Alla inlägg den 6 mars 2012

Av Yvonne Andersson - 6 mars 2012 12:19

         

           2012                    2011                  2010                     2009


Den 6 mars ser en aning olika ut genom åren. Helt otroligt att det är min 4:e vår här.


Av Yvonne Andersson - 6 mars 2012 08:15

Nu blir Jupiter och Venus-showen som bäst


Det har varit en fantastisk vinter för planetskådare, och nu blir det ännu bättre. Kvällshimlens lysande stjärnor, den bländande vita Venus och den lite gulare Jupiter, kommer allt närmare varandra. Tittar du mot väster varje kväll så ser du hur de rör sig. Här kommer 5 planetskådartips!

    1. Se hur de rör sig. Planeterna flyttar på sig från kväll till kväll. André Franke på astroinfo.se har gjort en fin animering av hur de två aftonstjärnorna rör sig under de närmaste dagarna:
    2. Ta kikaren och titta närmare. Övertyga dig själv om att dessa är planeter och inte stjärnor. Med minsta handkikaren ser du att Jupiter är rund och omgiven de fyra små månar som Galilei upptäckte. Vilka är de kan du kolla på nätet med Sky & Telescopes lilla fiffiga månmanick.
    3. Titta på hur planeterna ser ut i dina ögon. Visst ser de taggiga ut, och inte alls små och runda som de borde vara? Taggarnas form som du ser bestäms av formen hos linsen i ditt öga. Så när du tittar på Venus och Jupiter så ser du något som är väldigt mycket du.
  1. Se fler planeter på himlen! När Venus och Jupiter regerar i väster går ljusröda Mars upp i öster. Senare på kvällen är den himlens ljusaste stjärna. Efter kl 23 kommer dessutom Saturnus upp i sydost, med jämnstarka stjärnan Spica strax till höger om den.
  2. Känn dig hemma i solsystemet. Du ligger nästan längst upp på en liten snurrande blå planet som liksom alla dessa andra planeter lyses upp av en gul stjärna 150 miljoner kilometer ifrån dig. En bra utsiktsplats mot universum.

Information och länkar

Gå med och kommentera, hålla reda på det andra har att säga, eller länka från din blogg.


Andra inlägg

Skriv en kommentar

Berätta gärna vad du tycker. Viss HTML-kod är tillåten för formatering.

Läsarkommentarer

Här finns utrymme för lite dramatik och romantik eller kanske en hel opera! Finns det inte någon som kan skriva något vackert om hur Venus jagat Jupiter hela kalla vintern, men missar varandra med en hårsmån samtidigt som den (synbart) stora Månen går in emellan dem och skiljer dem åt för evigt?

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards