Direktlänk till inlägg 29 december 2011

Smärta hos hund

Av Yvonne Andersson - 29 december 2011 12:10

Smärta hos hund

Författare: Anna Holmgren

 Det värsta man som djurägare kan råka ut för är, då ens älskade vän lider. Smärta är en individuell upplevelse och skadan eller problemet i sig avgör inte hur ont hunden har eller hur den upplever sin situation. Inte heller en röntgenundersökning kan tala om hur mycket smärta djuret upplever. 

 

Det är den kliniska undersökningen tillsammans med djurägarens upplevelse av djuret som är avgörande för att försöka bedöma hur ont hunden har. Vi kan tyvärr inte fråga hunden, men om djurägaren är öppen för hundens signaler och dessutom vänder sig till en duktig veterinär och/eller sjukgymnast så bör man tillsammans kunna hamna i närheten av hundens verklighet.


Vissa hundar döljer smärta mycket bra, de är smärttåliga och därmed svåra att både läsa av och undersöka. Man kan dock till viss del förmoda att deras smärtupplevelse inte är lika stark, då smärtan som sagt är en individuell upplevelse som beror på både de rent fysiologiska faktorerna och även den psykiska upplevelsen. En hund, som däremot är känslig och inte lika smärttålig, lider med större sannolikhet mer av ”samma” trauma eller smärtmönster.


För inte så länge sedan fanns vanföreställningen att djur inte upplever smärta, men det vet man inte stämmer idag. Uppfattningen var också sådan att djur klarar smärta bättre, vilket inte heller är riktigt. Dom har ju svårt att sätta ord på vad de känner och upplever, vilket inte innebär att de inte känner eller upplever…


Smärtans karaktär varierar. Smärta kan vara allt ifrån en molande värk till en skarp outhärdlig plåga. Faktorer som rädsla och tidigare erfarenheter kan också inverka och göra upplevelsen av smärtan starkare. Smärta innebär en obehaglig fysisk och/eller känslomässig upplevelse i samband med skada på kroppen. Det är alltså både ett neurologiskt och psykologiskt svar på kroppens smärtsignaler som uppstår vid vävnadsskada.


Smärtan är egentligen en försvarsmekanism som skall hindra kroppen från skada, alltså att man exempelvis drar bort handen från en varm spisplatta eller inte fortsätter springa då en muskel skadat sig. Smärtan fungerar alltså som ett skydd och talar om för hunden att den till exempel inte skall belasta en tass som är skadad.


Man har tidigare menat att man inte skall ge hunden smärtlindring då det gör att hunden ”glömmer bort” att den har ont och därmed belastar sig trots att den inte borde. Det finns två viktiga faktorer som gör att man idag har frångått detta. Dels påverkar smärtan i sig hunden negativt, både psykiskt och biokemiskt och dels ger smärtan ett felaktigt belastningsmönster som i sin tur ger sekundära problem.


En långvarig smärta gör att hunden blir orkeslös, tappar kraft och ibland till och med livslusten. På sikt påverkar det hunden fysiskt då den i och med sin smärta inte kan röra på sig som den ska, därmed tappar den muskler och förändrar sitt rörelsemönster. Då hunden avlastar sig får den en felaktig belastning som påverkar hela kroppen negativt. Därmed får de flesta hundar problem i exempelvis rygg, nacke eller i de andra benen, alltså ytterligare besvär utöver det ursprungliga problemet. Man kan alltså se ett förändrat rörelsemönster, en förändrad kroppshållning samt på sikt en minskad muskulatur och rörelseförmåga.


Tecken på att din hund har smärta kan vara följande:
• Håglös, slö blick
• Hyperaktiv
• Aggressiv
• Orolig och stressad
• Darrar/skakar
• Flämtar
• Sover mer
• Aptitlöshet
• Reagerar vid beröring
• Ovillig till motion eller rörelser som tidigare varit ok
• Gnyr, piper, gnäller
• Pälsförändring
• Drar sig undan
• Ovillig att hoppa upp i bil/möbler alternativt piper till vid vissa rörelser


Kraftigare smärta kan ge ändrad hjärtfrekvens, ökad salivering, förstorade pupiller och ändrat andningsmönster.


Idag används både medicinsk och alternativ smärtlindring. Veterinären bedömer om hunden är i behov av medicin och sjukgymnasten kan bedöma om det finns alternativa behandlingar som kan verka smärtlindrande. Det är viktigt att inse att djurets livskvalitet sänks avsevärt när den lider av smärta.


Som djurägare ska du lita på din känsla om du upplever att din hund har smärta. Du ska inte acceptera att någon annan säger att ditt djur inte har ont om du själv känner dig övertygad om detta. Du ska åtminstone försäkra dig om att du fått en second opinion av en duktig veterinär och/eller sjukgymnast och denne skall göra en noggrann undersökning samt framförallt lyssna på vad du som djurägare upplever och väga in detta i sin sammantagna undersökning.


Inget djur ska behöva leva med värk och smärta. Idag är man mycket duktig inom veterinärmedicinen på att behandla och förebygga smärta och som djurägare har du rätt att kräva en noggrann undersökning samt adekvat behandling. Det bästa man kan göra som djurägare för att förebygga smärta och problem är dock att skaffa sig en bred kunskap om hundars olika problem och hur man genom sitt hundägarskap kan förebygga dessa.


Låt oss hoppas på ett långt och smärtfritt liv för våra älskade små vänner!


Anna Holmgren, leg.sjukgymnast



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne Andersson - 24 februari 2014 09:30

Olyckshändelse på Bro station Karin Sidén 2014-02-24   Bild:Tommy Sidén Strax efter sju på morgonen inträffade en olycka på Bro pendeltågsstation. Det är oklart vad som orsakade olyckshändelsen. All tågtrafik förbi Bro stati...

Av Yvonne Andersson - 23 februari 2014 18:30

Så här såg Du ut 2008 när vi träffades. Det var innan Din Gastric Bypass operation. Så mycket lidande som Du utsatte Din kropp för såg ingenting ut att påverka Dig för Du var alltid fräsch och sminkad.     Så här vill jag minnas Dig Ciz...

Av Yvonne Andersson - 17 februari 2014 13:14


  Skuggröna, Julros Snödroppar, Vintergäck Dessutom är det meteorologisk VÅR sedan några dagar.   Förra året hände detta inte förrän den 7 april ...

Av Yvonne Andersson - 2 februari 2014 11:51

Fy sjutton för att bo bland knarkare och andra gangsters. Polispådrag i Bro   Karin Sidén 2014-02-02   Bild:Tommy Sidén Insatsstyrkan har precis anlänt och får en lägesuppdatering. En polisinsats med ett flertal poliser ...

Av Yvonne Andersson - 26 december 2013 20:30

http://www.expressen.se/nyheter/sa-kapade-bolag-den-svenska-djurvarden/ ...

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23 24 25
26 27 28 29
30
31
<<< December 2011 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards