Senaste inläggen

Av Yvonne Andersson - 5 februari 2013 07:37

Madonna har fått !/2 kapsel om dagen sedan 25 juni 2010 av denna    kapsel som jag hittills inte hittat någon som överträffar den med tanke på ursprung och renhet.

Har inte kunnat hitta vilken dos hon ska ha men jag har räknat ut att 1/2 kapsel om dagen är ungefär optimalt för hennes storlek.

Det är viktigt att förvara kapslarna i kylskåpet så de inte härsknar.

Det har varit till stor hjälp för hennes leder. Hon verkar inte längre ha ont av sin diagnosticerade Artros så jag har kunnat sluta ge henne dyra mediciner för att hålla artrosen i schack.


Hittat denna undersökning Av Daniel Söderlind

Vikten av omega 3 till hundar


Inledning

För människor så har värdet av att dieten vi äter innehåller fettsyrorna DHA och EPA funnits rätt länge, fettsyror som finns i omega tre och då främst från marina källor.

Omega 3 är ibland beskrivet som ett rent mirakelmedel och påstås kunna bota eller förbättra flera olika problem man kan ha, allt från dyslexi, högt blodtryck, reumatism, inflammationer till allergi och diabetes.

Hippokrates (460 - 370 f.Kr.) läkekonstens fader lär ha sagt "Låt maten bli din medicin" och i detta fall kan man ju se kopplingen till hur omega 3 beskrivs i dagsläget med alla de hälsoeffekter en ökning av dosen Omega 3 anses kunna ge oss.

Vad är Omega 3?

Omega 3 tillhör de så kallade essentiella fettsyrorna. Omega 3 är egentligen den enda essentiella fettsyran man med fördel bör tillsätta hundens kost, omega 6 är det väldigt liten risk att man får för lite av då det finns rikligt av denna fettsyra i naturen, både i kött och vegetabilier, de andra fettsyrorna kan vi alla, även hundar producera från omega 3 och 6 och dessa behöver därför inte tillsättas.

Omega-3 innehåller fleromättade fettsyror, det finns flera olika typer och alla är inte lika intressanta i detta sammanhang. Det är främst tre Omega 3 fetsyror som är intressanta, ALA, DHP och EPA. ALA kommer från växtriket och den finns bland annat i valnötter, rapsolja och linfröolja. EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) är animaliska.

De finns främst i mat som kommer från havet, d.v.s från fisk och skaldjur, men även från kött och mjölk från frigående djur och vilt. En annan fettsyra som kan vara värd att nämna är CLA, det är en relativt nyupptäckt fettsyra och antalet

studier om CLA är relativt magert. Det förefaller vara så att den CLA som finns naturligt i maten och är bra för hälsan, men om detsamma är fallet med de tillskott som finns är en annan femma.

 

Omega 3 från växtriket

ALA är den typen av omega 3 som man ofta pratar om när man pratar om omega 3 från västriket. Denna källa till omega 3 är förvisso viktig, men inte i närheten lika viktig som DHA och EPA från animaliska källor. ALA spelar en viktig roll växternas fotosyntes. Men för oss är den viktigast då man kan se det som ett förstadium till EPA och DHA, de fettsyror som kan bildas hos djur.

Tyvärr så har man sett att många maträtter för mänsklig konsumtion annonseras som "omega 3" rika i själva verket är omega 3 i form av ALA, som enbart har marginell nytta för oss då vi har svårt att omvandla ALA till DHA och EPA.

Ett exempel på detta är Wasa knäckebröds produkter

(http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_899949.svd). De påstås nnehålla massa omega 3 men man behöver äta inte mindre än 311 knäckemackor av för att komma upp i samma nivå som man skulle kunna få genom att äta en sillbit.

Någon liknande undersökning av hur det ser ut i torrfoderbranschen finns inte någon enligt min kännedom, men troligen är det lika illa ställt där

, av just samma anledningar. Omega 3 från växtriket är billigare och har högre hållbarhet än vad de animaliska motsvarigheterna.

Man skall dock inte helt avskriva värdet av ALA som en källa till Omega 3, det finns några få studier som säger att ALA har ett värde för bland annat hjärtat. Dessa oljors hållbarhet beror på att oljorna ofta innehåller mycket antioxidanter som motverkar oxidering av oljorna alltså att de härsknar och dessa antioxidanter är nyttiga för bland annat immunförsvaret.


Omega 3 från animaliska källor

 Det är främst från marina källor som fisk och skaldjur man får mycket omega 3 ifrån, men omega 3 finns även i kött och mjölk från landdjur. Vad man dock bör vara medveten om är att det inte är djuren i sig själva som producerar Omaga 3 utan det kommer från maten som de äter.

Hur pass omega 3 rik de växtmaterial som växtätarna äter påverkar därför hur mycket omega 3 de bär på.

Det finns flera studier både på landdjur och marina djur, ett exempel på hur fodret påverkar fettsyrasammansättningen är där köttet från gräsbetande Charolais-kvigor som slaktades direkt efter betet, jämförts med kött från djur som fått leva på korn eller ensilage under fyra månader efter sommarens bete.

Där fann man att de djur som enbart ätit grönt gräs var markant mycket nyttigare i hänseendet på fettsamansättningen. Anledningen till detta är att färskt grönt gräs innehåller mycket mer omega 3 än både korn och ensilage.

Ekologisk mjölk innehåller av samma anledning även detta ofta mer omega3 än vanlig mjölk eftersom korna fått äta mer gräs, i alla fall undersommarmånaderna. Det är alltså fodret som avgör hur pass mycket omega 3 det finns i kött och

mjölkprodukter

.

När man undersökt odlad lax och ål kontra vildfångade dito har man funnit att även här är skillnaden stor och det till de vildfångades fördel. De fångenskaps uppfödda innehöll hela två till tre gånger lägre Omega-3 än de vildfångade. http://www.biopet.se/images/Biopet_Omega....pdf

 

Omega 3 och behovet hos hund

Det kan vara farligt att tro att studier gjorda på en annan art har likadan effekt på en annan. Att använda studier på människa och direkt förra över resultatet på hund ger möjlighet för felaktigheter.

Protein nojan, där man trott att en för stor del protein i fodret är skadligt för hundar, även fullt friska sådana är en sådan övertolkning som gjorts. Råttor som fått en hög andel protein har visat sig få en ökad risk för leversjukdomar, men det går inte att se något liknande på studier av hund.

När det gäller omega 3 studier så finns det dock studier även på hund som vissa på det positiva i att se till så hunden får i sig en god mängd omega 3.

Man vet att vid brist på essentiella fettsyror kan hundar få torr och glanslös päls samt i svåra fall även tappa pälsen.

De kan även utveckla flera olika former av hudskador, få klåda och fet hud samt ökad mottaglighet för hudinfektioner.

Även den normala bakteriebiotopen ändras vilket ökar risken för

sekundära bakterieinfektioner.

Flera studier där man har använt hundar som har olika fall av atopisk dermatit (hudsjukdom) och testat hur de blir påverkade av en ökad mängd av de essentiella fettsyrorna har i många fall visat att dessa haft en positiv effekt.

http://www.biopet.se/images/Biopet_Omega3_rapport.pdf

En studie (Kelley, 2000) som är gjord på flera beaglevalpar tyder på att valpar som från födseln fram till 16 veckors ålder haft en ökad mängd av omeaga 3 har bättre inlärningsförmåga då de lättare haft att lära sig klara de tester som de i slutet av undersökningen fått genomföra.

Att valparna hade lättare att lära sig och ta till sig av vad som krävdes av dem kan teoretiskt ha mycket stor betydelse mycket långt in i framtiden för valparna och dess ägare då så pass mycket av den grundläggande sociala inlärningen hunden lär sig sker de första månaderna i dess liv. Man måste ju dock utgå från

det genetiska och med en dålig grund kan man inte utföra mirakel, men hundens fulla potential kan dock lättare komma att tas tillvara om man ger en ökning av mängden omega 3 i dennes foder.

I denna artikel står det mer om denna undersökning.

http://www.breedingbetterdogs.com/2005Proceedings.pdf .

Få hunddjur får i sig några större mängder viltfångad fisk. Det finns dock undantag , i bland annat västra Alaska fångar vargar gärna lax när möjlighet

finns, de väljer gärna lax framför annan mat, men att säga att det är en del av den dagliga dieten är att överdriva. http://www.sr.se/cgi-

bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&Nyheter=1&artikel=2287106 .

Omega 3 finns dock även i de vanliga bytesdjuren som vargar jagar, alltså främst olika hjortdjur. Hur pass mycket omega 3 och 6 en hund behöver är dock något som vi faktiskt inte vet och några slutgiltiga studier finns i dagsläget inte. Att våra hundar har behov av tillskott av omega 3 av hög kvalitet precis som vi själva är nog dock inte att dra förhastade slutsatser med tanke på att den vanligaste källan till kött för många hundar är från tamdjur som inte har haft samma möjlighet att producera de viktiga fettsyrorna till skillnad från deras vilda släktingar.

 

Omega 3 i foder

Det börjar bli populärt även i hundkretsar att ge omega 3 till våra hundar och flera foder producenter har insett detta och följt med trenden. Huruvida den ökade procenten omega 3 i många foder består av omega 3 i form av ALA, DHL eller EPA måste man dock försöka ta reda på när man väljer foder.

Eftersom Omega 3 är fett så härsknar det lätt och påverkas negativt av överhettning och även låga temperaturer som rumstemperatur. Med tanke på att mycket torrfoder och oljor med fiskolja förvaras i rumstemperatur både i affären och i hemmet bör man hålla extra uppsikt över detta då härsken olja inte är nyttigt.

Det har visat sig att mycket av den omega 3 i form av fiskolja som säljs för människokonsumtion kommer från rutten fisk

och inte bör ätas av vare sig människor eller hund, hur det ser ut när det gäller den olja som säljs till hund vet jag inte om det finns några studier på, men helt otroligt att en stor mängd undermålig olja sålts för sällskapsdjurs konsumtion är inte otroligt. Luktar oljan eller fodret härsken bör man köpa nytt och slänga resten, fiskolja skall förvaras kallt för bästa hållbarhet.

 

Även de som barfar, ger prey eller hemkokt bör allvarligt fundera på att tillsätta Omega 3 i hundens kost.


(från iFokus 2009-07-22 03:32#1skrivet av Heffipeffi

Man brukar börja med att ge hunden ca 2% av hundens vikt.

Sedan får man justera uppåt eller nedåt beroende på hunden hull.

Själv ger jag min ena hund 2% av vikten, hund nr 2 3% av vikten och min unghund får ca 3,5% av sin vikt.

Jag ger ca 50% RKB

25%kött,

vom,

hjärta,

25%grönsaker

+ lever och ägg.

Du kan få tag i vad du behöver i en vanlig mataffär,

Du kan ge revben av gris, kycklingvingar, kycklingklubbor, hel kyckling, köttfärs, fläskkött, lamkött, lever, hjärta, njure mm mm. Tänk bara på att kolla att inte kycklingdelarna är marinerade.

Har du en hund av större modell, blir det ganska dyrt att endast köpa från mataffärerna.

Då kan man utnyttja färskfoderleverantörernas sortiment.

Bla Nordic har både rent oxkött, vom och lax som de säljer i "plastkorvar".

Har du ngn återförsäljare av Jipotimas i närheten kan du köpa allt du behöver för att Barfa din hund.)

Av Yvonne Andersson - 2 februari 2013 19:45

 

Madonna och jag tittade förbi hos Gunnie under vår eftermiddagspromenad och Gunnie var precis klar med middagen och bjöd mig att dela den med henne.

En jättegod kycklinggratäng och ett par glas rödvin gjorde lördagskvällen riktigt kul.

Av Yvonne Andersson - 2 februari 2013 12:00

 

Susanna har åkt till Gävle i dag och hämtat hem en av dessa sötnosar.

Närmare bestämt nr 3 från vänster. En blandning mellan Maine coon och Ragdoll.

 

Så här ser han ut vid första mötet. Han verkar vinka av glädje över att bli hämtad.

Troligen får han namnet Saxon, vilket jag tycker passar utmärkt.

Av Yvonne Andersson - 1 februari 2013 12:30

Katthoroskop (passagen.se)

VÄDUR 21 mars-20 april


Nyckelord är: Eld(det aktiva) och Kardinal (det ledande som drar andra till sig och driver på).


Vädurskatten är en temperamentsfull katt. Andra ord som beskriver katten väl är äventyrslysten, energisk, impulsiv, aktiv och har alltid något i görningen. Vädurskatten vill också gärna ha publik till sina påhitt och trivs inte att vara ensam. Frihetskänslan är mera utvecklad hos vädurskatten och de vill gärna vara ute och ströva, men återvänder troget till sin familj. Vädurskatten trivs bäst med andra Vädurar men även med Vågens och Vattumannens tecken.


OXE 21 april-21 maj


Nyckelord är:Jord (det vardagsnära och materiella) och Fast (det oföränderliga som vill bevara och är ovillig till förändring).


Katter födda i Oxens tecken älskar det goda i livet såsom en egen vrå med en mjuk kudde och gourmetmål -då de är riktiga finsmakare. De är fredliga, godhjärtade katter som gärna sover en stor del av dagen och som blir utmärkta lägenhetskatter som nöjer sig med att ligga i fönstret och titta ut. De älskar att bli ompysslade och kan inte få nog av smekningar och ligger gärna i ett ledigt knä. De är trogna katter som inte tycker om förändringar. Katter i Oxens tecken går bra ihop med Jungfruns och Fiskens tecken.


TVILLING 22 maj-21 juni


Nyckelord är:Luft(tänkande, ideér, kommunikation) och Rörlig(den anpassningsbare följaren).


Katter i Tvillingens tecken är livliga, smarta katter som har lätt att trivas i olika miljöer och med olika individer. Detta är katten som alltid förblir kattunge, lekfull och busig och vill alltid ha uppmärksamhet. Den anser också att ditt hem är en enda stor lekplats och ett motto är "Se upp nu kommer jag!" Som ägare kan man gärna försöka förnya i den dagliga rutiner och miljön med jämna mellanrum så att katten får utlopp för sin energi. Katter i Tvillingens tecken är bra på kommunikation och tycker om att konversera. De går bäst ihop med Skyttens tecken.


KRÄFTA 22 juni-22 juli


Nyckelord är:Vatten (känsloliv) och Kardinal.


Denna katt är mycket tillgiven och känslig som älskar att bli bortskämd och ompysslad. Den är också lite av en enmanskatt och har stort behov av sin ägare och att hela tiden få bekräftat att den älskas av dig. Katter i Kräftans tecken kan vara envisa och lite lynniga och de har starka band med månen och sover gärna hela dagarna för att istället vara uppe på nätterna. De trivs bäst med andra i Oxens och Skorpionens tecken.


LEJON 23 juli-23 augusti


Nyckelord är:Eld och Fast.


Lejonkatten är stolt, dominerande, självcentrerad, dramatisk och vill alltid vara i centrum. Detta är katten som verkligen är "kung" och som går genom livet med den verkligt överlägsna varelsens hela nonchalans. De älskar smicker, men tolererar inte att bli förlöjligad eller att göra bort sig. Bortsett ifrån detta så är Lejonkatten tillgiven, godhjärtad och trogen sin familj och trivs bäst med andra från Vågen och Kräftans tecken.


JUNGFRU 24 augusti-23 september


Nyckelord är:Jord och Rörlig.


Detta är en nyfiken men blyg katt som föredrar sitt eget sällskap. De är vänliga katter som tyvärr har svårt att visa sin tillgivenhet men som gärna vill vara sin ägare till lags. De är petiga med maten -gammal mat duger inte och kattlådan ska vara ren och själva är de noga med sitt yttre. Om man vinner denna katts tillgivenhet så får man en mycket trogen och tillgiven kamrat. Jungfrukatten trivs bäst med Tvillingens tecken.


VÅG 24 september-23 oktober


Nyckelord är:Luft och Kardinal.


Vågenkatten är lättsam, talförd och social och som tycker bättre om din mat än kattmat. De trivs inte ensamma utan vill gärna ha både människor och andra djur kring sig. Och de hälsar glatt alla dina gäster och stryker sig mot deras ben. De är lugna, fredsälskande katter som lätt smälter in med andra katter, inte hetsar upp sig över saker och ting utan undviker oväsen och otrevligheter med ett spinnande. Vågenkatten trivs bra med de flesta andra tecknen.


SKORPION 24 oktober-22 november


Nyckelord är:Vatten och Fast.


Skorpionkatten är bestämd, energisk och fokuserad -oavsett om det gäller att fånga en mus eller en solstråle. Det är också en katt som är intensiv, passionerad och mystisk och som njuter av att dölja sina verkliga avsikter ifrån dig. Skorpionkatten är den katt som -när du har gäster- ignorerar kattälskaren och istället hittar sällskapets allergiker. Skorpionkatten blir uppriktigt fäst vid sin ägare och finner sig i dennes alla påhitt och njuter av att bli ompysslad. Den trivs bäst med Fiskens tecken.


SKYTT 23 november-21 december


Nyckelord är:Eld och Rörlig.


Skyttenkatten är en bekymmerslös, lekfull, akrobatisk och nyfiken katt. Alltid redo att utforska omgivningarna, gärna så högt upp som möjligt och helst utomhus där den kan komma och gå som den vill. Någon riktig knäkatt är den inte utan föredrar sin egen lilla vrå i hemmet. Skyttenkatten är en finsmakare som gärna vill att dess ägare ska servera små hemlagade läckerheter såsom en bit kyckling. Skyttar trivs bra tillsammans med Lejonets tecken.


STENBOCK 22 december-20 januari


Nyckelord är:Jord och Kardinal.


Katter i Stenbockens tecken är praktiska, läraktiga katter men också envisa, lynniga och tar livet på stort allvar. De tycker om fasta rutiner och fäster sig mycket vid sin ägare. De sover mycket, men när de är vakna så vill de inte vara ensamma hemma, de vill gärna också bli kelade med. Favoritmaten är alla typer av fisk och de trivs bäst med Tvillingarnas och Kräftans tecken.


VATTUMAN 21 januari-19 februari


Nyckelord är:Luft och Fast.


Detta är en vänlig men oberäknelig katt som är nyfiken och gärna går sina egna vägar och vill vara oberoende. Till och från visar den sig från sin allra bästa sida för att charma sin ägare och få igenom sin vilja såsom en extra portion av delikatesserna. Vattumannkatten har extra stark känsla för att känna på sig i förväg vad som ska hända. De är också en katt som går bra med alla andra tecken.


FISK 20 februari-20 mars


Nyckelord är:Vatten och Rörlig.


En passionerad och impulsiv katt som samtidigt är mjuk, självutlämnande men ändå trofast, tex kommer den oftast när du ropar. Den älskar att sova, gärna i någons knä och den är osjälvisk och delar gärna med sig av leksaken, maten eller knät. De har också en osäker katt som ständigt prövar nya vägar utan rast eller ro. Dessa katter trivs med vatten i sin närhet och föredrar fiskdiet. De trivs bäst med andra från Kräftans tecken.


Av Yvonne Andersson - 1 februari 2013 11:45


 
 


Hundhoroskop (Spray.se)


Här kan du läsa om vad stjärnorna säger om din hund. Vad du tror på är en annan sak.

Kul läsning!

Vattuman ( 21 jan - 18 feb )
 
Har ofta uppmärksamheten riktad mot en annan planet.
Tycker inte om att gå i flock.
Frihet är nyckelordet och han/hon gör gärna tvärtemot bara för att vara annorlunda.
_____________________________________________________________________________________________________________
 
Fiskarna ( 19 feb - 20 mars )
 
Originell och tilldragande.
Snäll och ömsint med en telepatiförmåga.
En riktig drömmare med livlig fantasi.
Gillar att vara till lags.
Trivs bäst hemma.
______________________________________________________________________________________________________________
 
Väduren ( 21 mars - 20 april )
 
Ständigt på jakt efter nya äventyr och erfarenheter.
Accepterar inga nederlag, måste vinna.
Kavat och kaxig.
______________________________________________________________________________________________________________
 
Oxen 21 april - 20 maj )
 
Rädd för att bli övergiven.
Tar lång tid att reta upp, men när oxen blir tillräkligt uppretad är han/hon livsfarlig.
Glömmer aldrig oförrätt.
Älskar mat, god mat.
Lägger lätt på sig några kilon.
Ryttaren dvs "sexgalen".
______________________________________________________________________________________________________________
 
Tvilling ( 21 maj - 20 juni )
 
Kvick och rolig.
Ingenting undgår dennes "örnblick".
Smart och uppfinningsrik och full med humor.
Glittriga ögon, fulla av bus.
Motto är "ombyte förnöjer".
______________________________________________________________________________________________________________
 
Kräftan ( 21 juni - 21 juli )
 
Lätt för att bli fet.
Bra minne.
Oerhört känslig och lite dyster.
Att bli älskad och beskyddad är det viktigaste för kräftan.
Trygghet är nyckelordet.
______________________________________________________________________________________________________________
 
Lejonet ( 22 juli - 21 aug )
 
Rak i rygg med ett majestätiskt uppträdande.
Gör gärna sin ägare till slav.
Stark och värdig men även känslosam.
Har en magnetisk charm som ingen kan motstå.
______________________________________________________________________________________________________________
 
Jungfru ( 22 aug - 21 sep )
 
Blygsam och förtjusande skygg.
Prydlig och renlig.
Vill allt och alla väl.
Uppträder alltid korrekt.
Inget bus här inte.
Jag är din slav käre husse eller matte och jag gör alltid mitt bästa.
______________________________________________________________________________________________________________
 
Vågen ( 22 sep - 22 okt ) MADONNA
 
Intelligent, kreativ och tankfull.
De vackraste hundarna är födda i detta tecken.
Vill gärna vara alla till lags.
På gränsen till mesig.
______________________________________________________________________________________________________________
 
Skorpion ( 23 okt - 21 nov )
 
En stark personlighet som slukar allt som man säger till honom/henne.
Född nyfiken med oerhörd energi.
Svårt att vara stilla men dock kraftfull och smart.
Saknar humor och gillar att rida på andra.
______________________________________________________________________________________________________________
 
Skytten ( 22 nov - 20 dec )
 
Ung hela livet, det är mottot och det gäller!
Alltid på jakt efter något nytt.
Behöver nya utmaningar hela tiden.
Glad och komisk och ger omgivningen många glada stunder.
Kunskapstörsten är outsläcklig !!!!
______________________________________________________________________________________________________________
 
Stenbocken ( 21 dec - 20 jan )
 
Elegant och allvarig.
Planerar länge inna det händer något.
Utåt kall och hård men mycket lojal och kärleksfull mot sitt husfolk.
______________________________________________________________________________________________________________

Av Yvonne Andersson - 23 januari 2013 13:23

Förebygg Ryggont

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2262383&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se


Onda höfter

 

Gör dessa fem övningar en gång varje dag med båda benen.

Stanna kvar i ytterläget 30 sekunder, släpp efter och försök komma lite, lite längre.

Träna inte fler gånger om dagen, det är känsliga vävnader.

Tänk hellre att du håller på varje dag.

Efter cirka 4 till 5 veckor kan du märka att du kommer längre eller att det känns lättare.

Har du inget obehag i ytterläget och kommer lika långt som på andra sidan behöver du inte träna varje dag,

bara kolla någon gång då och då.

OBS! Dessa rörelser gäller inte för höftopererade!

   

 

Illustratör:

Kersti Frid • Layout: Cyrus Swire • Tryck: CityTryck Karlstad 2007



Av Yvonne Andersson - 21 januari 2013 14:56

   
 

Välkommen till SMÄLLARUPPRORET

Hemsidan för dig som bryr dig om djurskyddet i Sverige.

Uppdaterad 130117

Här får du Tips och Råd hur du på bästa sätt kan skydda Dina djur inför de kommande storhelgernas smällarvansinne. Anders Hallgren skriver om Eftertanke och lagar.

NYTT!

Här hittar du en inventering av SAMTLIGA Sveriges kommuners hemsidor och hur de förhåller sig just nu till Raketer och Smällare


Läs vad Media skriver. Ett urval av 1000-tals artiklar.


Pressrelease från SKK 27/12

Läs den här

--------------------

OBS! ÖoB kommer INTE att sluta med försäljning. Läs svaret till SKK här OBS!


Hornbach tänker INTE sluta med försäljning


Plantagen och Rusta slutar med försäljning av raketer och smällare av hänsyn till djuren


ICA MAXI slutade sälja fyrverkerier 2011


Komsum Värmland slutar sälja fyrverkerier fr.o.m 2012

 
Sture Engström har nedanstående fastnålat på Smällarupprorets FaceBook sida.
Smällarupproret startade efter nyåret 2006-2007.
Vi insåg redan då att det skulle bli en långvarig kamp med alla hinder som låg framför oss.
Vi  drev Antismällarkampanjen i 7 år innan beslutet om förbud mot smällare kom 2001. 
Vi tror att denna kamp kan bli minst lika lång.
Vi kan bara vinna om vi alla arbetar mot samma mål, och vi går sakta men säkert framåt i vårt arbete.
Detta tack vare alla ni därute som också fått nog av fyrverkeribranchens fortsatta ignorans mot djur, natur, människor och egendom.
En bransch som totalt struntar i alla skador deras produkter orsakar. ...
Vi behöver DIN hjälp för att övertyga våra politiker att de vågar ta ställning mot denna skadliga verksamhet och det kan vi bara göra om vi alla arbetar mot samma mål.
 
Vi vill INTE ha angrepp på andras åsikter, det är inte konstruktivt.
Däremot förslag och idéer i alla former.
Yttrandefrihet innebär INTE åsikts- eller personangrepp.
 
Målsättning: Förbud mot försäljning till privatpersoner. 
Tid för fyrverkerier begränsas till Nyåret under 2-3 timmar runt midnatt.
Att lagarna efterlevs.
 
Till er som funderar över vad ni kan göra i er kommun, så är det så att man i stort sett samtliga kommuner kan lämna ett Medborgarförslag.
 
Det måste då diariföras och behandlas.
www.smallarupproret.se finns mer information.
Listan med kommuner är dock inte korrekt.
Det har tillkommit några som tar emot Medborgarförslag.
 
Vår Kommun tar emot Medborgarförslag och jag har nu skickat detta vilket är fritt för alla att kopiera och skicka till sin Kommun.

Medborgarmotion

Allmänt förbud mot fyrverkerier och användande av pyroteknisk utrustning inom kommunen

Vi vill att det skall vara ett allmänt förbud att använda fyrverkerier och pyroteknisk utrustning, annat än

vid de traditionella högtider som vi firar enligt svensk tradition och hävd.

Exempelvis nyårs- och valborgsmässoafton.

Även vid dessa tillfällen skall detta ske på, av kommunen avsedda och godkända platser, samt under kontrollerade förhållanden och under en begränsad tid.

Det eskalerande användandet av fyrverkerier och pyroteknisk utrustning i våra kommuner är ohållbart.

Självklart ska vi med glädje fortsätta att fira det nya årets ankomst liksom att vi firar vårens intåg vid

Valborg.

Vid andra tillfällen, t ex vid firande av privata högtider, skall tillstånd ansökas hos kommunen och hos berörda myndigheter.

Man anger var och när man vill använda pyroteknik. Den som får tillståndet att inhandla pyrotekniska varor ska även vara ansvarig vid användandet.

Det värsta med det okontrollerade användandet av pyroteknik, är de många gånger tragiska och onödiga konsekvenser detta får på både människor och djur.

Många människor upplever det mycket obehagligt med plötsliga ljudknallar. En del har nedsatt hörsel och använder hörapparat, vilket ger dem en obehaglig upplevelse när det smäller, pga att hörapparaten förstärker ljudet.

Andra har hjärtproblem. Att då utsättas för de ljudupplevelser, som avfyrande av tjutande raketer innebär, kan vara direkt livshotande.

Antalet onödiga olyckor i samband med fyrverkerier ska inte heller glömmas bort.

Andra grupper i vårt moderna samhälle är de som genomlevt krigshärdar, där bomber och

granater hört till vardagen, för dem innebär det inte något glädjande. Tvärtom en skräckupplevelse som många gånger har gett bestående men.

De flesta av oss djurägare har svårt att glädja oss när vår hund, katt eller annat husdjur kryper ihop

och skakar eller blir helt apatiskt.

Vi är många som får fly vår bostad och/eller ge våra husdjur lugnande preparat. De mentala skador på djuren som detta fenomen kan ge tar mycket lång tid att reparera, om det ens är möjligt.

Våra vilda djur, som vi också har ansvar för, tar också skada av pyroteknik.

Under vissa tider kan t ex igelkottar vakna för tidigt för att sedan frysa ihjäl.

Fåglar, rävar, med flera är även de mycket känsliga för plötsliga och kraftiga ljud.

Våra uppstallade djur så som hästar, kor, får med flera, far även de illa.

Genom ett allmänt förbud minskas också spridningen av kemikaliska produkter.

 

Vi vill ha ett allmänt förbud mot okontrollerat användande av fyrverkerier och pyroteknisk utrustning!

 

Vi vill begränsa pyroteknikanvändande till 3 timmar per Nyårsfirande och att lagarna efterlevs!

 

Vi vill veta var och när pyroteknik kommer att användas för att därmed kunna planera våra liv, för oss själva och våra djur!

Medborgare

**************************************************

Upplandsbro Kommun 2013-01-21


Yvonne Andersson


Råbystigen 9, 19731 Bro


0707432718


Y_von_a@hotmail.com



Lätt för invånare att komma med förslag

Vem som helst som bor i Upplands-Bro kommun har numera rätt att väcka medborgarförslag.

Den 16 juni 2011 beslutade Kommunfullmäktige i Upplands-Bro kommun att införa så kallat medborgarförslag från och med den 1 augusti 2011.

Det innebär en rätt för den som är folkbokförd i en kommun att väcka ärenden i fullmäktige.

Även barn och ungdomar samt utländska medborgare utan lokal rösträtt kan väcka medborgarförslag.

Medborgarförslag är ett sätt att minska avståndet mellan väljare och valda.

Genom förslagsrätten får medborgare möjlighet att direkt påverka den lokala politikens utformning.

Förhoppningen är att det även ska leda till att engagemanget för kommunala frågor ökar bland medborgarna.

– Medborgarförslag är ett utmärkt sätt för oss politiker att få direktkontakt med medborgarna och ta del av

deras konkreta förslag till förbättring för alla i Upplands-Bro, säger kommunstyrelsens ordförande Irène Seth.

Eftersom medborgarförslag måste vara underskrivet av den som lämnar förslaget måste det än så länge skickas

alternativt lämnas in till kommunen på papper.

Enklare regler sedan 2007 Möjligheten att besluta om att införa medborgarförslag har kommunfullmäktige haft

sedan 1 juli 2002. Den 1 juli 2007 infördes regler som ska göra det enklare att hantera vissa medborgarförslag.

Fullmäktige ges en möjlighet att besluta att överlåta till styrelse eller annan nämnd att besluta i ärenden som

väckts genom medborgarförslag. Ett sådant beslut får fattas utan föregående beredning.

Fullmäktige får dock inte generellt bemyndiga kommunstyrelsen eller annan nämnd att avgöra vissa ärenden som

väckts genom medborgarförslag.

Vidare ska den nämnd som fått ett medborgarförslag överlämnat till sig, fatta ett självständigt beslut i ärendet.

Beslutet bereds på samma sätt som nämnden bereder andra nämndärenden.

Fullmäktige ska informeras om beslutet.

Enligt bestämmelserna i 5 kap. 64 § andra stycket kommunallagen ska fullmäktiges arbetsordning innehålla

föreskrifter om hur medborgarförslag ska hanteras, om fullmäktige har beslutat tillåta sådana förslag.

Av Yvonne Andersson - 19 januari 2013 18:30

-22 grader i morse och mycket fukt i luften har gjort landskapet sagolikt vackert.

Här sitter vi i Pendeltåget på väg till Karlberg station där Anna och Bosse ska möta oss med bilen för vidare transport till Ullastina.

 

Ulla Stina blev glatt överraskad över att vi kom. Hon bor numera på Söndagsgården där hon verkar ha det bra. Hon sjöng för oss, berättade historier ur sitt liv och visade oss vad hon hade i sina gömmor.

     

Här ska 2 videosnuttar in men min blog vill inte ta emot dem i dag.



   


Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014
>>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards