Alla inlägg den 6 juni 2012

Av Yvonne Andersson - 6 juni 2012 22:45

    

Svenska flaggans dag blir Nationaldag


År 1893 hölls den första vårfesten på Skansen i Stockholm. Den fick sin avslutning den 6 juni med en stor flaggfest på den dag som 90 år senare skulle bli Sveriges nationaldag.


Skansen grundare Artur Hazelius hade valt denna dag av två skäl.

Den 6 juni 1523 var den dagen Gustav Vasa hade valts till Sveriges kung.

Samma datum 1809 hade riksdagen underskrivit den gällande regeringsformen, som fastslog de allmänna medborgerliga rättigheterna. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.

Samling och samförstånd

1916 konstituerades en styrelse för svenska flaggans dag som ville verka för en nationell samling kring flaggan. På så sätt blev den 6 juni officiellt den svenska flaggans dag. En dag av samling och samförstånd mellan alla svenskar, oberoende av politisk färg. Därför kan det ses som en helt naturligt utveckling när flaggdagen år 1983 blev vår officiella nationaldag.


Svenska folkets födelsedag

Nationaldagen, eller det svenska folkets födelsedag, firas den 6:e juni, lagom till att syrenerna blommat och landet klätt sig i sommarskrud.


Sverige är ett demokratiskt land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion eller ursprung.

Sveriges nationaldag är dagen då vi firar dessa värden, hälsar nya medborgare välkomna och hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick.

Hur firar jag nationaldagen?

Sedan 2005 firas Nationaldagen som en arbetsfri helgdag.

Hur man väljer att fira nationaldagen är upp till var och en. De flesta kommuner anordnar olika typer av lokala evenemang och festligheter. Många kommuner har också en särskild ceremoni för att välkomna nya svenska medborgare.


Jag märkte inte av så mycket firande när jag åkte till Kallhäll i dag.

Endast en Chilensk kvinna som övade svenska lek-och folksånger med sina 4 barn.

Hon var klädd i Sverigedräkt och med en chic hatt i strå sittande snett över hennes uppsatta frisyr, En blomslinga prydde håret på den sida där hatten lämnade håret fritt.

Susanna följde mig till tåget för hon behövde en promenad och lämna kartonger till återvinningen. Här var vi och tittade var Nicklas har sitt jobb.

         





Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11
12
13
14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2012 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards