LCHF ser till att vi mår bättre och lever längre

19:27, 10 mars 2012 in Okategoriserade by Björn Hammarskjöld

Hej!

Det finns en intressant artikel om högfettskost och hjärtsvikt.

Circulation Research 2012, 110:764-776

Här har man tittat på en speciell sorts råttor, Dahl saltkänsliga råttor med högt blodtryck.

Man gav råttorna standardmat med mycket kolhydrater och låg saltmängd och råttorna hade normalt blodtryck och normal hjärtfunktion utan svikt. Gav man dessa råttor sedan en hög saltmängd så fick råttorna högt blodtryck och hjärtsvikt med förstorat hjärta.

Gav man en LCHF-kost med mycket salt hade råttorna kvar sitt normala blodtryck och sin normala hjärtfunktion, trots att dessa råttor är saltkänsliga. Och på Livsmedelsverkets kost fick de hjärtsvikt.

Ett annat försök på hamster visade att en kost med fleromättat fett gav en något kortare medelöverlevnadstid (305 dagar) jämfört med normalkost med 12 E% fett (323 dagar).

Fick hamstrarna en kost med 45 E% fett (mättat fett och enkelomättat fett) så ökade medelöverlevnaden signifikant (P406dagar.

Översatt till människan med en medellivslängd på 81 år innebär det följande (antag att normalkostens 278 hamsterdagar motsvarar 81 människoår):.

  1. Kosten med fleromättat fett skulle då ge 76 år, dvs. reducera livet med fem år [den kost Livsmedelsverket rekommenderar].
    .
  2. Liberal lågkolhydratkost (fett 45 %) skulle ge 101 år, dvs. utöka livet med 20 år.

Ovanstående är inte vetenskapligt stringent, men ger en uppfattning om hur stor betydelse kosten har för medellivslängden, med procent översatt till människoår.

Mättat fett och lite kolhydrater inverkade positivt på hälsa och medellivslängd, medan växtoljor med höga omega-6- halter har motsatt effekt.

Sammanfattningsvis så visar dessa försök att LCHF ser till att vi mår bättre och lever längre.

Så fortsätt att äta LCHF och njut av livet!

Vänligen

Björn Hammarskjöld
F.d överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi