Direktlänk till inlägg 30 mars 2013
Rätt innertemperatur är A och O för ett bra resultat på kött, fisk och kyckling. För kyckling och fläsk är det viktigt för att veta när köttet är ordentligt genomstekt. Här hittar du en lista på innertemperaturer för olika köttdetaljer, tips och råd för godare och mörare kött.
Olika detaljer tar olika lång tid, och ofta varierar även storleken. Därför är innertemperaturen ett bra mått. Stick in en digital termometer i mitten av den tjockaste delen. Om köttet har ben sticker du in termometern i mitten av den tjockaste delen, intill benet.
Nedan finns detaljerade listor på innertemperaturer för olika köttdetaljer och allmänna temperaturer för blodigt, medium och välstekt kött.
Temperatur nötkött Temperatur lamm Temperatur kalv Temperatur fläsk | Temperatur hjort, älg, rådjur och ren Temperatur kyckling och kalkon Temperatur fisk |
Blodigt (rare) | 55˚C | Nöt, lamm |
Medium (medium rare) | 58-60˚C | Nöt, kalv, lamm |
Medium–välstekt (medium) | 60–65˚C | Nöt, kalv, lamm |
Välstekt (well-done) | 70˚C | Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm |
Biff | 55-70˚C | |
Entrecôte | 55-70˚C | |
Fransyska | 70-75˚C | |
Högrev | 80˚C | |
Nötbog | 70-80˚C | |
Nötbringa | 85-90˚C | |
Nötytterfilé | 55-70˚C | |
Oxfilé | 55-70˚C | |
Rostas | 55-70˚C | |
Ungnötslever | 60-70˚C | |
Ytterlår | 80-85˚C | |
Märgpipa | 80˚C | |
Nötfärs | 70˚C | |
Rostbiff | 58-70˚C | |
Ryggbiff | 55-70˚C |
Innertemperatur lamm
Lammentrecôte | 58-70˚C | |
Lammfilé | 58-70˚C | |
Lammfärs | 70˚C | |
Lammkotlett | 58-70˚C | |
Lammracks | 58-70˚C | |
Lammstek | 60-70˚C | |
Lammytterfilé | 58-70˚C | |
Lammrostbiff | 58-70˚C |
Innertemperatur Kalv
Entrecôte | 60-70˚C | |
Kalvfilé | 60-70˚C | |
Kalvfärs | 70˚C | |
Kalvstek | 65˚C | |
Kalvytterfilé | 60-70˚C |
Innertemperatur fläsk
Benfri kotlett | 70˚C | |
Benfri kotlettrad | 70˚C | |
Flintastek | 70˚C | |
Fläskbog | 70˚C | |
Fläskfilé | 70˚C | |
Fläskfärs | 70˚C | |
Fläskkarré | 80-85˚C | |
Fläskytterfilé | 70˚C | |
Grillspjut | 70˚C | |
Julskinka | 72˚C | |
Kotlett | 70˚C | |
Kotlettrad | 72˚C | |
Skinka | 70˚C | |
Skinkstek | 70˚C | |
Sidfläsk | 80˚C | |
Köttfärslimpa | 70˚C | (blandfärs) |
Renstek | 58-70˚C | |
Hjortfile | 58-70˚C | |
Hjortstek | 65-70˚C | |
Rådjurssadel | 60-65˚C | |
Rådjursstek | 60-70˚C | |
Vildsvin | 72˚C | |
Vildsvinsstek | 72˚C | |
Älgfilé, kalv | 65˚C | |
Älgkött kalv, biff | 60-70˚C | |
Älgfilé | 58-70˚C | |
Älgstek, fransyska | 70-75˚C | |
Älgkött kalv, entrecôte | 60-70˚C | |
Älgkött, biff | 58-70˚C | |
Älgkött, entrecôte | 58-70˚C |
Hel kyckling | 82˚C | (intill benet) |
Kycklingfilé | 72˚C | |
Kycklingklubba | 82˚C | (intill benet) |
Kycklinglår | 82˚C | (intill benet) |
Kycklinglårfilé | 72˚C | |
Kycklingspett med lårfilébitar | 72˚C | |
Kycklingvingar | 82˚C | |
Kalkon | 72˚C | (intill benet) |
Kalkonbröst | 72˚C | |
Kalkonfilé | 72˚C |
Hel fisk | 56˚C | längs ryggbenet på fiskens tjockaste del |
Lax | 56˚C | |
Tonfisk albacore | 32˚C | |
Torsk | 56˚C | |
Torskrygg | 56˚C | |
Hälleflundra | 56˚C |
Långkokskött
Kött som kräver över 70˚C i innertemperatur är generellt kok- eller brässeringskött. Självklart finns det undantag som fransyska, högrev, kalvstek och fläskkarré. De går utmärkt att steka enligt nedan. Det tar ett bra tag men resultatet blir toppen!
Bästa sättet att tillaga kött upp till 70˚C är att bryna, krydda och steka klart det i ugnen på låg värme, 100–125˚C. Då behåller köttet sin saftighet.
När du steker i låg ugnstemperatur blir efterstekningen minimal. I hög temperatur däremot kan innertemperaturen stiga tre till fyra grader efter att du tagit ut köttet. Låt det vila inlindat i fuktat smörpapper en kvart innan det skärs upp.
Olyckshändelse på Bro station Karin Sidén 2014-02-24 Bild:Tommy Sidén Strax efter sju på morgonen inträffade en olycka på Bro pendeltågsstation. Det är oklart vad som orsakade olyckshändelsen. All tågtrafik förbi Bro stati...
Fy sjutton för att bo bland knarkare och andra gangsters. Polispådrag i Bro Karin Sidén 2014-02-02 Bild:Tommy Sidén Insatsstyrkan har precis anlänt och får en lägesuppdatering. En polisinsats med ett flertal poliser ...
http://www.expressen.se/nyheter/sa-kapade-bolag-den-svenska-djurvarden/ ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 | 5 |
6 | 7 |
8 |
9 | 10 |
|||
11 |
12 | 13 | 14 |
15 | 16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 | 26 |
27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
|||
|