Alla inlägg under oktober 2009

Av Yvonne Andersson - 6 oktober 2009 13:00

Under vår förmiddagspromenad träffade vi Anki, Östen och hundarna.

Jag hann bara nämna att jag skulle behöva hjälp med att såga ner några träd på tomten, så var de nedsågade och bortfraktade i nästa stund. Dessa grannar är snälla som Norrlänningar.


 


Sedan fick Madonna och jag äran att ha Nike och Jocke hos oss en stund.

Det verkar så trygga då de ligger här på sängen med Madonna och mig. Nike snarkar ljudligt och Jocke är mer som ett kvicksilver som springer iväg till soffans högsta punkt då och då. Det gör han  för att kolla om Matte syns till därute på gården, men han gnäller inte.


 

Av Yvonne Andersson - 6 oktober 2009 10:15

  Detta är Skuggröna som jag skickat efter på nätet och nu har planterat ist för gräsmatta, på ett skuggigt mörkt ställe.


Jag hade också beställt tulpanlökar och en väninna beställde en ros.

Detta gjorde vi via en firma som jag tidigare fått goda erfarenheter av, men denna gång fick jag besked om att det var slutsålt. Beskedet kom alldeles för sent och vi blev därför mycket besvikna.


Jag uttryckte min besvikelse i ett meil och har nu blivit lovad kompensation i form av GRATIS ersättningslökar som liknar dem jag hade beställt. Nu är jag glad igen.

Av Yvonne Andersson - 4 oktober 2009 18:21


Jonas Colting: Därför har Annika Dahlqvist rätt!

04 okt kl 16:33, 2009

Skrivet av dahlqvistannika under kategorin Blandat | 5 Kommentarer | Permalink

Jonas Colting har skrivit en krönika i Borås Tidning:

(Den finns inte på nätet men han lovade att jag fick ta in den i bloggen)

Därför har Annika Dahlqvist rätt!


I onsdags var ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist i Borås för en föreläsning och som på alla ställen hon besöker så var intresset stort. Hennes anhängarskara växer men samtidigt så möts hon av hätsk kritik ifrån det etablerade kost- och livsmedelsetablissemanget, ett etablissemang hon tagit för vana att reta gallfeber på med sitt i deras ögon kontroversiella budskap.

Men är det så kontroversiellt egentligen? Annika Dahlqvist förespråkar en kost med ett högt intag av naturliga fetter och ett ringa kolhydratintag med ett minimum av socker. Och det är en kosthållning som mycket väl överensstämmer med vårt evolutionära arv. Är det inte snarare så att de moderna och konventionella råden, underblåsta av modern livsmedelsindustri, med ett lågt fettinnehåll, ett högt kolhydratintag och ett förlitande på lättprodukter samt margariner är de som borde betraktas som kontroversiella? De går ju stick i stäv mot allt vad både sunt förnuft, logik och empirisk erfarenhet heter.

Givetvis är Annika Dahlqvist helt rätt ute! Att kalla hennes kostråd för extrema visar bara vilken skev bild vi har fått av vår mat där normen utgörs av raffinerade produkter långt ifrån den ursprungliga kost som format våra kroppar.

Här följer andemeningen i Annika Dahlqvists budskap och argumenten som gör de oantastliga:

-Människan har alltid ätit mycket fett och protein men aldrig raffinerat socker!

Dietisten Kristina Dahlberg som är skeptisk till Dahlqvist säger i BT att ”den kunskap vi har idag slår fast att vi bör undvika animaliskt fett” men det är ju precis tvärtom! Det finns ingen eller ringa vetenskaplig grund till att vara rädd för animaliskt fett. Och logiskt sett, finns det något som är mer naturligt för oss människor att äta? Knappast… En intressant studie som publicerades förra året på masajfolket i Kenya visade att de hade en överlägsen hälsa och fysik baserad på en kosthållning av kött, blodprodukter och mjölk. Frånvaron av hjärt- och kärlsjukdomar förklarades av de häpna forskarna med att masajerna hade en hög fysisk aktivitetsnivå och att de var friska trots sin kosthållning. Inte tack vare! Att tolka resultatet av denna och andra studier på det sättet är som att fan läser Bibeln!

Skeptiker ifrågasätter den så kallade paleolitiska kosten med argument som att vi inte vet vad människan ätit under evolutionen men det är inte sant. Vi har ätit i huvudsak animaliskt protein och fett, blad, nötter, frön och frukt. Framförallt kan vi med säkerhet säga vad hundratusentals år av förfäder inte ätit! De åt inga margariner, kemiska tillsatser, konstgjorda sötningsmedel, raffinerat socker eller ens spannmål! Så varför ska vi?

-Det är socker och kolhydrater som gör oss tjocka och sjuka!

Att socker är dåligt är faktiskt något som i princip alla som jobbar med kostfrågor överens om. Det är höga halter av insulin i kroppen som lagrar in energi i fettcellerna och som samtidigt försämrar fettförbränningen. Men om lite socker är bättre än mycket socker så är ju inget socker alls det bästa! Och även om andra sorters kolhydrater inte höjer blodsockret lika snabbt så måste alla kolhydrater tas om hand i kroppen via insulinet. Följaktligen är ett minimum av kolhydrater det bästa för människor med ett överviktsproblem eller med diabetes. Ju mindre insulin, desto bättre. En strikt kost med mycket fett och ringa kolhydrater har visat sig mycket effektiv på diabetespatienter och det var också i det sammanhanget som Annika Dahlqvist i sin läkarroll blev känd för den stora allmänheten när hon föreskrev denna diet för sina patienter. Något hon blev kraftigt kritiserad för och till och med anmäld till Socialstyrelsen trots mycket goda patientresultat. Det intressanta är att denna modell verkar självklar ur ett logiskt perspektiv men ändå så uppmanas många diabetespatienter att äta lite fett, mycket fullkorn och frukt vilket är i högsta grad insulinbildande.

-Margariner är värdelösa och i förlängningen farliga!

Det är frapperande och skrämmande hur någon kan rekommendera människor att äta fett av så undermålig kvalitet som margariner av olika slag. Allt fett är verkligen inte lika och medan vi mår bra av naturliga fetter i kött, fisk, ägg, olivolja, kokosfett med mera så ska vi sky de raffinerade fetterna som pesten. Att människor blir sjuka av den sortens fett är inte att svårt att förstå om man vet att ett margarin har mer likhet rent kemiskt med hudkräm än med det i sammanhanget nyttiga smöret. Man kan ställa sig frågan vad som är mest hälsosamt att äta; konstgjorda fetter med kemikalier eller ett naturligt fett utan tillsatser.

Jag är förbluffad över mängden osakliga och grunda argument ifrån de så kallade experter som anser sig förorättade av dr Dahlqvist och den växande skara av anhängare som kommit till insikt om detta nygamla sätt att äta. Tydligen är prestigen ibland viktigare än att erkänna att man aldrig är färdiglärd och att man kan ompröva gamla så kallade kunskaper.


JONAS COLTING


Av Yvonne Andersson - 3 oktober 2009 18:34

Jag har nu skapat en gästbok som det vore trevligt om ni ville skriva någonting i.

Av Yvonne Andersson - 3 oktober 2009 12:17

hämtat från Camillas matupprors nyhetsbrev

Matupproret i Matakuten måndagen den 5 oktober, kl 21.00 på TV4.

Nu är debatten igång igen och att den kommer att plockas upp hela tiden tills maten är bra till våra barn, sjuka och äldre!

Jag föreslår att du tar dig tid, åk till barnens skola provsmaka maten. Och varför inte ta med kameran? Gör det gärna flera gånger så du har koll på vad barnen får för typ av mat.
     
Fråga skolköket om man använder mycket hel- och halvfabrikat. Färdiga köttbullar, färdiga biffar, chiken nuggets, kyletter, fiskpinnar, pannkakor, fiskbullar, pulvermos, pulversås och liknande är helfabrikat. Och det finns tydligen en uppsjö av dessa.

Vad är då bra mat?

Att kommunen nyttjar kökspersonalens kompetens till att laga maten från grunden av bra råvaror kan ju inte vara för mycket begärt? Det är många mattanter som vill det, men de får inte! Skäll inte på personalen utan stötta dem i köket och hjälp dem att förändra och förbättra.

Fråga, fråga fråga

Kom ihåg att bakom disken finns en ofta överarbetad underbetald kock som inte heller har fler än två händer. Det är inte heller kökspersonalen som bestämmer vad som ska serveras. Leta reda på den politiskt ansvariga i din kommun. Om alla vi gör det så är vi 37.000 personer som ställer frågorna.

Äkta vara?

Fråga också efter ingredienslistorna, fråga vilken typ av tillsatser som används och kom ihåg att alla tillsatser är inte av ondo, men det finns en hel del som är det! Ni kan nu gå till » Äkta vara, Mats-Eric Nilssons webbsida, där finns e-nummernyckeln och titta vad dessa ämnen är för något.

Vårt ansvar

Vi kan hjälpa våra barn – det är vårat ansvar att hjälpa våra barn även grannens ungar. När du ändå är i farten; ta en sväng förbi servicehuset och kolla att mormor och morfar också serveras värdig, näringsriktig mat. Hur ser den ut och hur smakar den? Vad får de betala för den och vad innehåller den?

Information, uppmaning och utmaning

Detta nyhetsbrev är dels information och dels en uppmaning eller utmaning att ta reda på så mycket som möjligt om vad som serveras till barnen våra sjuka och äldre, ta de uppgifterna och kontakta era lokala journalister och tidningar i ditt området. Be dem skriva om detta.

Det goda exemplet

Och finns det härliga och jättebra skolor, tala om det också, mejla gärna det till mig så kan vi skriva om det på på min sajt och sprida det goda exemplet. Med matkvalitet och måltid i fokus kommer våra barn, sjuka och äldre bli friskare, gladare och piggare.

En kvarts miljon

Nu hjälps vi åt, tillsammans är vi starka! Och om var och en värvar två personer innan nyår så är vi snart uppe i en kvarts miljon upproriska ställningstagare.
     
Om du är intresserad att bli lokalambassadör för Matupproret och driva dessa frågor i din hemkommun hör av dig. Det kostar inget, bara ditt engagemang och man lär sig massor!
     
Vi ses!

Camilla Sparring

 

Av Yvonne Andersson - 1 oktober 2009 17:45

I dag har jag städat förrådet och det blev så fint att jag varit dit och kollat 2 gånger om det är sant.

I våras vid slutflytten från landet stuvade jag in allt möjligt jox som nu får flytta upp till vinden.


Klockrankor, Pelargoner, Rosmarin, 1 av Skimmiorna mm ska jag försöka övervintra inbäddade i uthuset med frostvakten på 5 grader.


Tomatrukorna är nu tömda och tvättade och Turbanpumporna skördade.

Snart, iaf under helgen kan jag ta mig tid att städa pappershögarna de 5.


I morgon ska jag plantera 10 st Skuggröna och flytta mina nu rotade Myskmadror nedanför altanen eftersom där är för skuggigt för att gräs ska bli fint där. Dessutom är de gröna hela vintern.

 

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards