Direktlänk till inlägg 2 juli 2011

Skräp-skräplag

Av Yvonne Andersson - 2 juli 2011 09:26

Den 10 juli kostar det minst 800:- att skräpa ner men de äckliga fimparna, är undantagna från lagen. Denna regerings feghet, visar sig även här. Mycket snack men lite verkstad.

 

Glödande krav på att ny lag fimpas

Publicerad i dag i DN 05:54

De nya bötesbeloppen mot nedskräpning får nu massiv kritik.

Det faktum att böterna inte inkluderar fimpar har fått kommuner, organisationer och politiker att kräva att reglerna görs om.

Även miljöminister Andreas Carlgren (C) blåser till strid mot fimpeländet på gator och torg.

Om en vecka träder den nya lagen i kraft som väntas ge renare parker och gator. Då får polisen mandat att bötfälla skräpsyndare – direkt på plats.

Men långt ifrån allt som slängs på marken betraktas som skräp – åtminstone i bötesinstruktionerna.

Fimpar, tuggummin och bussbiljetter exkluderas, något som nu möts av kraftig kritik från flera håll.


?????Tuggummin som plågar massor av fåglar.????

– Det är ren idioti att inte ta med fimparna när det nu tas ett krafttag. Det är rent av kontraproduktivt, säger Joakim Brodahl på stiftelsen Håll Sverige rent.


Naturvårdsverket jobbar med ett projekt om nedskräpning och pekar ut fimpen som det överlägset vanligaste skräpet. År 2005 hamnade 750 miljoner fimpar på marken.


– Vi har ett regeringsuppdrag att minska på nedskräpningen och ser fimparna som ett stort problem. Utifrån det tycker vi att man måste åtgärda nedskräpningen från rökare lika mycket som annan nedskräpning, säger Hans Wrådhe, enhetschef på Naturvårdsverket.


När Stockholms stad lämnade in sitt remissvar på lagförslaget välkomnade man möjligheten att lagföra även nedskräpning av fimpar. Förra året uppmättes i snitt 3,41 fimpar per tio kvadratmeter i kommunen.

– När vi nu har en lag är det olyckligt om den inte inkluderar fimpar som är en stor del av nedskräpningsproblematiken hos oss, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C).

Flera kommuner som DN varit i kontakt med har samma uppfattning. Enligt Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har man på många håll problem med fimpar utanför krogar.


– Jag tycker det är konstigt att inte fimpar ingår som böter. Jag tror det beror på att uppföljningen blir svår och att man kanske tycker att lagen mer är en markering än en svartvit lag, säger Peter Wenster, miljöexpert på SKL.

Så här svarade Åsa-Britt Karlsson, statssekreterare på miljödepartementet, när DN i våras frågade henne vilken typ av skräp som regeringen ville komma åt:

– Var och en som har gått igenom en park en söndagsmorgon och sett alla engångsgrillar, fimpar och annat den här årstiden tycker inte det är någon trevlig miljö, sade hon.

Riksåklagaren hänvisar till att fimpar diskuterades i regeringens proposition. Men i samband med den nya naturvårdslagen 1970 framhöll Lagrådet att enstaka bussbiljetter och fimpar i regel inte borde vara straffbart.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) vill inte kommentera riks­åklagarens beslut i detalj, men håller med om att fimpar är ett stort problem:


– Jag hör till dem som tycker att det är bedrövligt med alla fimpar i parker och på gator. Jag förstår mycket väl folk som är arga och förbannade över det. Men vi måste först avvakta och se vilken rättspraxis det blir när man börjar tillämpa den här lagen.

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne Andersson - 24 februari 2014 09:30

Olyckshändelse på Bro station Karin Sidén 2014-02-24   Bild:Tommy Sidén Strax efter sju på morgonen inträffade en olycka på Bro pendeltågsstation. Det är oklart vad som orsakade olyckshändelsen. All tågtrafik förbi Bro stati...

Av Yvonne Andersson - 23 februari 2014 18:30

Så här såg Du ut 2008 när vi träffades. Det var innan Din Gastric Bypass operation. Så mycket lidande som Du utsatte Din kropp för såg ingenting ut att påverka Dig för Du var alltid fräsch och sminkad.     Så här vill jag minnas Dig Ciz...

Av Yvonne Andersson - 17 februari 2014 13:14


  Skuggröna, Julros Snödroppar, Vintergäck Dessutom är det meteorologisk VÅR sedan några dagar.   Förra året hände detta inte förrän den 7 april ...

Av Yvonne Andersson - 2 februari 2014 11:51

Fy sjutton för att bo bland knarkare och andra gangsters. Polispådrag i Bro   Karin Sidén 2014-02-02   Bild:Tommy Sidén Insatsstyrkan har precis anlänt och får en lägesuppdatering. En polisinsats med ett flertal poliser ...

Av Yvonne Andersson - 26 december 2013 20:30

http://www.expressen.se/nyheter/sa-kapade-bolag-den-svenska-djurvarden/ ...

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5 6 7 8
9
10
11 12 13
14
15
16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Juli 2011 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards