Alla inlägg under april 2011

Av Yvonne Andersson - 6 april 2011 18:30


Eftersom jag aldrig kunnat komma överens med Sony Ericssons mobiler ska jag nu utmana mitt tålamod,  eftersom jag köpt en sådan.

Fick den i dag med "Sveriges viktigaste paket" som väl måste vara Postens nyaste slogan.

Redan när jag skulle öppna den för att sätta i batteri och simkort, fick jag lov att ringa till supporten då jag brutit av två naglar för att få loss bakstycket.


Nu har jag skrivit ut den 67-sidiga svenska manualen som inte följer med mobilen eftersom Sony Ericson har den i mobilen.


En liten manual över hur man öppnar den borde funnits, iaf för mig som bara haft Samsung och Nokia tidigare. Svårt att lära om, men jag ska tamej 1000an inte ge mej förrän jag börjar gilla den.

Av Yvonne Andersson - 6 april 2011 09:08

Eftersom jag själv upplevt skillnaden, före och efter detta tillskott, vill jag att de jag känner ska få ta del av detta. Jag tar Holistic D-vitamin vilket kostdoktorn rekommenderar.

från Läkartidningen nr 14

D-vitaminbrist – vems ansvar?


Susanne Bejerot

överläkare, docent, Karolinska institutet, Stockholm

susanne.bejerot@sll.se


Ann Gardner

överläkare, medicine doktor, Järvapsykiatrin, Stockholm


Mats Humble

överläkare, äldrepsykiatrin, Akademiska sjukhuset, Uppsala

 

Brist på D-vitamin skapar allvarlig ohälsa – men ingenting görs. Myndig­heter, sakkunniga och politiker bör redogöra för åtgärder som ska vidtas för att komma till rätta med detta allvarliga hot mot folkhälsan, anser författarna.

O Brist på D-vitamin skapar allvarlig ohälsa – men ingenting görs. Myndig­heter, sakkunniga och politiker bör redogöra för åtgärder som ska vidtas för att komma till rätta med detta allvarliga hot mot folkhälsan, anser författarna.

Det är väl känt att vi bor i ett solfattigt land, beläget lika långt norrut som Sibirien. På sommaren kan vi producera D-vitamin själva med hjälp av solen, men inte alls under vinterhalvåret eftersom solen, när den visar sig, står för lågt. Brist på D-vitamin är bland annat associerad med översjuklighet i tjocktarmcancer, diabetes typ 1 och 2, multipel skleros, benskörhet, hjärtsvikt, stroke och depression [1]. Allvarlig D-vitaminbrist under uppväxten ger engelska sjukan med felställningar i skelettet, vilket var vanligt även i Sverige på 1800-talet. På senare år har denna sjukdom sorgligt nog fått en renässans.



Hos vuxna ger D-­vitamin­brist värk, muskelsvaghet, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritabilitet [1, 2]. Oklara smärttillstånd hos framför allt invandrade kvinnor har tolkats som psykisk smärta förlagd till kroppen och ångest som resultat av posttraumatiskt stressyndrom, även när de kan ha orsakats av en behandlingsbar D-vitaminbrist.



D-vitamin är centralt för vår psykiska och fysiska hälsa och för en normal foster­utveckling. Förutom från solljus får vi D-vitamin via kosten, främst från fet fisk och vitaminberikade mejeriprodukter. Kosten ger dock högst 50 procent av vad som behövs för att nå adekvata nivåer i blodet. Svenskar med annan kulturell bakgrund äter dessutom ofta en kost där varken sill, strömming eller D-vitaminberikade mjölkprodukter ingår i nämnvärd omfattning. En mångfald studier visar mycket låga nivåer hos personer med invandrarbakgrund (i studierna ingår även personer från Asien och Mellanöstern). En annan högriskgrupp är personer med psykiatriska problem som sällan vistas ute i solen. Hos personer med psykossjukdom, ­autismspektrumtillstånd (inkluderar Aspergers syndrom och autism) [3, 4] och hos utvecklingsstörda med allvarliga beteendestörningar är värdena mycket låga, enligt sammanställningar från Sverige och Norge.



Det finns också ett hypotetiskt samband mellan låga D-vitaminnivåer hos somaliesvenskar och en överrepresentation av autism hos deras barn. Om detta har vi skrivit på DN Debatt och i Läkartidningen [5], och vi har uppmanat till att D-vitaminnivåer i blodet undersöks regelmässigt hos gravida, eller att D-vitamin ordineras som tillskott till blivande mödrar i likhet med folsyra.



En nypublicerad studie visar att D-vitaminnivåerna hos svenska gravida kvinnor med somaliskt ursprung är extremt låga (medianvärde 11 nmol/l) vilket tyder på en mycket svår brist. Även 15 procent av kvinnor med svenskt ursprung hade låga värden (



I en stor placebokontrollerad amerikansk studie på gravida kvinnor godkände inte den amerikanska etikprövningsnämnden att placebogruppen fick ett lägre tillskott än 400 IE per dag på grund av risken för D-vitaminbrist hos fostret. Interventionsgruppen ordinerades 4 000 IE per dag [7]. I Sverige ordineras inget tillskott. Genom kosten får kvinnor i fertil ålder i genomsnitt i sig cirka 200 IE. Det räcker med andra ord inte långt. Vi anser att det är cyniskt att låta detta fortgå. Ett rikt och civiliserat land bör visa omsorg om sina svagaste och mest utsatta medborgare. Lika självklart som att solskyddsmedel förespråkas om man reser söderut bör D-­vita­mintillägg med uppföljning erbjudas alla riskgrupper i Sverige. Dessutom bör D-vitaminnivåerna under­sökas hos alla som söker vård för diffusa smärttillstånd, nedstämdhet eller annan psykisk ohälsa. Priset för undersökning och behandling är försumbart jämfört med de vinster man kan vänta sig. Vi vill att berörda myndigheter (Livsmedelsverket, Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet) samt sakkunniga och ansvariga politiker tar bladet från munnen och redogör för vilka ­studier som krävs och vilka åtgärder som ska vidtas för att komma tillrätta med detta allvarliga hot mot folkhälsan.



* Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.


Referenser:
1.Pearce S, Cheetham T. Diagnosis and management of vitamin D -deficiency. BMJ. 2010;340:b5664.

2.Humble MB. Vitamin D, light and mental health. J Photochem Photobiol B. 2010;101(2):142-9.

3.Berg AO, Melle I, Torjesen PA, Lien L, Hauff E, Andreassen OA. A cross-sectional study of vitamin D deficiency among immigrants and Norwegians with psychosis compared to the general population. J Clin Psychiatry. 2010; 71(12):1598-604.

4.Humble MB, Gustafsson S, Bejerot S. Low serum levels of 25-hydroxy-vitamin D (S-25-OHD) among psychiatric outpatients in Sweden: relations with season, age, ethnic origin and psychiatric diagnosis. J Steroid Biochem Mol Biol. 2010;121(1-2):467-70.

5.Bejerot S, Humble M. D-vitamin och graviditet: Etnisk-kulturella riktlinjer efterlyses. Läkartidningen. 2008;105(35):2343-4.

6.Sääf M, Fernell E, Kristiansson F, Barnevik Olsson M, Gustafsson SA, Bågenholm, G. Severe vitamin D deficiency in pregnant women of Somali origin living in Sweden. Acta Paediatr. 2011;100(4):612-4.

7.Wagner CL, Johnson D, Hulsey T, Ebeling M, Shary J, Smith P, et al. Vitamin D supplementation during pregnancy part 2 NICHD/CTSA randomized clinical trial (RCT): outcomes [poster]. Vancouver, Kanada: Pediatric Academic Societies’ Anual Meeting; 2010. Abstract 1665.6

Av Yvonne Andersson - 5 april 2011 17:40

       

Efter förmiddagspromenaden behövs tydligen vila. De är så gulliga att jag får lust att väcka dem, men jag går ut och fortsätter fixa till altanen istället.

Sedan fick jag vattentunnorna på plats och det kliar i fingrarna att få börja med våranna, men det dröjer minst 1 månad innan det är dags.

Har sått Libbsticka i dag, vilket ska bli en 2 meter hög sommarhäck om några år. Perfekt vid det låga staketet mot grannen så slutar barnen att klättra över där. Dessutom sägs Libbsticka hålla borta onda människor och ormar.


Medan Madonna jagar skator ibland snödropparna sitter Diezel och jag i hammocken  och ser fram emot en lång och skön sommar.

Av Yvonne Andersson - 4 april 2011 21:20

Minst ett skratt om dagen håller oss pigga.


http://www.youtube.com/watch?v=GMaZoM6hSbk

Av Yvonne Andersson - 3 april 2011 16:22

 


Ärsch......... Inte såg jag någon skillnad i skithögarna.

Han kom nog av sig mitt i alltihopa. Eller också hade grannen en önskedröm:)

Av Yvonne Andersson - 3 april 2011 15:24

  Brevet som jag skickade verkade hjälpa honom att komma på bättre tankar, för tidigt i morse såg en granne honom med spaden i högsta hugg, men hon undrade var han gjorde av träcket eftersom hon inte såg att han hade någon säck.

Hoppas iaf att han öste ner det i papperskorgen som finns där i närheten. I så fall blev den överfull.

Av Yvonne Andersson - 1 april 2011 21:15

Dessa små tvillingkillar är otroligt roliga att lyssna på.


http://www.youtube.com/watch?v=_JmA2ClUvUY

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22 23 24
25 26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards