Alla inlägg den 27 maj 2012

Av Yvonne Andersson - 27 maj 2012 20:33

  ARCTIC FISKEMEL PULVER 250 GR för 149:-

  

Sammanfattning från diverse hundsidor och bloggar:

Varken Fiskmjölet eller Fixodida innehåller någonting som får fästingar att inte sätta sig på hunden eller dig själv.

Det innehåller många olika B vitaminer som faktiskt har en viss effekt mot fästingar.
Det är precis vad det är. Ett ganska dyrt B-vitamintillskott...
Man kan lika gärna ge B-kombin från apoteket eller öljästtabletter.
Mycket billigare och renare.

 

Vi provade ju Fixodida, ett liknande kosttillskott för 9 år sedan innan vi tog till det giftiga scalibor-halsbandet, och Fixodida hade också en viss effekt så det kanske också berodde på B-vitamininnehållet. (vet ju inte om hon tål Scalibor i dag men det verkar vara det enda 99,99 %-iga alternativet, så istället får vi hoppas på en mycket torr sommar)

Madonna och jag tar redan B-vit., Omega3 och D-vit. och jag minns att jag åt extra  B-vit. då jag bodde i Stensele för jag tyckte att det hjälpte en aning emot mygg men inte fullt ut, vilket jag misstänker även gäller fästingar.

Dessutom är ju hundfoder redan vitaminberikad så risken finns ju att detta vitamin-tillskott ger för höga doser av vissa vitaminer.

Jag är alltid skeptisk emot multivitaminer för det är svårt att veta vad man egentligen får i sig beroende på vad man har för kostvanor.


Arctic fiskmjöl är en ren naturprodukt! Baserad på naturliga råvaror!

Naturligt botemedel för hundar med ledproblem samt håller även fästingarna borta!
Håller din hund frisk på ett naturligt sätt.


En påse innehåller 250 gram fiskmjöl.

Daglig dos för en hund som väger ca 25-30 kilo är 1 msk(5-6 gram). En påse räcker ungefär i 40 dagar.

 Varudeklaration.

Innehåll Arctic original fiskmjöl:.

Vitaminer        
B-1 Tiamin
B-2 Riboflavin
B-3 Niacin
B-5 Pantotensyra
B-6
B-12 Kobalamin
Folsyra
Biotin
E-K-A-D vitaminer
Q-10

Mineraler
Kalsium
Kalium
Fosfor
Magnesium
Zink
Järn
Flour
Selen

Dessutom samtliga essentiella aminosyror (protein).
Samt Omega-3
Samt s.k spårämnen (små mängder av för hälsan viktiga ämnen).
Innehållet av dessa ämnen finns i en naturlig biokemisk balans, eftersom råvaran är fisk.

En stor fördel i sammanhanget är att produkten är helt naturlig, och därmed förekommer inga biverkningar.


  Fixodida Zx Pulver 60 gram

Fixodida Zx - naturligt skydd mot fästingar. Fixodida Zx är ett giftfritt fästingmedel som motverkar fästingangrepp på din hund eller din katt. Produkten innehåller inga kemiska tillsatser, konserveringsämnen eller färgämnen och enligt tillverkaren har pulvret inga kända negativa sidoeffekter.

Förutom skyddet mot fästingar bidrar Fixodida Zx också till en bättre pälskvalitet och fräschare andedräkt hos djuret.

Fixodida Zx bidrar till att minska fästingplågan för ditt djur, någon enstaka fästing kan trots detta förekomma så kontrollera ditt djur efter fästingar även när du ger pulvret. För bästa resultat kan du ge Fixodida Zx året om, när det inte är fästingsäsong räcker ett kryddmått per dag. På så sätt har ditt djur ett bättre fästingskydd när fästingsäsongen åter kommer igång, du ökar då dosen till den normala.

Rekommenderat intag av Fixodida Zx:

Hund > 10 kg: 2 kryddmått per dag (2 ml)
Hund < 10 kg: 4 kryddmått per dag (4 ml)
Katt: 1-2 kryddmått per dag (1-2 ml)

Hundar och katter är individer med olika behov och i vissa fall kan du behöva öka dosen av Fixodida Zx för att förstärka fästingskyddet. Om du inte har fått någon effekt av pulvret under de första 10 dagarna så kan du dubbla intaget under de kommande 10 dagarna. När djuret har uppnått ett fullgott fästingskydd kan du återgå till det normala intaget. Fixodida Zx är giftfritt och kan enligt tillverkaren inte överdoseras.

Innehåll

Rörstarrstorv, torkad jäst framställd av Saccharomyces cerevisiae, Kaolinlera E559, Kiseldioxid E551.

Köp fler - spara pengar

  • Köp 1 - 259 kronor styck, Köp 2 - 254 kronor styck, Köp 3 - 249 kronor styck
Av Yvonne Andersson - 27 maj 2012 16:00


     

Bilden på förrätten har jag tagit från Nicklas Facebooksida.

En solig varm dag kom Susanna och Nicklas och åt middag. Vi firade Nicklas Födelsedag och dubbel Morsdag och som alltid var det kul att träffa dem.

Vi åt Västerbottenpaj med tillbehör, grillade Entrecaute och Lövbiff med rostade Grönsaker och Sallad.

Efterrätten föll dem inte alls i smaken så den slapp dom. Jag hade gjort Pannacotta med Blåbär och Vanilj men bytt ut en del av Vispgrädden med Kokosgrädde och jag tyckte att det var gott men det tyckte inte dom, men de blev nog mätta ändå.

 

Av Yvonne Andersson - 27 maj 2012 12:47

Ett par inlägg i diskussionen om föregående blog.

zermatt skrev 22:48, 25 mars 2012


Det ligger säkert mycket i det den här doktorn säger. Men för mig känns det som han har glömt en viktig detalj. Han har aldrig gjort några öppna hjärtoperationer på de som har ätit den kost han förespråkar. Han säger att man ska äta som ens mormor åt. Min mormor levde på en gård i en by. De producerade sin egen mat på gården och skaffade även mat från skogen och sjöarna och älven. Min mormor fick trots det både tre allvarliga hjärtinfarkter och Alzheimers.

Jag skulle vilja vet hur insidan på hennes artärer såg ut.


Leif Lundberg skrev 09:06, 26 mars 2012

Hej ”zermat”,

Sannolikt åt din mormor kött av bra kvalité, ägg, riktig grädde och riktigt smör. Men kanske var hon också förtjust i bröd och potatis. På den tiden åt man också så kallat ”brytbröd”, bröd som blivit hårt blandades med socker och lades i mjölk för att bli mjukt och gott. När det var besök så gällde det att bjuda på bullar och sju sorters kakor, om inte var det ett fattigdomsbevis.

Så det är inte omöjligt att din mormor åt alldeles för mycket kolhydrater, vilket är inflammationsdrivande, vilket ger hjärt- och kärlsjukdom. Sänker också immunförsvaret och göder cancer (som lever på glukos, då de saknar mitokondrier).

Värt att påpeka att man inte blir immun mot sjukdomar för att man äter lågkolhydratkost, men man förbättrar sina odds att få leva ett långt och friskt liv. Ju tidigare man börjar ju bättre odds, men det är aldrig försent.

Att hjärt- och kärlsjukdomar är relativt ovanligt bland de som äter LCHF understryker följande historia som nyligen utspelade sig:

En god vän berättade för mig om en kvinna som åt LCHF och som nu hade fått två lindrigare strokes, så kallade ”TIA” (Transient Ischemic Attack), ministrokes som bör tas som allvarliga varningar. Hon uppmanades av vårdpersonalen att berätta detta för media, att hon åt LCHF och ändå fått två ministrokes.

Dels kan vara svårt skadad innan man börjar med LCHF, skador som senare ger sig tillkänna och dels blir man inte immun mot sjukdomar genom att äta riktig mat, bara bättre rustad.

Varje år får 30.000 svenskar hjärtattack (82 per dag) och lika många drabbas av stroke, det betyder i snitt 164 patienter per dag och de allra flesta har ätit enligt vårdens och Livsmedelsverkets råd – tallriksmodellen.

Ingen uppmanar alla dessa patienter att gå ut till media och tala om att de fått hjärtattack och stroke efter att ha ätit enligt tallriksmodellen. Slutsatsen måste således bli att det är relativt ovanligt med hjärtattack och stroke bland de som äter LCHF. Detta trots att en halv miljon svenskar äter strikt LCHF och 1,5 miljoner mer liberalt.

Själv tillämpar jag liberal LCHF (runt 100 g kolhydrater per dag). Jag äter det mesta, men håller igen på kolhydrater och när det gäller margariner gäller nolltolerans så långt det är praktiskt möjligt (när man äter ute kan man dock inte vara 100 % säker).

Tidigare köpte jag lättöl backvis som jag hade som måltidsdryck. Idag köper jag öl styckvis på Systembolaget, gärna en mustig Samuel Adams. Jag ”dricker” numera sällan öl, det är istället något som avnjuts vid festliga tillfällen.

För något år sedan testade jag mina blodkärl med en arteriograf och jag hade blodkärl som en 35-åring och mycket låg halt av fria radikaler i blodet. Genomgick nyligen en större läkarundersökning utan några som helst anmärkningar och mår som värdena säger. Så liberal LCHF fungerar för mig.

Av Yvonne Andersson - 27 maj 2012 12:30

 

Detta inlägg hade jag här den 15 mars men pga flera efterfrågningar repriserar jag detta Scoop

Och Lotten. Den 2 maj kan Du läsa inlägget om hur kolesterol är en Antioxidant.

Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom

13:15, 13 mars 2012 in Uncategorized by SCOOP

 

World Renown Heart Surgeon Speaks Out On
What Really Causes Heart Disease

Medicine Doktor Dwight Lundell

Vi läkare med all vår utbildning, kunskaper och auktoritet skaffar oss ofta ett ganska stort ego som tenderar att göra det svårt att erkänna att vi har fel.

Så, här är det. Jag medger gärna att jag haft fel. Som hjärtkirurg med 25 års erfarenhet, och efter att ha utfört över 5.000 öppna hjärtoperationer, är det nu dags att rätta till vad som är fel med medicinska och vetenskapliga fakta.

Jag utbildade mig i många år tillsammans med andra framstående läkare som betraktades som auktoriteter. Jag bombarderades med vetenskaplig litteratur, deltog oavbrutet i utbildningsseminarier och som experter påstod vi bestämt att hjärtsjukdom helt enkelt berodde på ett förhöjt kolesterol i blodet.

Det enda accepterade behandlingen var läkemedel för att sänka kolesterolet och en kost som kraftigt begränsade fettintaget. Den senare skulle sänka kolesterol och förhindra hjärtsjukdomar framhärdade vi naturligtvis. Avvikelser från dessa rekommendationer ansågs vara irrlära och innebära felbehandling.

Det fungerar inte!

Dessa rekommendationer är inte längre vetenskapligt eller moraliskt försvarbara. Upptäckten för några år sedan att inflammation i kärlväggen är den verkliga orsaken till hjärtsjukdom leder långsamt till ett paradigmskifte om hur hjärtsjukdom och andra kroniska sjukdomar kommer att behandlas.

De sedan länge etablerade kostråden har skapat epidemier av fetma och diabetes, vars följder i ett historiskt perspektiv överskuggar alla andra farsoter som drabbat mänskligheten i termer av dödlighet, mänskligt lidande och ödesdigra ekonomiska konsekvenser.

Trots att 25 % av befolkningen tar dyra statiner och trots att vi har minskat fetthalten i vår kost, kommer fler amerikanerna att dö i år av hjärtsjukdomar än någonsin tidigare. Statistik från American Heart Association visar att 75 miljoner amerikaner för närvarande lider av hjärtsjukdom, 20 miljoner har diabetes och 57 miljoner har pre-diabetes. Dessa sjukdomar påverkar yngre och yngre människor i större antal varje år.

Enkelt uttryckt, utan inflammation närvarande i kroppen, finns det inget sätt för kolesterol att ansamlas i blodkärlsväggen och orsaka hjärtsjukdomar och stroke. Utan inflammation, skulle kolesterol röra sig fritt i hela kroppen som naturen avsett. Det är inflammation som orsakar kolesterol att fastna.

Inflammation är inte komplicerat – det är helt enkelt kroppens naturliga försvar för en främmande inkräktare såsom bakterier, toxiner eller virus. Inflammationscykeln är perfekt i sitt sätt att skydda din kropp från bakterie- och virusinkräktarna. Men om vi kroniskt utsätter kroppen för skada i form av gifter eller livsmedel som den mänskliga kroppen aldrig varit avsedd att hantera, uppstår ett tillstånd som kallas kronisk inflammation. Kronisk inflammation är lika skadlig som akut inflammation är fördelaktigt.

Vilken tänkande människa skulle medvetet upprepade gånger utsätta sig för livsmedel eller andra ämnen som är kända för att orsaka skada på kroppen? Jo, rökare kanske, men de har åtminstone gjort det valet medvetet.

Resten av oss har helt enkelt följt den myndighets rekommenderade kost som har låg fetthalt och hög halt av fleromättat fett och kolhydrater, utan att veta var vi orsakar upprepade skada våra blodkärl. Detta upprepade skada skapar kronisk inflammation som leder till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma.

Låt mig upprepa detta. Skadorna och inflammationen i våra blodkärl orsakas av fettsnål kost som har rekommenderas i åratal av den konventionella läkarvården.

Vilka är de främsta orsakerna till kronisk inflammation? Det är helt enkelt ett övermått av enkla, högförädlade kolhydrater (socker, mjöl och alla de produkter som tillverkas av dem) och en hög konsumtion av omega-6 vegetabiliska oljor som soja-, majs- och solrosolja som finns i många förädlade livsmedel.

Föreställ dig att du upprepande gånger gnuggar en styv borste över mjukt skin tills det blir rött och nästan börja blöda. Gör detta flera gånger om dagen varje dag i fem år. Om du står ut med denna behandling skulle du få en blödning, ett svullet infekterat område som blev värre med varje upprepad skada. Detta är ett bra sätt att ge en bild av den inflammatoriska processen som kan pågå i din kropp just nu.

Oavsett var den inflammatoriska processen uppträder, externt eller internt, sker samma sak. Jag har kikat in tusentals och åter tusentals artärer. En sjuk artär ser ut som om någon tagit en borste och skurat flera gånger mot dess vägg. Flera gånger om dagen, varje dag, de livsmedel vi äter skapar små skador som leder till fler skador, som kroppen kontinuerligt och naturligt reagerar på med inflammation.

Medan vi njuter av den ljuvliga smaken av en söt vetebulle, reagerar våra kroppar med att larma som om en främmande inkräktare anlände och förklarade krig. Livsmedel laddade med socker och enkla kolhydrater, eller innehållande omega-6-oljor för lång hållbarhet, som har varit stöttepelaren i den amerikanska kosten i sex decennier. Dessa livsmedel har sakta förgiftat alla.

Hur kan intaget av en enkel bulle skapa en kaskad av inflammation som gör dig sjuk?

Föreställ dig att du spiller sirap på tangentbordet och då har du en bild av vad som sker inuti cellen. När vi konsumerar enkla kolhydrater som socker, stiger blodsockret snabbt. Bukspottkörteln svarar genom att utsöndra insulin vars primära uppgift är att transportera socker till varje cell där den lagras för energi. Om cellen är full och inte behöver glukos, så skickas det bort för att undvika att extra socker ställer till problem i systemet.

När din mätta cell avvisar extra glukos, stiger blodsockret, mer insulin produceras och glukosen lagras in som kroppsfett.

Vad har detta med inflammation att göra?

Blodsockret kontrolleras i ett mycket snävt intervall. Extra sockermolekyler fäster på en mängd olika proteiner som i sin tur skadar kärlväggen. Dessa upprepade skador på kärlväggen utlöser inflammation. När du har toppar i ditt blodsocker blodet flera gånger om dagen, varje dag, är det precis som att dra ett sandpapper på insidan av dina ömtåliga blodkärl.

Även om du kanske inte kan se det, så försäkrar jag dig att så är det. Jag såg det hos över 5,000 patienter under 25 år. Alla hade ett gemensamt, inflammation i sina artärer.

Låt oss gå tillbaka till den ljuvliga bullen. Något så oskyldigt som ett bakverk innehåller inte bara socker, det är bakat med en av de många omega-6 oljorna till exempel sojaolja. Chips och pommes frites är dränkta i sojaolja och industritillverkade livsmedel tillverkas med omega-6 oljor för längre hållbarhet. Även omega-6 fettsyran är viktig och ingår i varje cellmembran och kontrollerar vad som passerar in och ut ur cellen – måste det vara i rätt balans med omega-3.

Om balansen rubbas genom att man konsumerar alltför mycket omega-6, producerar cellmembranet kemikalier som kallas cytokiner som direkt orsakar inflammation.

Dagens konventionella amerikanska kost har åstadkommit en extrem obalans av dessa två fetter. Förhållandet mellan obalansen varierar från 15:01 till så högt som 30:1 till förmån för omega-6. Det är en enorm mängd cytokiner som orsakar inflammation. I dagens kostmiljö, förhållandet 3:1 skulle vara optimal och hälsosam.

För att göra saken värre, den övervikt du bär av att äta dessa livsmedel skapar överbelastade fettceller, som utsöndrar stora mängder av pro-inflammatoriska kemikalier, som ytterligare späder på skadan, som orsakas av för högt blodsocker.

Den process som inleddes med en söt bulle blir en ond cirkel över tiden som skapar hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes och slutligen, Alzheimers sjukdom, som den inflammatoriska processen fortsätter med oförminskad styrka.

Det går inte att komma ifrån det faktum att ju mer vi konsumerar industriellt tillverkade livsmedel, ökar vi inflammationen lite i taget för varje dag. Den mänskliga kroppen kan inte hantera och är inte heller utformad för att konsumera mat packad med socker och indränkt i omega-6 oljor.

Det finns bara ett svar på att lugna ner inflammationen, och det är att återvända till livsmedel närmare sitt naturliga tillstånd. För att bygga muskler, ät mer protein.

Välj kolhydrater som är mycket komplexa, såsom färgglada frukter och grönsaker. Skär ner på eller eliminera inflammation som orsakas omega-6 fetter som majs- och sojaolja och bearbetade livsmedel som innehåller dem. En matsked majsolja innehåller 7, 280 mg av omega-6, sojabönor innehåller 6, 940 mg. Använd i stället olivolja eller smör från gräsätande nötkött.

Animaliska fetter innehåller mindre än 20 % omega-6 och är mycket mindre sannolika att orsaka inflammation än de förment hälsosamma oljor märkta fleromättade. Glöm ”vetenskap” som har trummats in i huvudet under decennier. Vetenskapen att mättat fett ensam orsakar hjärtsjukdom är obefintlig. Vetenskapen att mättat fett höjer kolesterolhalten i blodet är också mycket svag. Eftersom vi nu vet att kolesterol inte är orsaken till hjärtsjukdomar, är oron för det mättade fettet är ännu mer absurd idag.

Kolesterol teorin ledde till ”inget- fett”, ”låg-fetthalt” rekommendationer som i sin tur skapade just den maten som orsakat en epidemi av inflammation.

Den etablerade medicinen har gjort ett fruktansvärt misstag när den rekommenderar människor att undvika mättat fett till förmån för mat med högt omega-6 fetter. Vi har nu en epidemi av arteriell inflammation som leder till hjärtsjukdom och andra tysta mördare.

Vad du kan göra är att välja naturliga livsmedel som din mormor serverade och inte de som din mamma började använda när livsmedelsbutikernas gångar fylldes av färdiglagad mat. Genom att eliminera inflammationsdrivande mat och lägga till viktiga näringsämnen från färska obearbetade livsmedel, kommer du att vända på år av skador i dina artärer och i hela kroppen som du fått av att ha konsumerat den typiska amerikanska dieten.

[Ed. Note: Dr. Dwight Lundell is the past Chief of Staff and Chief of Surgery at Banner Heart Hospital, Mesa, AZ. His private practice, Cardiac Care Center was in Mesa, AZ. Recently Dr. Lundell left surgery to focus on the nutritional treatment of heart disease. He is the founder of Healthy Humans Foundation that promotes human health with a focus on helping large corporations promote wellness. He is the author of The Cure For Heart Disease and The Great Cholesterol Lie.]

{Översättning Margareta Lundström}

Av Yvonne Andersson - 27 maj 2012 10:00

 
Publicerad: 2012-05-27

Hur Lenin och Branting svek socialdemokratin

klasskamp – och fred Lenin prioriterade klasskamp och revolution och lyckades dra Ryssland ur första världskriget, skriver Åsa Linderborg.
 

Åsa Linderborg svarar Olle Svenning om klasskampen

I mitten av 80-taletvar jag kompis med en boxare. Vi kan kalla honom Göran. När Göran som sjuttonåring vann SM-guld i flugvikt blev han uppsökt av Lilla Sportspegeln för en bandad intervju. Reportern frågade:

–&thinsp;Kraften i dina slag, Göran, var kommer den ifrån?

–&thinsp;Det är mitt klasshat.

–&thinsp;Vi tar om det där. Göran, du är pigg i ringen! Varifrån får du energin?

–&thinsp;Från klassamhället.

– &thinsp;Okej Göran, du vet, det här är ju ett teveprogram som väldigt många kommer att titta på, särskilt barn. Bara så du tänker på det. Vi börjar om: Hur förbereder du dig inför en match?

–&thinsp;Jag tittar i morsans lönekuvert och sen vill jag slåss.

Reportern ger upp och stänger av mikrofonen. Det blev ingen intervju. Vissa saker får man bara inte säga.

De längst ner i pyramiden ges aldrig möjlighet att uttrycka sina livserfarenheter och känslor. Och vi som en gång varit där får inte verbalisera vårt alltjämt pulserande hat mot klasskrankorna, för då påminner vi om att klassamhället är en struktur och inte en fråga om den enskilda individens fria val. För hur skulle samhället se ut om alla samfällt och samtidigt, inte bara en och en och då och då, gjorde en klassresa? Om pyramiden plattades ut? Alltså, verkligen blev platt?

I dag är Göran en respekterad gymnasielärare, men under hans skjorta dunkar alltjämt klasshatet.


Hjalmar Branting förstod att skilja mellan klasskänsla och klasshat, föreläser Olle Svenning i Dagens Nyheter (23 maj). Branting var inte först med den distinktionen, men vem påstår i dag att orden är synonyma? Diskussionen som Svenning ger sig in i handlar ju om nåt annat och är egentligen av rent moralisk karaktär: Får man hata klassorättvisor?

Enligt Svenning är klasshat förkastligt eftersom det kan leda till våld. Men för honom är frågan inte ens aktuell: ”Det hat vi hör och ser i dag handlar sällan om klass; det handlar betydligt oftare om religion, etnicitet och nation.” Det klasshat som ändå finns, vet han kommer från höger.

Well, det beror på vem som får möjlighet att tala i mikrofonen.

Mot Branting ställer Svenning Lenin, enligt gängse fördomar: Ledaren för Oktoberrevolutionen – eller ”kuppen”, med Svennings tidstypiska ordval – föraktade fredsarbetet eftersom det stod i vägen för klasskamp och revolution. Påståendet står i bjärt kontrast till Svennings medgivande om några rader tidigare: ”De stora socialdemokratiska partierna i Europa valde nationalism framför internationell solidaritet.” De valde första världskriget.

Men det var ju precis det som Lenin inte gjorde! Just för att Lenin prioriterade klasskamp och revolution lyckades han dra åtminstone Ryssland ur kriget 1918.

Svenning anger 1917 som året då arbetarrörelsen i två delar, en demokratisk och en bolsjevikisk. Den avgörande tidpunkten är i själva verket 1914. Det var då socialdemokratins ledare i land efter land ställde sig bakom högerkrafterna och gjorde världskriget möjligt.

 

En av dem som svek sina antiimperialistiska principer var den Branting som Svenning nu höjer fanan för. Han försvarade de tyska partikamraterna som desavouerade Andra Internationalens beslut att till varje pris motsätta sig det krig som alla visste skulle komma. Den partivänster som ville nåt annat rensades ut, bland andra Carl Lindhagen som Svenning också besjunger. Tidigare hade Branting kastat ut Hinke Bergegren, på direkt uppmaning av liberalen Karl Staaff.

Viljan till samarbete med liberalerna fick partihögern att dagtinga med det allra heligaste.

Trots detta drömmer sig Svenning tillbaka till tiden när Hjalmar Branting och bröderna Pehr och Karl Staaff kamratligt seglade i skärgården. Han dukar oss en solskenshistoria lika panegyrisk som socialdemokraternas egen partihistorik.


Det finns mycket gott att säga om kulturradikalen Karl Staaff, men att skriva in honom i arbetarrörelsens panteon är att göra sig oförskämd mot dem som drabbades av vitala delar av hans politik.

Inte med ett ord nämner Svenning Staaff-lagarna, de drakoniska straff som drabbade just antimilitarister. Inte ett ord om liberalernas skräck för självständiga fackföreningar. Inte heller nämner han hur kulturradikalen Branting personligen såg till att kungahuset överlevde de revolutionära vinterdagarna 1918. Däremot prisar han Brantings jämställda kvinnosyn, något som ingen annan rörelseintellektuell ens försökt göra.

Till skillnad från klasshat möjliggör klasskänsla solidaritet, samarbete och allians, menar Svenning. Det är ju sant, men klasshat kan kanaliseras till nåt konstruktivt om det finns en politisk rörelse som tar de sociala orättvisorna på allvar. Den rörelsen finns inte i dag. Det är tyst i klassen.

Svenning uppmanar till ett ”mittens uppror”. Och visst. I ett läge när till och med tjänstemän med fast anställning befinner sig en hjärtinfarkt från utförsäkring finns det ett objektivt socioekonomiskt intresse att bygga allianser och återta välfärdsstaten som ett klassöverskridande projekt.

Men politiskt är terrängen stendöd. De liberaler som Svenning ropar efter finns inte längre, den progressiva borgerlighet han vädjar till försvann redan på 70-talet med Gunnar Helén. Högervridningen av DN Kultur som vi nu bevittnar, exemplifierar det accelererande moraset.

Den sortens liberaler som krävs finns ju inte ens inom socialdemokratin. Anpassningen till marknaden – här kan vi tala ”solidaritet” och allians – har förlagt partiets ideologi i herbarium; den som öppnar lådan finner bara förtorkade rester av vad som en gång var en prunkande ros. Ingen har beskrivit det bättre än Olle Svenning själv, i boken Vänstern i Europa – de nya liberalerna? (Atlas 2000).


Det är klart att kulturradikaler inte ska samlas kring ett gemensamt partiprogram, men beredd på nån slags riktig strid måste man trots allt vara. Det är tragikomiskt när tomma upplysningsfraser om sekularism och republikanism passerar som modiga ställningstaganden. Det är knappast kyrkan eller kungahuset som i dag fjättrar folkflertalet.

Det var det inte ens på 1880-talet, när kulturradikalismen bröt igenom. Med eller utan hat, samhällets huvudmotsättning stod mellan arbete och kapital. Det gör den fortfarande.

Av Yvonne Andersson - 27 maj 2012 09:00

Nu tror visst den stackars grann-kvinnan att hon är Loreeen. Hela morgonen har hon dansat och sjungit vid lekparken här utanför grinden.

En Pappa sa till henne att ta på sig kläder så hon gick in och satte på sig trosor.

Han gick och sa till henne igen och då tog hon på sig en BH.

Efter en stund kom polisen men de åkte sin väg efter att de talat med henne. Senare kom 2 kvinnliga poliser och tog henne med sig.

Jag kan bara hoppas att samhället har någon sorts hjälp att ge till henne för hon mår verkligen dåligt och jag har ingen lust och ork att engagera mig.

 

     

Av Yvonne Andersson - 27 maj 2012 01:00

"Euphoria" lyrics:

 


Why
Why can't this moment last forever more
Tonight
Tonight eternity's an open door
No
Don't ever stop doing the things you do
Don't go
In every breath I take I'm breathing you

Euphoria
Forever, 'til the end of time
From now on, only you and I
We're going u-u-u-u-u-u-up
Euphoria
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We're going u-u-u-u-u-u-up

We are here
We're all alone in our universe
We are free
Where everything's allowed and love comes first
Forever and ever together
We sail into infinity
We're higher and higher and higher
We're reaching for divinity

Euphoria
Forever, 'til the end of time
From now on, only you and I
We're going u-u-u-u-u-u-up
Euphoria
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We're going u-u-u-u-u-u-up

Forever
We sail into infinity
We're higher
We're reaching for divinity

Euphoria
Euphoria
We're going u-u-u-u-u-u-up
Euphoria
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We're going u-u-u-u-u-u-up
Euphoria
Euphoria
We're going u-u-u-u-u-u-up

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2012 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards