Alla inlägg under december 2011

Av Yvonne Andersson - 17 december 2011 23:45

4 timmar efter snöandet började räknar jag detta som årets första snö, även om den inte blir liggande så länge.

 

Av Yvonne Andersson - 17 december 2011 20:57

Madonna blev litet gladare när hon såg att det var lite vitt på backen. Hon har inte velat gå till uteplatsen i regnet, utan jag har fått ta med henne på kortare promenader i dag.

 

För 1 år sedan gick vi och Ozzy i djupsnö.

 

Av Yvonne Andersson - 17 december 2011 19:00

Hämtat från Kostdoktorn


Säg till när det blir tjatigt! Några tunga forskare publicerade i dagarna en ny genomgång av alla observationstudier på området i den välrenommerade vetenskapliga tidskriften AJCN. Resultatet?

Personer som äter mycket mättat fett blir inte det minsta sjukare än andra.

Vad säger fettfobikerna på Livsmedelverket tror ni?

Artikeln

Genomgången sammanfattar alla relevanta studier (21 stycken) som kontrollerat intag av mättat fett och sjukdom i olika befolkningar. Sammantaget ingår 348 000 personer som följts under mellan 5 och 23 års tid.

Sammanfattning? Det finns inget samband mellan hjärtsjukdom och att äta mättat fett.

Det var ju ingen nyhet för oss. Men det är extra intressant när Ronald Krauss är medförfattare. Han är en tung auktoritet på området, som bland mycket annat varit ordförande för American Heart Associations (AHA) expertgrupp i nutritionsfrågor. Ni vet, AHA som hårdare än någon annan drivit kampanjen mot fett.

Tiderna börjar förändras, och inte bara i Sverige. Men vi går först.

Mer

Här är den nya artikeln:

Andra nya genomgångar av alla studier, som visar att mättat fett verkar helt ofarligt:

Njutmetoden. Inte bara god, utan också hälsosam.

Vill ni ha ett gott skratt?

Läs hur Livsmedelsverket försöker förklara bort studien. De vrider sig i knut för att komma fram till att mättat fett kanske inte är farligt, men ändå bör bytas ut. Och så måste man alltid se till ”helheten i kosten”. Underförstått skall vi nog inte bry oss om ifall det är fel här och där i deras föråldrade fettskrämda råd.

Av Yvonne Andersson - 17 december 2011 12:19

75 % mindre åderförkalkning

Den amerikanske hjärtläkaren William Davis (bilden) har en mycket intressant blogg om hur man minskar risken för hjärtsjukdom. Metoden? I första hand mindre socker och stärkelse i maten.

Nu har man uppmätt ett nytt rekordresultat.

Rekord-Freddie

I ett nytt inlägg berättas om patienten Freddie. Han hade fruktansvärt dåliga kolesterolvärden – jättelågt HDL (0,65), skyhöga triglycerider (3,6) och massor av små täta LDL-partiklar vid ett specialtest. Precis den kolesterolrubbning som hänger ihop med metabolt syndrom (tillsammans med högt blodsocker, bukfetma och högt blodtryck). En CT-röntgen av hjärtat visade dessutom massor av kalk i kranskärlen. Freddie var kort sagt i riskzonen för en hjärtinfarkt.

När Freddie fick statiner av sin läkare fick han genast svår muskelvärk, han tålde dem inte. Så den första läkaren skickade honom vidare till dr William Davis.

Råden blev att ta bort socker och stärkelse ur maten. Dessutom fick han stora doser D-vitamin – när han kom var nivåerna i kroppen omätbart låga! För att komma upp i bra blodnivåer krävdes hela 20 000 E dagligen (ovanligt mycket – så höga doser behöver följas upp med blodprov).

Efter arton månader och tjugo kilos viktnedgång gjordes en ny röntgen av kranskärlen. Åderförkalkningen hade minskat med 75 procent. Nytt rekord tydligen – och inga statiner behövdes.

Hela historien: New Track Your Plack Record

Mer

Snabbkurs i kolesterol

Metabolt syndrom – den västerländska sjukan

Mycket kolhydrater, mer hjärtsjukdom

Ny översikt: mättat fett ofarligt, igen

Rökförbud minskar hjärtinfarkter

Mer om D-vitamin

LCHF / Lågkolhydratkost för nybörjare

Tips om inlägget ovan via Matsmurfen

Av Yvonne Andersson - 17 december 2011 10:13

Denna helg verkar bli blöt. Jag önskar att det blöta vore vitt och fast istället.

 

Av Yvonne Andersson - 16 december 2011 14:48

Jag klarar tydligen inte lättskötta krukväxter. Det är lika hopplöst med lättskötta trädgårdsväxter. Det märkliga är att flera svårskötta perenner trivs hur bra som helst i min vård. Nu har jag planterat om den fina vita "Cyklamen mini" som jag fick på min födelsedag. När den slokade gav jag den vatten. Visserligen vattnade jag den underifrån men det blev ändå helt fel.

Lättskötta krukväxten Cyklamen - en piggelinkick i mörkret

08-11-14 10:05

Fyll en vasSnitta några cyklamenblommor och sätt i vas. En liten grupp med låga vaser är vackert, eller en och en som bordsdekoration. Du kan också sätta hela plantan i en glasvas med midja, där knölen får vila, till exempel ett hyacintglas. Ta bort j
Foto: Blomsterfrämjandet

Riktigt fransig är vita ’Frange Blanc’.
Foto: Blomsterfrämjandet

’Victoria 50’ har lite gammaldags mormorscharm.
Foto: Blomsterfrämjandet

Sprakande rött bjuder ’Escarlet’ på i juletid.
Foto: Blomsterfrämjandet

I en kryddig miljö smälter purpurdjupa ’Magenta Fonce’ in perfekt.
Foto Blomsterfrämjandet

Cyklamen är en färgstark skönhet att förälska sig i. Blommorna står och vajar som busiga tonåringar, men är inte alls lika svårskötta krukväxter.

En piggelinkick så här års är cyklamen och nya varianter dyker ständigt upp, den ena läckrare än den andra. Färgerna spänner numera från vitaste vitt över blekskärt, babyrosa, laxrosa, cerise och julrött till djupaste purpur och vinrött.

Som om det inte vore nog finns den också med eller utan ögon, kanter och fransar. Även bladverket är värt beundran; mörkt grönt och vackert marmorerat i ljusa tunna strimmor eller breda kanter.

Cyklamen är plantan vars blomma lite knasigt hänger upp och ner med blicken i golvet. Ungefär som tonåringens kompis man möter första gången och tänker: ”Hallååå… Se mig i ögonen när du hälsar!”. Ändå har en cyklamen i blom inget att blygas för. Den ger ju en sån ögonfröjd med sina blommor som står och vajar på korta skaft, som ett gäng nyfikna tonårsfjärilar utflugna en bit från den trygga moderplantan för att kolla vad som är på gång.

Hela den mörka årstiden kan vi glädjas åt cyklamens ivriga blomning. Den har rykte om sig att vara svårskött, men om du tänker på att vattna den på fatet kan du klara den länge. Övervattning är största hotet. Den trivs både inne i ett ljust rum och på den inglasade balkongen och i uterummet. Blomman bangar inte för lite kyla och kan faktiskt klara några nätter i ett par minusgrader.

Namnet Cyklamen persicum kommer från grekiska kyklaminos som betyder grisbröd. Det sägs att grisarna tyckte om de runda knölarna och när de åt dem blev det god smak på fläsket. Även latinska ordet för rundel, cyclos, ligger bakom namnet och persicum betyder persisk.

Blomman tillhör viveväxterna och har sitt ursprung i Grekland och Mellanöstern där sommaren är het och torr och vintern kall och regnig. Den är i vilt tillstånd ganska liten och växer i klippskrevor.
Cyklamen har förädlats sedan 1870-talet och den storblommiga har efterhand förlorat sin doft. Minicyklamen däremot, som korsats fram med den ursprungliga vilda arten, är svagt väldoftande. Tur är det. För man vill inget hellre än att snusa den i knoppen – även om den redan blivit tonåring…

SÅ SKÖTER DU DIN CYKLAMEN

• Blomman är känslig för vatten på rotknöl, blad och knoppar, som lätt ruttnar. Ett knep är att plantera om den i lerkruka direkt när du har tagit hem den från affären så minskar risken för övervattning.

• Strunta helt i att vattna uppifrån, en skvätt på fatet eller i ytterkrukan är bäst. Eller ställ krukan i ljummet vatten några minuter. Häll bort överskottsvatten efter en stund.

• Blomman vill egentligen ha det ganska svalt, runt 16 grader och gärna lägre på natten. Men vår rumstemperatur duger gott om den får stå ljust och utan direkt sol.

• Ge näring en gång i veckan så länge den blommar. Ta svagare dos än till andra blommor, annars ökar bara bladverket.

• Ta bort vissna blommor och blad ända nere från knölen. Skaftets brottyta saftar sig och blir lätt en grogrund för mjöldagg. Snurra skaftet och ryck till.

• Dra ner på vatten och näring när plantan blommat över, låt den torka ut mellan varven.

Sluta vattna helt i början av sommaren och låt bladen vissna ner. Efter ett par månaders vila börjar du vattna igen.

• När knölen skjuter skott ska den planteras om. Se till att halva knölen är ovan jord, annars ruttnar den. Börja ge näring någon månad senare och snart blommar den igen!!

4 SKÄL ATT ÄLSKA CYKLAMEN

Vad är det bästa med cyklamen? Vi frågade Marie Hansson, trädgårdshistoriker och författare till bland annat ”Våra krukväxter” (Prisma):

1. Den är en väldigt bra snittblomma!
2. Man kan ha den inne i rummet, inte i mörkaste hörnet men på rumsbordet till exempel. Den tål ju skugga bra och får den för mycket sol blir den lite tråkig.
3. Den är fin att samplantera med andra växter. Murgröna passar bra, båda vill ha lite vatten och har samma färg på bladverket.
4. De små minicyklamen har en sån fin liten doft!

Av: Lotta Palmelius

Av Yvonne Andersson - 15 december 2011 13:18

 

Jag meilade till TV4 eftersom det blivit outhärdigt högt ljud i reklampauserna, och nu kom svaret, men det verkar vara hopplöst att åtgärda.

 

Varför höjs ljudet när det blir reklam?

Många tittare tror att TV4 inte tar allvarligt på alla klagomål om för hög ljudvolym i reklamblocken. Men det är ett stort problem. Publikombudet förklarar hur det ligger till.

Camilla svarar:

Vi tar allvarligt på alla klagomål om för hög ljudvolym i reklamblocken. Och är medvetna om att det är ett problem.

Det kan för en utomstående verka vara ett väldigt enkelt problem att lösa. Vi har ibland för stora skillnader mellan reklam och programljud men detta beror till största delen på att programljudet inte är uppstyrt till önskad nivå och reklamen då dundrar högre när programmet övergår i reklam.

Vad gör TV4 då för att åtgärda detta?

TV4 använder ett referensljud och örat när vi digitaliserar reklamen/programmen till fil, och även en mätare som mäter energiinnehållet i filen. Programmen sänds okomprimerade medan reklamen är mer komprimerad (de kommer i leveransen på det sättet) och dessa element har två olika tekniska specifikationer för vad gäller både energi-innehåll och dB. Program ligger på +8dBu och reklam +4dBu.

Vi planerar även att detaljstyra dessa olika paket i vår sista punkt i sändningskedjan för att få en allt bättre kontroll på program och reklam som skiljer sig från mängden.

Vi upplever att ljudskillnaderna har blivit allt mindre men att för stora skillnader fortfarande förekommer.
Helt kommer vi aldrig att bli av med detta problem om vi inte väljer att börja komprimera program på samma sätt som reklamen. Genom att komprimera allt ljud och inte bara reklamleveranserna som är komprimerade vid leverans så kan vi utjämna ljudet och vi kan även komprimera allt i slutprocess. Det skulle innebära en kraftig försämring av ljudet på alla program mot idag. Vi har valt att inte gå den vägen.

Om vi jämför med en radiokanal så har de enklare att få till dessa nivåer genom att komprimera ihop allt till samma paket.

Tyvärr behövs det förmodligen en lagstiftning med riktlinjer för annonsörerna att följa angivna ljudregler. I dag har vi regler och begränsningar som är våra egna, för att ljudbilden skall upplevas som densamma oavsett om du tittar på ett program eller på reklamen.

Vi har tillsammans med de ansvariga på sändningsavdelningen diskuterat hur vi skall kunna lösa problemen, utan att än så länge lyckas. Problemet är att i programmen varierar styrka i ljudet från lågmälda samtal till skrik och/eller smällar medan ljudet i reklamen ofta ligger på en genomgående stark och hög nivå.

Den här frågan är en bland de mest frekventa klagomålen som kommer in till TV4 och vi försöker verkligen ta den på allvar.

Av Yvonne Andersson - 14 december 2011 14:43

I dag kom årets roligaste postförsändelse. Beställde fröerna förra helgen för då skänkte Impecta 10:- till Barncancerfonden för varje order. Dessutom var det fraktfritt. 



Är otroligt nöjd med denna sill. Fast i köttet, god och osaltad eftersom den är fryst.

Måste nog hamstra hem några förpackningar från Willys, till frysen.

Det är ju mycket bättre då jag får salta själv för hur mycket jag än vattnar ur köpt sill blir den ändå för salt för min smak.

 

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23 24 25
26 27 28 29
30
31
<<< December 2011 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards