Senaste inläggen
Livsmedel En pudding som traditionellt görs av grisblod, öl, rågmjöl, grisfett och kryddor, som gräddas i ett vattenbad i ugnen. När den äts skärs den i skivor och steks. Ofta serveras den med lingonsylt.
Se upp för
Den mesta industriellt tillverkade blodpuddingen är tillverkad av blodpulver eller blodprotein istället för riktigt blod. Dessutom tillsätts ofta en hel del socker.
Se särskilt upp med ingredienser som aromämne och fibrer av olika slag (t ex potatisfibrer eller bambufibrer), de är till för att dölja att puddingen innehåller lite råvara och mycket vatten.
Leta efter
Blodpudding gjord på riktigt blod. Finns hos stolta charkuterister.
Ekologisk
Verkar saknas. (NU 2010 FINNS DET)
Tips
För att hitta bra blodpudding får man vända sig till småproducenter.
Bondens matbod i Högtorgshallen i Stockholm säljer fantastisk blodpudding från Hugos i Småland.
Sandströms säljer egentillverkad Söderhallarna och de nyöppnade butikerna i Nacka och i Älvsjö. Eller, laga den själv! Inte mycket svårare än att göra en pastej. Fråga efter grisblod i charkdisken.
Jag lagade den på nötblod som jag hittade i frysdisken och det funkade bra. Gott med purjo-och-vitkålssallad till.
Såg en Blodpudding med extrapris häromveckan och vad den innehöll gick inte att utläsa, så bjud åtminstone inte barnen på sådan smörja.
------------------------------------------------------------
Här kommer ett recept som jag använde innan LCHF
Blodpudding
Färdigt på: 90 min 6 portioner
0.5 l svinblod
3.5 dl lättöl eller buljong
3.5 dl grovt rågmjöl
1 st finhackad rödlök
50 g späck i små tärningar
1 st syrligt äpple
0.5 dl smält smör
0.5 dl sirap
0.5 msk salt
0.5 tsk mald ingefära
0.25 tsk malen vitpeppar
0.25 tsk malen kryddpeppar
1 krm mald nejlika
1 tsk söndersmulad mejram
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Sila blodet och blanda det med ölen (eller buljongen) och rågmjölet. Skala och finhacka löken och tillsätt med alla övriga ingredienser utom späcket och äpplet.
2. Vispa kraftigt. Rör sedan i späcket och äppeltärningarna. Stek ett prov och smaka av kryddningen.
3. Smöra en 2 liters pastejform och häll smeten i den. Täck med smörat papper och sedan folie. Grädda puddingen i vattenbad i varm ugn i cirka 1 timme. Prova med sticka om puddingen är färdiggräddad.
4. Låt puddingen svalna i formen. Ställ den i kylen över natten.
5. Serveras stekt i skivor med stekt fläsk, äppelskivor stekta i socker och rårörda lingon.
Underbart god middag som jag ätit. Både i går och i dag har jag experimenterat med blodmatsrecept. Blodpudding är det enda som jag saknat från innan jag började äta LCHF men nu lyckades jag verkligen.
Först stekte jag, 200gr färskt fläsk med svål ganska knaprigt, i rikligt med kokosfett, saltade och pepprade.
Sedan vispade jag ihop
4 ägg,
1dl vispgrädde,
2dl nötblod,
1tsk salt,
svartpeppar från kvarn
mejram
1tsk sukrin,(nästa gång utesluter jag nog det)
3 tsk fiberhusk,
2 msk kokosmjöl
Blandade allt och gräddade i en rak skål i 180 graders ugn i ca 45 minuter.
Efter att puddingen svalnat stekte jag skivor i rikligt med smör och sedan njöt jag bara.
--------------------------------------------------------------------------------------
I går gjorde jag små plättar som också smakade väldigt gott, av.
2 ägg
1dl nötblod
2tsk fiberhusk
2tsk kokosmjöl
Örtsalt, svartpeppar
stekte plättar i rikligt med smör och åt dem med bacon.
Blev så upprörd i går kväll för "för det förrådsboende paret" har återkommit till Bro och de har krossat glasflaskor på gångvägarna så jag fick lov att bära Madonna på vissa ställen.
I dag tog jag därför på Madonna skorna så jag skulle kunna slappna av lite under förmiddagspromenaden.
Min lilla gullgumma protesterade bara en liten stund, genom att skaka på tassarna men så fort vi kom ut fann hon sig i sitt öde och traskade fram i höstrusket.
För övrigt är min lilla lya nästan oframkomlig eftersom jag flyttat över möbler från ena halvan av rummet till den andra och ska i dag börja med underarbetet för att tapetsera. Har inte bestämt mig ännu om jag ska tapetsera en fondvägg eller en sovhörna.
Det lutar åt att det blir en hel vägg men plötsligt ändrar jag mig nog igen.
Det är iaf bra att jag har en fri vilja, då är det bara att lära sig veta vad jag vill, eller också får jag chansa och sedan vara nöjd med mitt val.
Hade svårt att somna i går pga att jag blev så ursinnig när jag såg "parets" mopeder och nedanför dem ligger mannen medvetslös i kvinnans knä.
Antingen var han full eller drogad. Undrar hur länge dom orkar leva så.
Jag frågade om han var sjuk och behövde hjälp. Hon svarade: har du en cigg?
så antagligen klarar han sig även denna gång. Jag ringde iaf till polisens telefonsvarare och såg till sist en bil som hämtade dem, men det var inte polisen, kanske en piket för det var en stor skåp.
Halvfem i morse hade jag lyckats slappna av så jag kunde somna men vaknade inte förrän halvnio och då var det bara upptaget hos Husvärden som jag skulle be gå ut och sopa glaset. Han har bara en timmes telefontid så jag får ringa i morgon igen.
Medan jag försökte somna hann jag läsa en hel del ur den nya LCHF-boken.
Jag gillar det jag läst så långt och önskar att alla som lider av olika krämpor och diabetes, ville ge sig själva 3 prövomånader med denna kost, bara som ett experiment. Jag lovar att lidandet inte blir värre utan tvärtom. Efter att man övervunnit sockerberoendet får man ett nytt, enklare och billigare matliv.
Gummiband kan vara lika bra som dubbelhäftande tejp.
http://smartavardagstips.blogspot.com/2010/10/gummiband.html
Kocken verkade kunna mer om diabeteskost än experterna på området. Läs i Barnläkaren Björn Hammarskölds blog.
http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/5015/Kocken-kunde-mer.aspx
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
|||||
|