Alla inlägg den 11 februari 2012

Av Yvonne Andersson - 11 februari 2012 09:42


Då jag blev frisk efter att jag slutade äta kolhydrater och mår bättre än någonsin efter 6,5 år med strikt LCHF-kost, litar jag mer på min kropps välmående än skrämselpropaganda från vilseledda kostexperter och professorer.


Ta tex.

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi är ännu en expert som varnar för LCHF i alla media.

I mitt stilla sinne undrar jag om hon ser LCHF som en konkurent till det bantningspreparat (som jag hittade när jag googlade hennes namn) som hon jobbar med.

Hon  jobbar för Thylabisco.  Ett företag som säljer "naturliga bantningspreparat"?

 
Bantningspreparatet innehåller Thylakoider, som påstås signalera mättnad i kroppen. Det utvinns ur spenat, men varför då inte äta LCHF istället, vi är ju aldrig hungriga och vi äter äkta spenat.

LCHF äts ju inte bara för att gå ner i vikt utan mest för att må väl.

Det märkliga är att alla sjukdomar som bl.a denna kostexpert påstår att LCHF orsakar, är precis de symtom och krämpor som jag blivit av med sedan 6,5 år tillbaka.

 Hon håller envist fast vid tallriksmodellen men ingen har ännu kunnat bevisa vad som händer i kroppen då den följs, och ändå har jag inte sett några skrämselartiklar om vare sig tallriksmodellen eller thylokaidpreparatet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detta fanns att läsa i LCHF.se i december förra året. Klicka på CEA s artikel i läkartidningen som även ger många intressanta fakta.

Charlotte Erlanson-­Albertsson dissar fettdieter i Läkartidningen


(Bild. LCHF-ätaren Björn Ferry tar OS-guld i skidskytte i Vancouver. Men eftersom detta är så osannolikt enligt experten Charlotte Erlanson-­Albertsson som hävdar att högfettskost leder till långsammare reaktionsförmåga och sämre kognitiv funktion så är det nog som i Hasse & Tages gamla sketch om kärnkraftsolyckan i Harrisburg...att det verkligen skulle ha inträffat är så osannolikt att det förmodligen inte har hänt).


idag skriver Charlotte Erlanson-­Albertsson (CEA) i Läkartidningen och varnar för högfettskoster som LCHF. "Dessa dieter påverkar den kognitiva funktionen (långsammare reaktionsförmåga, sämre minne för komplicerade uppgifter, beroende och depression). Bröstcancer och tjocktarmscanser lurar också i vassen enligt CEA för alla som inte äter mycket kolhydrater,

Här kan du läsa hela CEA-artikeln i Läkartidningen.


Kommentar. CEA ska ha en eologe för att hon tar debatten och inte som Maj-Britt Hellenius, Claude Marcus och Stephan Rössner beklagar sig över debattklimatet och att LCHF är någon sorts samhällsfarlig sekt. Jag har inte kunnat granska alla CEA:s påståenden i detalj men hon lämnar i varje fall vetenskapliga referenser som går att granska istället för Livsmedelsverkets standardsvar att WHO och ett antal kostmyndigheter världen över tycker likadant.


CEA:s påstående om sämre kognitiv förmåga vid LCHF faller på sin egen orimlighet i fallet med Björn Ferry, illustrerat ovan.

En annan känsla jag får när jag läser CEA:s debatartikel är att hon blandar och ger vilt.

I vanliga fall brukar ju kostetablissemanget påstå att det inte finns tillräckligt med bra studier på det som de kallar "extrem lågkolhydratkost".

Nu helt plötsligt påstår CEA att det finns ett stort antal studier på högfettskost. Vad jag anar vid en första genomläsning är att CEA i flera fall sätter likhetstecken mellan LCHF och västerlänsk kost, som förvisso kan innehåller en realtivt stor andel fett (kring 40 %) men som domineras av snabba kolhydrater från spannmål och socker. Detta är sannolikt den sämsta kosten men den har inget att göra med LCHF.

/Per Wikholm

Tack till Annika Dahlqvist som uppmärksammade nyheten först.

 
12-22 2011
 

Det är väl denna artikel som Aftonbladet måste ha snabbat upp. Jag såg bara löpsedeln och förstasidan på AB idag. Vägrar köpa den. Artikeln ligger inte på nätet (än?).


Tyvärr är det så att många tar till sig det som står i kvällstidningarna. T o m mina kollegor som är kritiskt tänkande journalister på en morgontidning.


Ska läsa artikeln i läkartidningen när jag har tid.


Det var också en insändare i GP idag som jag tror kan bygga på artikeln i läkartidningen.


Ska vi tolka detta som att "etablissemanget" nu börjar plocka fram det grova artilleriet för att försöka krossa LCHF som ju är på väg att bli mycket stort?


Keep up the good work, Per W!


12-22 2011
 

Med tanke på att inuiter äter extremt mycket kött och fett så måste de väl vara världens mest korkade och sega folk om CEA har rätt, eller ...
Här finns f ö ett helt folk man skulle kunna forska lite på om man nu vill bevisa några teser.
:-)


12-22 2011
 

Det var väldigt sant William!


12-22 2011
 

Linneadrotz: eller kanske ännu värre än så...Aftonbladets krigsrubrik om LCHF idag var förpreparerad och väntade bara på Läkartidningens publicering. Men visst är det så att många människor skräms av sådan rubriker och det gör stor skada.


Japp, visst är det fantastiskt att såväl inuiter, samer och nordamerikanska indianer överlevt över huvud taget. Hur lyckades de jaga och fiska effektivt om de led av dålig reaktionsförmåga, sämre kognitiv förmåga och dålig fysisk kondition p g a en fettrik, animaliebaserad kost?


12-23 2011
 

Om man blir trögtänkt, deprimerad och har högre inflammationsrisk... Hur kommer det sig att jag blivit befodrad till chef över arbetslaget jag jobbar med. Hur kommer det sig att jag inte haft en enda förkylning under 2011 inte en enda sjukdag och blivit nominerad på jobbet till Årets gladaste medarbetare... Nånting är fel i deras studie...
Glad LCHFare


12-23 2011
 

Stefan: Detta är vad dietisterna kallar för en "falsk framgång" :-)


12-23 2011
 

Artikeln i Läkartidningen av Charlotte Erlanson-­Albertsson går i samma spår som vanligt. Det innebär falsk forskning i eget intresse. Hon har forskat i 20 år på ett bantarpiller och då behöver hon en överviktig befolkning, allt för marknaden.


Alla bör läsa den nya boken "Forsknings-Fusket" av Ralf Sundberg. Där beskriver han just liknande fenomen som denna artikel.


12-24 2011
 

Margaretha
Man vill gärna åberopa vetenskaplig forskning innan man vill påbörja kostomläggning. Men helt plötsligt tror man allt som står i Aftonbladet Expressen. Är det där man hittar forskningen numera. Har bojkotta dessa skittidningar i 20 år och kommer inte heller i framtiden att satsa en krona på dem.


Ändrad: 2011-12-25 11:32:51


12-24 2011
 

Jag är LCHF-are sen 4 år tillbaka, strikt sen januari 2011. Med i bagaget har jag jojobantning, som har rört sej om som mest 25 kg upp och ned. Jag närmar mej 64 år och har under många år levt med yttre och inre stress som givit utbrändhet och depression (ellet tvärtom?).
Jag anser att man måste kritiskt granska och ibland ta till sej undersökningsresultat, som inte alltid pekar på att LCHF är den enda enkla gyllene vägen.
Våra kroppar reagerar olika av många olika skäl. Det allra viktigaste är att komma fram till hur just man själv reagerar och varför.


12-25 2011
 

Annelis:
Jag tycker du har delvis rätt och delvis fel. Visst ska vi kritiskt granska CEA:s påståenden men en snabb titt på hennes referenslista visar att det inte är några riktiga, kliniska studier på LCHF, det är en blandning av musstudier (som evolutionärt är anpassad till en helt annan kosthållning ä mäniska), det är observationstudier som inte bevisat orsakssamband.


Sedan måste varje människa individuellt pröva sig fram till den kost som passar bäst. Kolhydratintag och fettintag kan behöva finsjusgteras p ga av individuella medicinska förutsättningar. LCHF är inte den "enda enkla gyllne vägen" för precis alla men jag är ändå rätt så övertygade om att huvuddragen i LCHF funkar för de allra flesta...d v s mindre raffinerat socker och mjölmat, naturliga fetter istället för konstgjorda fetter. Alla behöver inte äta strikt LCHF men alla mår bäst av att äta naturliga matråvaror som vi ätit under lång tid.


12-25 2011
 

Per: Jag tror också på de "gamla" naturliga matråvarorna, som idag inte är helt lätta att hitta i sin enklaste och renaste form.
O.T
Tack för din och din frus kokbok "LCHF till vardags", som min man och jag läser och inspireras av.


måndag 2 januari
 


Har just last ut Ralf Sundbergs Forskningsfusket. Jfr Ralf Nader! Nar kommer Engelsk oversattning? A bestseller to be!
Man kan gissa att det har varit full fart bakom kulisserna hos Margarin och Sockerbolag nu. Forvanta alltsa fler liknande artiklar som CEA's. Ingen vet hur manga industriagenter med titeln "forskare" nu maste betala sina uppdragsgivare genom att sprida disinformation, forvirra, eller forlora jobbet, ibland inkl. professorstiteln. Gissningsvis ar situationen for etablissemanget desperat efter att Ralf's bok avslojat manga vargar i basta farskinn pa hoga poster, inte bara i Sverige.
Kan anmalan till socialstyrelsen for introduktion och spridning av nuvarande diabetesdiet (sedan 1970 talet) baserad pa tydligen helt okontrollerad undermalig/falsk vetenskap och forskning nu goras? Livsmedelverkerket t.ex bor ju gottgora att de i manga ar annonserat till intet ont anande diabetiker och lakare hur man matar sig pa basta satt, utan att nagra seriosa studier klart visat at det var battre an de tidigare LC- rekommendationerna de plotsligt ersattte.


Betraffande den pastadda trogtanktheten (CEA-referensen efterlyses!) so bor nu CEA kanske borja se aven pa Valar och delfiner; dessa hogintelligenta(??) daggdjur- ater ju uteslutande animalisk foda.... Med nya instrument/argument kan hon kanske visa att de ocksa ar trogtankta, precis som vi stackars LCHF-are!
Samtidigt dor mangder av diabetiker i fortid p.g.a det beskrivna forksningsfusket. Om detta fusk ej ar kriminellt behovs en storre revision.




måndag 2 januari
 

Hej StenBj:


Hoppas innerligt att Ralf Sundberg får möjlighet att publicera även på engelska - det skulle sprida budskapet. Dessvärre är det svårt att få något tillräckligt stort bokförlag i USA eller GBR att nappa då motståndet där mot lågkolhydratkost är så mycket större och ingrott än vad det är i Sverige, Norge och Finland. Men vi håller tummarna ändå.

En bok som jag rekommenderar är

Forskningsfusket! : så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin

Ralf Sundberg


Beskrivning:
I den aktuella boken Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin diskuterar Ralf Sundberg frågorna om nutritionsforskning ur ett naturvetenskapligt, ekonomiskt och samhälleligt perspektiv.

I dag vet vi ganska väl vilka näringsämnen som är viktigast för att människokroppen ska bilda nya friska celler. Men läran om vårt närings-behov har allt sedan 1950-talet omgivits av myter som säger att kolesterol är farligt, att man blir fet av fet mat och att högt blodtryck är en sjukdom.

För att förstå varför dessa myter har fått ett sådant genomslag och blivit så seglivade måste man förstå vilka villkor som rådde i samhället och i politiken när sanningarna formulerades. Med utgångspunkt från dagens aktuella debatter om hälsofarliga fetter och kolesterol belyser Ralf Sundberg hur olika intressen influerar läkares och dietisters vardagsarbete.

Det finns många mer eller mindre legitima skäl för att bedriva medicinsk forskning. Från ren nyfikenhet, önskan om att kunna avslöja sanningen, att göra akademisk karriär till att enbart tjäna mer pengar. Oavsett vilka skälen är, har författarna till vetenskapliga rapporter ett stort ansvar för fullständigheten och korrektheten i presentationen av resultaten. Som framgår av Ralf Sundbergs bok lever många forskare långt ifrån alltid upp till dessa krav. Ytterst få oberoende forskare orkar och vågar utmana folkhälsomyterna, menar han.

Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin är en spännande, fascinerande och i grunden mycket upprörande läsning.


Ralf Sundberg är docent och privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens läkarhus i Malmö. Han har en internationellt välrenommerad forskarkarriär inom transplantationskirurgi bakom sig, ett område som på cellnivå har mycket med problematiken med diabetes och hjärt- och kärlsjukdom att göra.

 

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7
8
9
10 11 12
13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards