Alla inlägg den 5 februari 2013

Av Yvonne Andersson - 5 februari 2013 07:37

Madonna har fått !/2 kapsel om dagen sedan 25 juni 2010 av denna    kapsel som jag hittills inte hittat någon som överträffar den med tanke på ursprung och renhet.

Har inte kunnat hitta vilken dos hon ska ha men jag har räknat ut att 1/2 kapsel om dagen är ungefär optimalt för hennes storlek.

Det är viktigt att förvara kapslarna i kylskåpet så de inte härsknar.

Det har varit till stor hjälp för hennes leder. Hon verkar inte längre ha ont av sin diagnosticerade Artros så jag har kunnat sluta ge henne dyra mediciner för att hålla artrosen i schack.


Hittat denna undersökning Av Daniel Söderlind

Vikten av omega 3 till hundar


Inledning

För människor så har värdet av att dieten vi äter innehåller fettsyrorna DHA och EPA funnits rätt länge, fettsyror som finns i omega tre och då främst från marina källor.

Omega 3 är ibland beskrivet som ett rent mirakelmedel och påstås kunna bota eller förbättra flera olika problem man kan ha, allt från dyslexi, högt blodtryck, reumatism, inflammationer till allergi och diabetes.

Hippokrates (460 - 370 f.Kr.) läkekonstens fader lär ha sagt "Låt maten bli din medicin" och i detta fall kan man ju se kopplingen till hur omega 3 beskrivs i dagsläget med alla de hälsoeffekter en ökning av dosen Omega 3 anses kunna ge oss.

Vad är Omega 3?

Omega 3 tillhör de så kallade essentiella fettsyrorna. Omega 3 är egentligen den enda essentiella fettsyran man med fördel bör tillsätta hundens kost, omega 6 är det väldigt liten risk att man får för lite av då det finns rikligt av denna fettsyra i naturen, både i kött och vegetabilier, de andra fettsyrorna kan vi alla, även hundar producera från omega 3 och 6 och dessa behöver därför inte tillsättas.

Omega-3 innehåller fleromättade fettsyror, det finns flera olika typer och alla är inte lika intressanta i detta sammanhang. Det är främst tre Omega 3 fetsyror som är intressanta, ALA, DHP och EPA. ALA kommer från växtriket och den finns bland annat i valnötter, rapsolja och linfröolja. EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) är animaliska.

De finns främst i mat som kommer från havet, d.v.s från fisk och skaldjur, men även från kött och mjölk från frigående djur och vilt. En annan fettsyra som kan vara värd att nämna är CLA, det är en relativt nyupptäckt fettsyra och antalet

studier om CLA är relativt magert. Det förefaller vara så att den CLA som finns naturligt i maten och är bra för hälsan, men om detsamma är fallet med de tillskott som finns är en annan femma.

 

Omega 3 från växtriket

ALA är den typen av omega 3 som man ofta pratar om när man pratar om omega 3 från västriket. Denna källa till omega 3 är förvisso viktig, men inte i närheten lika viktig som DHA och EPA från animaliska källor. ALA spelar en viktig roll växternas fotosyntes. Men för oss är den viktigast då man kan se det som ett förstadium till EPA och DHA, de fettsyror som kan bildas hos djur.

Tyvärr så har man sett att många maträtter för mänsklig konsumtion annonseras som "omega 3" rika i själva verket är omega 3 i form av ALA, som enbart har marginell nytta för oss då vi har svårt att omvandla ALA till DHA och EPA.

Ett exempel på detta är Wasa knäckebröds produkter

(http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_899949.svd). De påstås nnehålla massa omega 3 men man behöver äta inte mindre än 311 knäckemackor av för att komma upp i samma nivå som man skulle kunna få genom att äta en sillbit.

Någon liknande undersökning av hur det ser ut i torrfoderbranschen finns inte någon enligt min kännedom, men troligen är det lika illa ställt där

, av just samma anledningar. Omega 3 från växtriket är billigare och har högre hållbarhet än vad de animaliska motsvarigheterna.

Man skall dock inte helt avskriva värdet av ALA som en källa till Omega 3, det finns några få studier som säger att ALA har ett värde för bland annat hjärtat. Dessa oljors hållbarhet beror på att oljorna ofta innehåller mycket antioxidanter som motverkar oxidering av oljorna alltså att de härsknar och dessa antioxidanter är nyttiga för bland annat immunförsvaret.


Omega 3 från animaliska källor

 Det är främst från marina källor som fisk och skaldjur man får mycket omega 3 ifrån, men omega 3 finns även i kött och mjölk från landdjur. Vad man dock bör vara medveten om är att det inte är djuren i sig själva som producerar Omaga 3 utan det kommer från maten som de äter.

Hur pass omega 3 rik de växtmaterial som växtätarna äter påverkar därför hur mycket omega 3 de bär på.

Det finns flera studier både på landdjur och marina djur, ett exempel på hur fodret påverkar fettsyrasammansättningen är där köttet från gräsbetande Charolais-kvigor som slaktades direkt efter betet, jämförts med kött från djur som fått leva på korn eller ensilage under fyra månader efter sommarens bete.

Där fann man att de djur som enbart ätit grönt gräs var markant mycket nyttigare i hänseendet på fettsamansättningen. Anledningen till detta är att färskt grönt gräs innehåller mycket mer omega 3 än både korn och ensilage.

Ekologisk mjölk innehåller av samma anledning även detta ofta mer omega3 än vanlig mjölk eftersom korna fått äta mer gräs, i alla fall undersommarmånaderna. Det är alltså fodret som avgör hur pass mycket omega 3 det finns i kött och

mjölkprodukter

.

När man undersökt odlad lax och ål kontra vildfångade dito har man funnit att även här är skillnaden stor och det till de vildfångades fördel. De fångenskaps uppfödda innehöll hela två till tre gånger lägre Omega-3 än de vildfångade. http://www.biopet.se/images/Biopet_Omega....pdf

 

Omega 3 och behovet hos hund

Det kan vara farligt att tro att studier gjorda på en annan art har likadan effekt på en annan. Att använda studier på människa och direkt förra över resultatet på hund ger möjlighet för felaktigheter.

Protein nojan, där man trott att en för stor del protein i fodret är skadligt för hundar, även fullt friska sådana är en sådan övertolkning som gjorts. Råttor som fått en hög andel protein har visat sig få en ökad risk för leversjukdomar, men det går inte att se något liknande på studier av hund.

När det gäller omega 3 studier så finns det dock studier även på hund som vissa på det positiva i att se till så hunden får i sig en god mängd omega 3.

Man vet att vid brist på essentiella fettsyror kan hundar få torr och glanslös päls samt i svåra fall även tappa pälsen.

De kan även utveckla flera olika former av hudskador, få klåda och fet hud samt ökad mottaglighet för hudinfektioner.

Även den normala bakteriebiotopen ändras vilket ökar risken för

sekundära bakterieinfektioner.

Flera studier där man har använt hundar som har olika fall av atopisk dermatit (hudsjukdom) och testat hur de blir påverkade av en ökad mängd av de essentiella fettsyrorna har i många fall visat att dessa haft en positiv effekt.

http://www.biopet.se/images/Biopet_Omega3_rapport.pdf

En studie (Kelley, 2000) som är gjord på flera beaglevalpar tyder på att valpar som från födseln fram till 16 veckors ålder haft en ökad mängd av omeaga 3 har bättre inlärningsförmåga då de lättare haft att lära sig klara de tester som de i slutet av undersökningen fått genomföra.

Att valparna hade lättare att lära sig och ta till sig av vad som krävdes av dem kan teoretiskt ha mycket stor betydelse mycket långt in i framtiden för valparna och dess ägare då så pass mycket av den grundläggande sociala inlärningen hunden lär sig sker de första månaderna i dess liv. Man måste ju dock utgå från

det genetiska och med en dålig grund kan man inte utföra mirakel, men hundens fulla potential kan dock lättare komma att tas tillvara om man ger en ökning av mängden omega 3 i dennes foder.

I denna artikel står det mer om denna undersökning.

http://www.breedingbetterdogs.com/2005Proceedings.pdf .

Få hunddjur får i sig några större mängder viltfångad fisk. Det finns dock undantag , i bland annat västra Alaska fångar vargar gärna lax när möjlighet

finns, de väljer gärna lax framför annan mat, men att säga att det är en del av den dagliga dieten är att överdriva. http://www.sr.se/cgi-

bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&Nyheter=1&artikel=2287106 .

Omega 3 finns dock även i de vanliga bytesdjuren som vargar jagar, alltså främst olika hjortdjur. Hur pass mycket omega 3 och 6 en hund behöver är dock något som vi faktiskt inte vet och några slutgiltiga studier finns i dagsläget inte. Att våra hundar har behov av tillskott av omega 3 av hög kvalitet precis som vi själva är nog dock inte att dra förhastade slutsatser med tanke på att den vanligaste källan till kött för många hundar är från tamdjur som inte har haft samma möjlighet att producera de viktiga fettsyrorna till skillnad från deras vilda släktingar.

 

Omega 3 i foder

Det börjar bli populärt även i hundkretsar att ge omega 3 till våra hundar och flera foder producenter har insett detta och följt med trenden. Huruvida den ökade procenten omega 3 i många foder består av omega 3 i form av ALA, DHL eller EPA måste man dock försöka ta reda på när man väljer foder.

Eftersom Omega 3 är fett så härsknar det lätt och påverkas negativt av överhettning och även låga temperaturer som rumstemperatur. Med tanke på att mycket torrfoder och oljor med fiskolja förvaras i rumstemperatur både i affären och i hemmet bör man hålla extra uppsikt över detta då härsken olja inte är nyttigt.

Det har visat sig att mycket av den omega 3 i form av fiskolja som säljs för människokonsumtion kommer från rutten fisk

och inte bör ätas av vare sig människor eller hund, hur det ser ut när det gäller den olja som säljs till hund vet jag inte om det finns några studier på, men helt otroligt att en stor mängd undermålig olja sålts för sällskapsdjurs konsumtion är inte otroligt. Luktar oljan eller fodret härsken bör man köpa nytt och slänga resten, fiskolja skall förvaras kallt för bästa hållbarhet.

 

Även de som barfar, ger prey eller hemkokt bör allvarligt fundera på att tillsätta Omega 3 i hundens kost.


(från iFokus 2009-07-22 03:32#1skrivet av Heffipeffi

Man brukar börja med att ge hunden ca 2% av hundens vikt.

Sedan får man justera uppåt eller nedåt beroende på hunden hull.

Själv ger jag min ena hund 2% av vikten, hund nr 2 3% av vikten och min unghund får ca 3,5% av sin vikt.

Jag ger ca 50% RKB

25%kött,

vom,

hjärta,

25%grönsaker

+ lever och ägg.

Du kan få tag i vad du behöver i en vanlig mataffär,

Du kan ge revben av gris, kycklingvingar, kycklingklubbor, hel kyckling, köttfärs, fläskkött, lamkött, lever, hjärta, njure mm mm. Tänk bara på att kolla att inte kycklingdelarna är marinerade.

Har du en hund av större modell, blir det ganska dyrt att endast köpa från mataffärerna.

Då kan man utnyttja färskfoderleverantörernas sortiment.

Bla Nordic har både rent oxkött, vom och lax som de säljer i "plastkorvar".

Har du ngn återförsäljare av Jipotimas i närheten kan du köpa allt du behöver för att Barfa din hund.)

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards