Direktlänk till inlägg 4 maj 2009
Missade ni honom i Nyhetsmorgon i morse kl. 07.45 då han diskuterade med SLV om bl.a Fruktos så går det väl titta på TV4 Anytime.
http://tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.977358
eller kolla hans egen sidasom jag kopierar in här.
Välkommen hit!
Välkommen till min sajt! Jag heter Lars-Erik Litsfeldt och jag har intresserat mig för vad som är bra mat för både friska och sjuka. Här kan du hitta lite info om mig, mina böcker och en del länkar som jag tycker är värda att titta på. Du kan också se om det är några föredrag på gång. Kanske vill du att jag håller föredrag på din arbetsplats? I så fall är det bara att du hör av dig till mig. Äter man rätt finns det goda utsikter att minska sjukdagarna.
Naturlig mat
Min idé bygger på att vi ska äta naturlig mat för att må bra - sådan mat som det kan tänkas att vi anpassats för under de hundratusentals år då människan utvecklats. Det handlar då om att inte vara rädd för vanligt animaliskt fett. Smör är en utmärkt produkt jämfört med margarin som kan innehålla flera olika kemikalierester inklusive extraktionsbensin. Lightprodukterna hart tvingats fram av skräck för naturligt fett samt av Livsmedelsverket som drev igenom nyckelhålsmärkningen 1989. Sedan dess har problemen ökat ordentligt med övervikt och diabetes. Istället för att äta fett måste man ju äta NÅGONTING och då blir det kolhydrater eftersom man inte mår bra av att äta så mycket protein.
Kolhydraternas roll
Kolhydrater i form av socker och stärkelse triggar igång insulinet som har som jobb att leda sockret i blodet till cellerna. Det är inte bra att ha för högt blodsocker. De vars kroppar tappat förmågan att hålla blodsockret på en rimlig nivå kallas diabetiker. Ett bättre namn på sjukdomen är "sockersjuk" då det är det det egentligen handlar om. Problemet med insulinet är att det också hindrar fett från att förbrännas. Kanske är det så att om kroppen märker att det finns insulin i omlopp måste det rimligtvis finnas socker också och då ska ju det förbrännas. En ytterligare funktion som insulinet har är att göra så att fett kan lagras på kroppen.
Insulinets roll
Min tanke är då att man bör äta mat som gör att minimalt med insulin släpps ut. I så fall innebär ju det att man har ett lågt och behagligt blodsocker samtidigt som man har tillgång till sina fettreserver och det är svårt att lagra fett. Ganska genialt.
Det här har man vetat länge men sedan 1950-talet har vi varit rädda för fett och då har vi blivit tillsagda att äta kolhydrater istället. Kolhydraterna i form av stärkelse och socker drar ju som vi konstaterade igång insulinet. Då har vi blivit feta och då har vi fått höra att vi rör oss för lite och att vi måste motionera för att inte bli feta. Detta står t.o.m i de Nordiska Näringsrekommendationerna. Ett enklare sätt att må bra är då som sagt att äta mat som höjer blodsockret minimalt och triggar insulin så litet som möjligt.
Vitaminer mm
Tack vare att jag äter ägg får jag med dem i mig samtliga vitaminer utom C. Jag tar tillskott av D3-vitamin eftersom vi inte får mycket sol så långt norrut. Dessutom tar jag extra omega 3-fett via kapslar. Vi får i oss för mycket omega 6 jämfört med omega 3 och det bör balanseras.
Aktuellt
Lars-Erik Litsfeldt
tel. 0709 52 16 84
eller
0173 25 27 00
Olyckshändelse på Bro station Karin Sidén 2014-02-24 Bild:Tommy Sidén Strax efter sju på morgonen inträffade en olycka på Bro pendeltågsstation. Det är oklart vad som orsakade olyckshändelsen. All tågtrafik förbi Bro stati...
Fy sjutton för att bo bland knarkare och andra gangsters. Polispådrag i Bro Karin Sidén 2014-02-02 Bild:Tommy Sidén Insatsstyrkan har precis anlänt och får en lägesuppdatering. En polisinsats med ett flertal poliser ...
http://www.expressen.se/nyheter/sa-kapade-bolag-den-svenska-djurvarden/ ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 |
10 |
|||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 |
24 |
|||
25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|