Direktlänk till inlägg 30 november 2009

Misstankar besannas nu

Av Yvonne Andersson - 30 november 2009 08:36


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3866171.svd


Kolla in länken härovanför.


WHO:s beslut att uppgradera svininfluensan till pandemi 11 juni 2009 har historiska dimensioner.

Det berör i princip varenda människa i världen och det skapar miljardvinster till vaccinindustrin. WHO:s hemlighetsmakeri, som SvD avslöjar idag, är därför omöjligt att förstå.

18 hemliga män och kvinnor ger råd i dolda möten och en enda person, WHO:s generaldirektör Margaret Chan, bestämmer om den största samlade internationella folkhälsopolitiska satsningen någonsin: massvaccinering mot svininfluensan.

Aldrig tidigare har ländernas hälsovårdsmyndigheter, läkemedelsverk, regeringar och människor mobiliserats mot en enda sjukdom till enorma kostnader, aldrig tidigare har vaccinindustrin kunnat tjäna så mycket pengar.

För så är reglerna för pandemier framtagna under den turbulenta tiden med återkommande larm om fågelinfluensan: när WHO förklarar att en pandemi nått nivå sex körs massvaccineringarna igång, alla länder har lovat att ställa upp, köpkontrakten med vaccinproducenterna faller ut.

Och detta avgörande beslut väljer alltså WHO, FN:s och världens högsta instans för hälsofrågor, att genomföra under total sekretess. Ingen får veta vilka som ger de slutliga råden, vilka är de, vilka representerar de, vilka eventuella bindningar har de, vilken kompetens har de.

–Helt obegripligt, säger till exempel Björn Beermann, veteran på svenska Läkemedelsverket. Här arbetar varenda tänkbar instans på hälsoområdet i alla länder med att öka öppenheten och transparensen som det heter. Vi inför jävsdeklarationer, ger information på webbsidor, vi väger på guldvåg vilka som får sitta som rådgivande experter i olika kommittéer, särskilt när det gäller beslut med ekonomiska konsekvenser för läkemedels- eller livsmedelsindustrin till exempel.

En självklarhet i en demokrati är att viktiga beslut ska redovisas öppet och kunna granskas, annars hotar missförstånd, ryktesspridning och misstro. Det borde WHO kanske ha tänkt på, de paranoida konspirationsteorierna runt svininfluensan är redan tillräckligt många.

SvD:s granskning av WHO:s byråkrati för influensa och vaccineringar visar samtidigt på en svåröverskådlig mängd kommittéer och experter plus en uppseendeväckande generös plats för industrifolk på WHO:s konferenser och möten.

Uppenbarligen engageras flera av världens absolut ledande forskare. Och uppenbarligen har många av dem ekonomiska bindningar till läkemedels- och vaccinföretag som konsultarvoden och styrelseuppdrag. Upprörande tycker förmodligen många. Men inte särskilt förvånande. Så ser verkligheten fortfarande ut: flertalet medicinska toppforskare utför lönande extraknäck åt industrin.

Inger Atterstam är SvD:s medicinreporter. inger.atterstam@svd.se

Inger Atterstam

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne Andersson - 24 februari 2014 09:30

Olyckshändelse på Bro station Karin Sidén 2014-02-24   Bild:Tommy Sidén Strax efter sju på morgonen inträffade en olycka på Bro pendeltågsstation. Det är oklart vad som orsakade olyckshändelsen. All tågtrafik förbi Bro stati...

Av Yvonne Andersson - 23 februari 2014 18:30

Så här såg Du ut 2008 när vi träffades. Det var innan Din Gastric Bypass operation. Så mycket lidande som Du utsatte Din kropp för såg ingenting ut att påverka Dig för Du var alltid fräsch och sminkad.     Så här vill jag minnas Dig Ciz...

Av Yvonne Andersson - 17 februari 2014 13:14


  Skuggröna, Julros Snödroppar, Vintergäck Dessutom är det meteorologisk VÅR sedan några dagar.   Förra året hände detta inte förrän den 7 april ...

Av Yvonne Andersson - 2 februari 2014 11:51

Fy sjutton för att bo bland knarkare och andra gangsters. Polispådrag i Bro   Karin Sidén 2014-02-02   Bild:Tommy Sidén Insatsstyrkan har precis anlänt och får en lägesuppdatering. En polisinsats med ett flertal poliser ...

Av Yvonne Andersson - 26 december 2013 20:30

http://www.expressen.se/nyheter/sa-kapade-bolag-den-svenska-djurvarden/ ...

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards