Artikeln i Aftonbladet: På sjukhus – efter diet.
Enligt de som läst Cissis Twitterinlägg hade det gått två månader från det hon slutade med LCHF tills hon fick sin bukspottkörtelinflammation, pancreatit. Det är lite lång tid för att direkt koppla sjukdomen till den kosten. Det kan i så fall lika gärna vara den kost hon ätit efter LCHF som orsakat pancreatiten. Hade hon ätit LCHF i två månader och fått pancreatit i direkt anslutning skulle hon säkert beskyllt LCHF för sjukdomen.
Av visst intresse i sammanhanget kan vara att Cissi Wallin tidigare har missbrukat alkohol. Förgiftningseffekten av alkohol på bukspottkörteln försvinner nog inte samma dag som man slutar att dricka.
Det finns två huvudtyper av orsaker till pancreatit: alkohol och gallsten. Alkohol inflammerar bukspottkörteln genom giftpåverkan. En gallsten kan sätta sig fast i den utförsgång till tolvfingertarmen som är gemensam för galla och bukspott. På grund av stoppet stasar bukspottet och stannar kvar i körteln och börjar där att bryta ner cellerna, och orsakar inflammation.
LCHF påverkar gallstenssjukdomen. Gallan är till för att bryta ner fett. Vid fettintag drar gallblåsan ihop sig, och pressar ut den galla som förvarats i den, genom gallgången till tolvfingertarmen (duodenum) där den fyller sin funktion.
Om man äter fettsnålt töms inte gallblåsan, utan gallan blir kvar där. Gallan innehåller hög koncentration av kolesterol, och när gallan inte töms sedimenterar kolesterolet och bildar stenar, som blir runda när gallblåsan för sig.
Gallstensanfall får man när en sten går ut i gallgången och fastnar där. Det är stasen av galla bakom stenen som orsakar smärtan. Men det finns muskulatur i gallgångsväggen som ”mjölkar” ut stenen till tarmen, och när stenen har avgått så upphör smärtan. Om inte stenen fastnar i själva utgången, och orsakar pancreatit förstås.
När man övergår till mera fettrik kost börjar levern producera mera galla och gallblåsan töms efter varje fettrik måltid. Då bildas inga nya gallstenar, och de gamla börjar lösas upp av gallan som strömmar runt dem. Då kan det hända att en gallsten, som tidigare varit för stor för att gå ut i gallgången, blir mindre och följer med gallströmmen ut i gallgången och kan fastna där. Naturligtvis kan den fastna även i den gemensamma utförsgången och orsaka pancreatit.
De vanligaste gallstenspatienterna är dock fortfarande de gamla vanliga lågfetthögkolhydrat-ätarna.
Det är inte rimligt att avstå ifrån en nyttig LCHF-kost för att det finns en promilles (?) risk att drabbas av gallstenspancreatit. Hälsovinsterna av LCHF är så enormt mycket större. De allra flesta människor erfar hälsovinster av LCHF.
I Aftonbladets artikel får Charlotte Erlanson-Albertsson uttala sig. Hon har en stor aversion mot LCHF, sannolikt grundad på att hon planerar att saluföra ett bantningspreparat utvunnet ur spenat. Hon vill naturligtvis inte ha konkurrens av en kost som gör människor både friska och slanka.
Hon beskyller LCHF för helt sanslösa effekter: Förstoppning, inflammationer, cancer, trötthet, nedstämdhet, diabetes, åderförkalkning. Allt helt utan vetenskapligt underlag.
Det är konstigt att när det gäller positiva effekter av LCHF säger etablissemangsföreträdarna att det inte är tillräckligt utvärderat, men när det gäller negativa effekter sägs det vara grundligt utforskat. Det går inte ihop.
Charlotte EA forskar på råttor och möss och har ingen egen erfarenhet av människor, i denna fråga. Det är ofattbart att hon alls blir tillfrågad som expert när det gäller människor.