Alla inlägg den 2 maj 2012

Av Yvonne Andersson - 2 maj 2012 18:44

 

I dag har det varit +20,6 grader som max i skuggan.

Träden börjar blomma här i området nu och det gäller att njuta för till helgen är det risk för snöfall. Termometern kommer iaf att gå ner mot +-0 som det ser ut nu.

Diezel ligger och solar medan han väntar på Matte eller Husse. Vid 17-tiden var det en massa "mobilskrikare" som gick förbi så jag fick lov att stänga in de skällande hundarna.

Diezel med attityd.

 

Av Yvonne Andersson - 2 maj 2012 16:31




http://blogg.passagen.se/matfrisk/


Kolesterol, en antioxidant

30 april kl. 04:12

I blodkärl kan bildas förträngningar, plack, som hindrar blodflödet. Ibland kan dessa plack brista och släppa ut sitt innehåll som färdas vidare till de hamnar någonstans där de fastnar. Detta förorsakar syrebrist och koldioxidöverskott vilka båda kan döda vävnader och i allvarligare fall förorsaka död.

Vid obduktion kan man finna att dessa "proppar" innehåller oxiderat kolesterol.


Konventionellt brukar läkarna sträva efter att behandla patienter i riskgrupper med statiner som blockerar ett tidigt förstadium i kroppens framställning av kolesterol.

Tyvärr medför detta ett stort antal nackdelar då detta även negativt påverkar syntesen av bland annat könshormoner, D-vitamin och Coenzym Q10

Låt oss fundera om det finns alternativ för att förhindra att kolesterol oxideras i övermått. Kroppens ämnesomsättning och energiframställning bygger på att ett antal näringsämnen reagerar med syre, de oxideras. Så länge dessa reaktioner sker i ordnade former och på rätt plats går allt som det ska, men i praktiken är det långt ifrån så, det bildas mängder av fria radikaler som i sin tur angriper och oxiderar ämnen som inte är kemiskt stabila. Dit hör till exempel fetter med en eller flera omättnader i kolkedjorna. Detta leder till att fettet härsknar. En oxiderad fettsyra blir i sin tur en fri radikal som kan skada andra.

Till all lycka förfogar kroppen över antioxidanter som offrar sig och fångar in skadliga fria radikaler innan de hinner förorsaka alltför stora skador.

Bland de mer kända hör C- och E-vitamin.

Ett av de mindre omtalade är kolesterol!


Det är alltså helt i naturens ordning att kolesterol oxideras när det utövar sin funktion som antioxidant.

Ett av de sätt vi kan påverka denna process är att inte överkonsumera fleromättade fetter. Två av dem är essentiella, livsnödvändiga, linolsyra och alfalinolensyra. De används av kroppen som byggstenar för att bilda andra och längre fettsyror som i sin tur är mycket viktiga.

Dagsbehovet av dessa ligger på några få gram och allt vi äter utöver detta riskerar att bilda fria radikaler och förbruka antioxidanter och i den processen bilda oxiderat kolesterol som i sin tur bygger skumceller som fyller ut placken i blodkärl.


Undvik därför att äta mer fleromättade fetter än nödvändigt, särskilt de som har sitt ursprung i vegetabiliska fetter. Dit hör fasta och flytande hitte-på-fetter som kallas margariner.



Postat i: Allmänt  Permalink   Kommentarer [4] 

 
 

Kommentarer:

Det förvånar mig att de enkla och klara förhållnanden Du beskriver ovan inte beaktas av efarna, rutinerade och mångårigt utbildade läkare och beslutandeorgan. Hela statinfrågan kommer i ett ljus som egentligen visar att statiner inte behövs, (ev. vid speciella förhållanden).

Man kan se att det finns krafter som är starkare än hälsoaspekten när man ser på mitt ovan nämnda förhållande. Det är bara att hålla sig uppdaterad och sprida verkligheten runt omkring sig. Rapporterna om hur LCHF-rörelsen utvecklas visar att människor tar till sig denna kunskap bara de får tillgång till den.

Ingen ska tro att denna kunskap sprids av den kompakta maktstruktur som numera ligger tungt över vården och hälsosträvandena. Det är vi, d. v.s folket själva, som fått koll på läget som får stå för detta allmänna uppvaknande.

Go on, dear Erik! Vilken resa ni gjort/gör, förresten. Fantastiskt! Hälsa Iva

Aprilhälsningar (snart maj)

Rolf Aronsson

Skrivet av Rolf Aronsson den 30 april, 2012 kl. 10:42 #

C-vitaminer har vi ju bra kläm på var de återfinns, men var finns E-vitaminerna?

Skrivet av Konsument den 30 april, 2012 kl. 23:22 #

Helt i linje med sunt förnuft! Dessutom läste jag att även mättat fett verkar som en antioxidant genom att inte oxideras men även genom att bädda in minoriteter av omättade fetter. Behöver bättre förklaring om det stämmer! Men det ser ganska klart ut att den plötsliga populariten av antioxidanter har utvecklats hand i hand med ökat intag av (fler-)omättade fetter. Nytt motgift för varje gift.. Kombination med statinintag ser ut att ge en mycket dålig prognos då statinerna uppenbarligen minskar det naturliga skyddet som högre kolesterol utgör enl. ovan.
Eftersom sådant rekommenderas dagligen tycker man att socialstyrelsen bör ta ansvar och följa upp sina (?) rekommendationer?

T.ex göra arteriografi på ett hundratal som följer margarin-diet med/utan statiner och samma antal som äter fritt från margarin och fleromättade oljor.

Att döma av resultat från professor Öckerman ser lchf inte ut att försämra kärlen utan tvärtom. Vad hindrar socialstyrelsen från att göra en sådan evaluering?
Eller är det bara läkemedelsindustrin som evaluerar behandlingar nuförtiden?

Skrivet av sten den 01 maj, 2012 kl. 00:05 #

Det gäller ju att äta artegen föda = "riktig mat" för att må bra - som jag ser det. Mer om det i sak på länken till min webbsida.

Skrivet av Josef Boberg den 02 maj, 2012 kl. 15:16 #

Av Yvonne Andersson - 2 maj 2012 00:15

Lillsyrran fyller 67 i dag.


  50 år gammalt kort.

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2012 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards