Alla inlägg under februari 2012

Av Yvonne Andersson - 12 februari 2012 09:03




Av alla bra låtar hon gjort har jag gillat denna lite extra. Tråkigt att hon inte lärde sig textens innebörd: att älska sig själv.



Den största stjärnorna genom tiderna slocknade klockan 00.55 i natt svensk tid.

Av Yvonne Andersson - 11 februari 2012 09:42


Då jag blev frisk efter att jag slutade äta kolhydrater och mår bättre än någonsin efter 6,5 år med strikt LCHF-kost, litar jag mer på min kropps välmående än skrämselpropaganda från vilseledda kostexperter och professorer.


Ta tex.

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi är ännu en expert som varnar för LCHF i alla media.

I mitt stilla sinne undrar jag om hon ser LCHF som en konkurent till det bantningspreparat (som jag hittade när jag googlade hennes namn) som hon jobbar med.

Hon  jobbar för Thylabisco.  Ett företag som säljer "naturliga bantningspreparat"?

 
Bantningspreparatet innehåller Thylakoider, som påstås signalera mättnad i kroppen. Det utvinns ur spenat, men varför då inte äta LCHF istället, vi är ju aldrig hungriga och vi äter äkta spenat.

LCHF äts ju inte bara för att gå ner i vikt utan mest för att må väl.

Det märkliga är att alla sjukdomar som bl.a denna kostexpert påstår att LCHF orsakar, är precis de symtom och krämpor som jag blivit av med sedan 6,5 år tillbaka.

 Hon håller envist fast vid tallriksmodellen men ingen har ännu kunnat bevisa vad som händer i kroppen då den följs, och ändå har jag inte sett några skrämselartiklar om vare sig tallriksmodellen eller thylokaidpreparatet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detta fanns att läsa i LCHF.se i december förra året. Klicka på CEA s artikel i läkartidningen som även ger många intressanta fakta.

Charlotte Erlanson-­Albertsson dissar fettdieter i Läkartidningen


(Bild. LCHF-ätaren Björn Ferry tar OS-guld i skidskytte i Vancouver. Men eftersom detta är så osannolikt enligt experten Charlotte Erlanson-­Albertsson som hävdar att högfettskost leder till långsammare reaktionsförmåga och sämre kognitiv funktion så är det nog som i Hasse & Tages gamla sketch om kärnkraftsolyckan i Harrisburg...att det verkligen skulle ha inträffat är så osannolikt att det förmodligen inte har hänt).


idag skriver Charlotte Erlanson-­Albertsson (CEA) i Läkartidningen och varnar för högfettskoster som LCHF. "Dessa dieter påverkar den kognitiva funktionen (långsammare reaktionsförmåga, sämre minne för komplicerade uppgifter, beroende och depression). Bröstcancer och tjocktarmscanser lurar också i vassen enligt CEA för alla som inte äter mycket kolhydrater,

Här kan du läsa hela CEA-artikeln i Läkartidningen.


Kommentar. CEA ska ha en eologe för att hon tar debatten och inte som Maj-Britt Hellenius, Claude Marcus och Stephan Rössner beklagar sig över debattklimatet och att LCHF är någon sorts samhällsfarlig sekt. Jag har inte kunnat granska alla CEA:s påståenden i detalj men hon lämnar i varje fall vetenskapliga referenser som går att granska istället för Livsmedelsverkets standardsvar att WHO och ett antal kostmyndigheter världen över tycker likadant.


CEA:s påstående om sämre kognitiv förmåga vid LCHF faller på sin egen orimlighet i fallet med Björn Ferry, illustrerat ovan.

En annan känsla jag får när jag läser CEA:s debatartikel är att hon blandar och ger vilt.

I vanliga fall brukar ju kostetablissemanget påstå att det inte finns tillräckligt med bra studier på det som de kallar "extrem lågkolhydratkost".

Nu helt plötsligt påstår CEA att det finns ett stort antal studier på högfettskost. Vad jag anar vid en första genomläsning är att CEA i flera fall sätter likhetstecken mellan LCHF och västerlänsk kost, som förvisso kan innehåller en realtivt stor andel fett (kring 40 %) men som domineras av snabba kolhydrater från spannmål och socker. Detta är sannolikt den sämsta kosten men den har inget att göra med LCHF.

/Per Wikholm

Tack till Annika Dahlqvist som uppmärksammade nyheten först.

 
12-22 2011
 

Det är väl denna artikel som Aftonbladet måste ha snabbat upp. Jag såg bara löpsedeln och förstasidan på AB idag. Vägrar köpa den. Artikeln ligger inte på nätet (än?).


Tyvärr är det så att många tar till sig det som står i kvällstidningarna. T o m mina kollegor som är kritiskt tänkande journalister på en morgontidning.


Ska läsa artikeln i läkartidningen när jag har tid.


Det var också en insändare i GP idag som jag tror kan bygga på artikeln i läkartidningen.


Ska vi tolka detta som att "etablissemanget" nu börjar plocka fram det grova artilleriet för att försöka krossa LCHF som ju är på väg att bli mycket stort?


Keep up the good work, Per W!


12-22 2011
 

Med tanke på att inuiter äter extremt mycket kött och fett så måste de väl vara världens mest korkade och sega folk om CEA har rätt, eller ...
Här finns f ö ett helt folk man skulle kunna forska lite på om man nu vill bevisa några teser.
:-)


12-22 2011
 

Det var väldigt sant William!


12-22 2011
 

Linneadrotz: eller kanske ännu värre än så...Aftonbladets krigsrubrik om LCHF idag var förpreparerad och väntade bara på Läkartidningens publicering. Men visst är det så att många människor skräms av sådan rubriker och det gör stor skada.


Japp, visst är det fantastiskt att såväl inuiter, samer och nordamerikanska indianer överlevt över huvud taget. Hur lyckades de jaga och fiska effektivt om de led av dålig reaktionsförmåga, sämre kognitiv förmåga och dålig fysisk kondition p g a en fettrik, animaliebaserad kost?


12-23 2011
 

Om man blir trögtänkt, deprimerad och har högre inflammationsrisk... Hur kommer det sig att jag blivit befodrad till chef över arbetslaget jag jobbar med. Hur kommer det sig att jag inte haft en enda förkylning under 2011 inte en enda sjukdag och blivit nominerad på jobbet till Årets gladaste medarbetare... Nånting är fel i deras studie...
Glad LCHFare


12-23 2011
 

Stefan: Detta är vad dietisterna kallar för en "falsk framgång" :-)


12-23 2011
 

Artikeln i Läkartidningen av Charlotte Erlanson-­Albertsson går i samma spår som vanligt. Det innebär falsk forskning i eget intresse. Hon har forskat i 20 år på ett bantarpiller och då behöver hon en överviktig befolkning, allt för marknaden.


Alla bör läsa den nya boken "Forsknings-Fusket" av Ralf Sundberg. Där beskriver han just liknande fenomen som denna artikel.


12-24 2011
 

Margaretha
Man vill gärna åberopa vetenskaplig forskning innan man vill påbörja kostomläggning. Men helt plötsligt tror man allt som står i Aftonbladet Expressen. Är det där man hittar forskningen numera. Har bojkotta dessa skittidningar i 20 år och kommer inte heller i framtiden att satsa en krona på dem.


Ändrad: 2011-12-25 11:32:51


12-24 2011
 

Jag är LCHF-are sen 4 år tillbaka, strikt sen januari 2011. Med i bagaget har jag jojobantning, som har rört sej om som mest 25 kg upp och ned. Jag närmar mej 64 år och har under många år levt med yttre och inre stress som givit utbrändhet och depression (ellet tvärtom?).
Jag anser att man måste kritiskt granska och ibland ta till sej undersökningsresultat, som inte alltid pekar på att LCHF är den enda enkla gyllene vägen.
Våra kroppar reagerar olika av många olika skäl. Det allra viktigaste är att komma fram till hur just man själv reagerar och varför.


12-25 2011
 

Annelis:
Jag tycker du har delvis rätt och delvis fel. Visst ska vi kritiskt granska CEA:s påståenden men en snabb titt på hennes referenslista visar att det inte är några riktiga, kliniska studier på LCHF, det är en blandning av musstudier (som evolutionärt är anpassad till en helt annan kosthållning ä mäniska), det är observationstudier som inte bevisat orsakssamband.


Sedan måste varje människa individuellt pröva sig fram till den kost som passar bäst. Kolhydratintag och fettintag kan behöva finsjusgteras p ga av individuella medicinska förutsättningar. LCHF är inte den "enda enkla gyllne vägen" för precis alla men jag är ändå rätt så övertygade om att huvuddragen i LCHF funkar för de allra flesta...d v s mindre raffinerat socker och mjölmat, naturliga fetter istället för konstgjorda fetter. Alla behöver inte äta strikt LCHF men alla mår bäst av att äta naturliga matråvaror som vi ätit under lång tid.


12-25 2011
 

Per: Jag tror också på de "gamla" naturliga matråvarorna, som idag inte är helt lätta att hitta i sin enklaste och renaste form.
O.T
Tack för din och din frus kokbok "LCHF till vardags", som min man och jag läser och inspireras av.


måndag 2 januari
 


Har just last ut Ralf Sundbergs Forskningsfusket. Jfr Ralf Nader! Nar kommer Engelsk oversattning? A bestseller to be!
Man kan gissa att det har varit full fart bakom kulisserna hos Margarin och Sockerbolag nu. Forvanta alltsa fler liknande artiklar som CEA's. Ingen vet hur manga industriagenter med titeln "forskare" nu maste betala sina uppdragsgivare genom att sprida disinformation, forvirra, eller forlora jobbet, ibland inkl. professorstiteln. Gissningsvis ar situationen for etablissemanget desperat efter att Ralf's bok avslojat manga vargar i basta farskinn pa hoga poster, inte bara i Sverige.
Kan anmalan till socialstyrelsen for introduktion och spridning av nuvarande diabetesdiet (sedan 1970 talet) baserad pa tydligen helt okontrollerad undermalig/falsk vetenskap och forskning nu goras? Livsmedelverkerket t.ex bor ju gottgora att de i manga ar annonserat till intet ont anande diabetiker och lakare hur man matar sig pa basta satt, utan att nagra seriosa studier klart visat at det var battre an de tidigare LC- rekommendationerna de plotsligt ersattte.


Betraffande den pastadda trogtanktheten (CEA-referensen efterlyses!) so bor nu CEA kanske borja se aven pa Valar och delfiner; dessa hogintelligenta(??) daggdjur- ater ju uteslutande animalisk foda.... Med nya instrument/argument kan hon kanske visa att de ocksa ar trogtankta, precis som vi stackars LCHF-are!
Samtidigt dor mangder av diabetiker i fortid p.g.a det beskrivna forksningsfusket. Om detta fusk ej ar kriminellt behovs en storre revision.




måndag 2 januari
 

Hej StenBj:


Hoppas innerligt att Ralf Sundberg får möjlighet att publicera även på engelska - det skulle sprida budskapet. Dessvärre är det svårt att få något tillräckligt stort bokförlag i USA eller GBR att nappa då motståndet där mot lågkolhydratkost är så mycket större och ingrott än vad det är i Sverige, Norge och Finland. Men vi håller tummarna ändå.

En bok som jag rekommenderar är

Forskningsfusket! : så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin

Ralf Sundberg


Beskrivning:
I den aktuella boken Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin diskuterar Ralf Sundberg frågorna om nutritionsforskning ur ett naturvetenskapligt, ekonomiskt och samhälleligt perspektiv.

I dag vet vi ganska väl vilka näringsämnen som är viktigast för att människokroppen ska bilda nya friska celler. Men läran om vårt närings-behov har allt sedan 1950-talet omgivits av myter som säger att kolesterol är farligt, att man blir fet av fet mat och att högt blodtryck är en sjukdom.

För att förstå varför dessa myter har fått ett sådant genomslag och blivit så seglivade måste man förstå vilka villkor som rådde i samhället och i politiken när sanningarna formulerades. Med utgångspunkt från dagens aktuella debatter om hälsofarliga fetter och kolesterol belyser Ralf Sundberg hur olika intressen influerar läkares och dietisters vardagsarbete.

Det finns många mer eller mindre legitima skäl för att bedriva medicinsk forskning. Från ren nyfikenhet, önskan om att kunna avslöja sanningen, att göra akademisk karriär till att enbart tjäna mer pengar. Oavsett vilka skälen är, har författarna till vetenskapliga rapporter ett stort ansvar för fullständigheten och korrektheten i presentationen av resultaten. Som framgår av Ralf Sundbergs bok lever många forskare långt ifrån alltid upp till dessa krav. Ytterst få oberoende forskare orkar och vågar utmana folkhälsomyterna, menar han.

Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin är en spännande, fascinerande och i grunden mycket upprörande läsning.


Ralf Sundberg är docent och privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens läkarhus i Malmö. Han har en internationellt välrenommerad forskarkarriär inom transplantationskirurgi bakom sig, ett område som på cellnivå har mycket med problematiken med diabetes och hjärt- och kärlsjukdom att göra.

 

Av Yvonne Andersson - 10 februari 2012 06:48

Annika ger saklig information om Pancreatit i sin blog, vilket jag vill ha lätt åtkomligt här, och som info till ett par personer som brukar lida av denna sjukdom.

Läs även kommentarerna till de 2 bloggarna.

Bukspottkörtelinflammation av LCHF?

En journalist från Aftonbladet ringde mig för en stund sedan. Hon berättade att det har uppstått en diskussion på Twitter. En ung kvinna, som ätit LCHF,  har drabbats av bukspottkörtelinflammation, och hon skriver nu att hon tror att LCHF har orsakat sjukdomen.
Om 99% av patienterna som ligger på svenska sjukhus har ätit lågfett och högkolhydrat, måste då sjukdomen hos den enda procenten som äter LCHF bero på kosten?

Det är nu 5 – 20% av svenska folket som äter LCHF. Om LCHF skulle öka risken för bukspottkörtelinflammation skulle man ha sett en kraftig ökning av denna sjukdom på svenska sjukhus. Är det någon som har insyn i sjukdomspanoramat på Sveriges sjukhus, som vet om diagnosen bukspottkörtelinflammation har ökat dramatiskt de senaste åren, och att det är just LCHF-are som strömmar in?


Bukspottkörtelinflammation av LCHF? Del 2

Artikeln i Aftonbladet: På sjukhus – efter diet.
Enligt de som läst Cissis Twitterinlägg hade det gått två månader från det hon slutade med LCHF tills hon fick sin bukspottkörtelinflammation, pancreatit. Det är lite lång tid för att direkt koppla sjukdomen till den kosten. Det kan i så fall lika gärna vara den kost hon ätit efter LCHF som orsakat pancreatiten. Hade hon ätit LCHF i två månader och fått pancreatit i direkt anslutning skulle hon säkert beskyllt LCHF för sjukdomen.

Av visst intresse i sammanhanget kan vara att Cissi Wallin tidigare har missbrukat alkohol. Förgiftningseffekten av alkohol på bukspottkörteln försvinner nog inte samma dag som man slutar att dricka.

Det finns två huvudtyper av orsaker till pancreatit: alkohol och gallsten.  Alkohol inflammerar bukspottkörteln genom giftpåverkan. En gallsten kan sätta sig fast i den utförsgång till tolvfingertarmen som är gemensam för galla och bukspott. På grund av stoppet stasar bukspottet och stannar kvar i körteln och börjar där att bryta ner cellerna, och orsakar inflammation.
LCHF påverkar gallstenssjukdomen.  Gallan är till för att bryta ner fett. Vid fettintag drar gallblåsan ihop sig, och pressar ut den galla som förvarats i den, genom gallgången till tolvfingertarmen (duodenum) där den fyller sin funktion.
Om man äter fettsnålt töms inte gallblåsan, utan gallan blir kvar där. Gallan innehåller hög koncentration av kolesterol, och när gallan inte töms sedimenterar kolesterolet och bildar stenar, som blir runda när gallblåsan för sig.
Gallstensanfall får man när en sten går ut i gallgången och fastnar där. Det är stasen av galla bakom stenen som orsakar smärtan. Men det finns muskulatur i gallgångsväggen som ”mjölkar” ut stenen till tarmen, och när stenen har avgått så upphör smärtan. Om inte stenen fastnar i själva utgången, och orsakar pancreatit förstås.
När man övergår till mera fettrik kost börjar levern producera mera galla och gallblåsan töms efter varje fettrik måltid. Då bildas inga nya gallstenar, och de gamla börjar lösas upp av gallan som strömmar runt dem.  Då kan det hända att en gallsten, som tidigare varit för stor för att gå ut i gallgången, blir mindre och följer med gallströmmen ut i gallgången och kan fastna där. Naturligtvis kan den fastna även i den gemensamma utförsgången och orsaka pancreatit.
De vanligaste gallstenspatienterna är dock fortfarande de gamla vanliga lågfetthögkolhydrat-ätarna.

Det är inte rimligt att avstå ifrån en nyttig LCHF-kost för att det finns en promilles (?) risk att drabbas av gallstenspancreatit. Hälsovinsterna av LCHF är så enormt mycket större. De allra flesta människor erfar hälsovinster av LCHF.

I Aftonbladets artikel får Charlotte Erlanson-Albertsson uttala sig. Hon har en stor aversion mot LCHF, sannolikt grundad på att hon planerar att saluföra ett bantningspreparat utvunnet ur spenat. Hon vill naturligtvis inte ha konkurrens av en kost som gör människor både friska och slanka.
Hon beskyller LCHF för helt sanslösa effekter: Förstoppning, inflammationer, cancer, trötthet, nedstämdhet, diabetes, åderförkalkning. Allt helt utan vetenskapligt underlag.
Det är konstigt att när det gäller positiva effekter av LCHF säger etablissemangsföreträdarna att det inte är tillräckligt utvärderat, men när det gäller negativa effekter sägs det vara grundligt utforskat. Det går inte ihop.
Charlotte EA forskar på råttor och möss och har ingen egen erfarenhet av människor, i denna fråga. Det är ofattbart att hon alls blir tillfrågad som expert när det gäller människor.


Av Yvonne Andersson - 7 februari 2012 20:53

Till alla Er som är förälskade i mig!!!

Jag är inte hemma på Alla ♥-dag. Men det går bra att hänga alla blomsterbuketter, chokladaskar, söta kort och presenter på dörrhandtaget.
Finare presenter såsom resor, guld och diamanter kan med fördel skickas rekommenderat.
Kram och Tack på förhand!!! ♥ ;)
Av Yvonne Andersson - 7 februari 2012 18:15

Nu har jag studerat B-vitaminets värde för kroppen och då tänker jag närmast på Madonnas behov så nu beställer jag B-mix från Djurdoktorn, eftersom det vitaminet verkar vara det värdefullaste och mest naturliga. Tyvärr var det slutsålt så jag gick till Apoteket och köpte syntetiskt Beviplex Comp så jag började ge Madonna det i dag. Eftersom det känns så angeläget att börja snarast och jag får beställa det andra när det inkommit igen..

Eftersom jag äter LCHF får jag själv i mig mer än dagsbehovet. Jag kissar ut överskottet så jag behöver inte oroa mig för att få i mig för mycket heller.


B1TiaminViktigt för nervsystemet, ämnesomsättningen, hjärta och muskler.
B2RiboflavinViktig för tillväxt, hud, naglar, hår, ömma läppar och tunga 
  samt för synen.
B3NiacinCellernas ämnesomsättning av fett, proteiner och kolhydrater.
   Bra för huden.
B5PantotensyraViktig för att hud, hår, naglar och slemhinnor ska fungera normalt.  
  Har visats kunna hjälpa vid hudproblem som t.ex acne, klåda. 
  Behovet av vitamin B-5 stiger vid stress. 
  Vitaminen har också betydelse för immunförsvaret
B6PyridoxinB6 är bra för hjärta,  nerv, immunförsvaret och en frisk hud. 
  B6 vitamin bidrar till bildandet av röda blodkroppar och antikroppar. 
B8BiotinFör cellernas ämnesomsättning och Immunförsvaret. 
  Hud, naglar och hår. Viktig funktion för kroppens omsättningenzymer.
  Förbränningshjälp av kolhydrater, fett och proteiner. 
B9FolsyraSina många roller i vår kropp är bla att bryta ner, använda och skapa proteiner, bilda röda blodkroppar och syntetisera
  DNA och RNA
  Folsyra minskar incidensen och symptom på astma och allergi.
B12KobalaminNödvändigt för bildningen av röda blodkroppar och nervfunktionen. 
  Kallas också minnesvitaminet.
  Behövs tillsammans med vitamin B6 och folsyra för att minska halten  av skadligt homocystein som är en riskfaktor
  för demenser, inklusive Alzheimers sjukdom.
   
Av Yvonne Andersson - 7 februari 2012 07:27

Hur kan det tillåtas att Läkare får fortsätta att förskriva dessa läkemedel med alla sina bevisade biverkningar?

 
Publ: 06 feb 2012 00:00
Foto: MIKE DERER/SCANPIX

Statiner gör mer skada än nytta

Trots att försäljningen av kolesterolsänkande mediciner tredubblas i Sverige går det inte att se någon minskning av antalet hjärtinfarkter eller antalet dödsfall i infarkt. Behandlingen i sig är inte ofarlig utan kan ge svåra biverkningar. Det är dags att ifrågasätta ordinationen av en farlig medicin som inte gör nytta skriver Uffe Ravnskog med flera.

För ett par veckor sedan skrev docent Björn Dahlöf och professorerna Lars Rydén och Lars Weinehall i ett stort antal morgontidningar att ett högt kolesterolvärde var en av de viktigaste riskfaktorerna för hjärtkärlsjukdom och att det var livsviktigt att sänka det. Det är tydligt att dessa ”lärda” inte har följt med i den vetenskapliga litteraturen.
Låt oss först påminna om att ingen har kunnat visa att ett högt kolesterol utgör någon risk för kvinnor och att intet kolesterolsänkande experiment har lyckats förlänga deras liv heller. De flesta studier har dessutom visat att det inte heller är farligt för äldre människor. I själva verket har mer än tjugo studier visat att äldre människor med högt kolesterol lever längst.
Två stora genomgångar av i stort sett samtliga läkemedelsstudier, där kolesterolsänkande statiner använts på friska människor, tyder inte heller på att en sänkning av kolesterolvärden på friska räddar liv.
Nyligen visade Staffan Nilsson och medarbetare från Linköpings Universitet att medan försäljningen av kolesterolsänkande mediciner tredubblades i Sverige, sågs ingen minskning av antalet hjärtinfarkter eller antalet dödsfall i infarkt.

Det är visserligen korrekt att kolesterolsänkning med statiner kan minska risken att dö i förtid för medelålders manliga patienter, som redan fått en hjärtinfarkt, men vinsten är ringa. I stort sett alla experiment har visat att risken att dö de närmaste fem åren minskar med högst tre procentenheter, i de flesta fall med mindre.
Här kommer säkert många att protestera. Experterna säger ju, att risken minskar med 20–30 procent.
Visst, men dessa lurar oss. Om till exempel dödligheten hos dem, som tar en statintablett varje dag i fem år är 8 procent, och den är 10 procent hos de som inte tar någon tablett, då är den absoluta vinsten naturligtvis 2 procentenheter. Men eftersom 2 är 20 procent av 10, då säger läkemedelsforskarna i stället att dödligheten har minskat med 20 procent.
Inte direkt fel, men en förvrängning av sanningen. Man kan också säga att chansen att överleva de nästa fem åren för en 65-årig man, som haft en hjärtinfarkt är cirka 90 procent. Tar han en statintablett varje dag kan han öka chansen till 92 procent, men då får han räkna med vissa risker.

Det är nämligen inte ofarligt att sänka kolesterolet. För två år sedan publicerade engelska forskare en studie av nästan en kvarts miljon människor utan hjärtkärlsjukdom, vars kolesterol hade minskats med medicinering. Det visade sig att fyra procent hade drabbats av allvarliga muskel- och leverskador, nedsatt syn och njursvikt.
Dessa siffror torde dessutom underskatta antalet biverkningar, därför att lever- och muskelskador inte registrerades om inte blodmarkörerna för dessa skador var 3-4 gånger högre än normalt. En relevant fråga är vad som händer på längre sikt med levern och musklerna hos dem, vars värden ”endast” var dubbelt så höga?
Oberoende forskare har rapporterat att muskelbesvär förekommer hos minst 20 procent och lika många drabbas av impotens. Antalet som får störningar av hjärnans funktioner i form av dåligt minne, depression, aggressivt uppförande, och demens är okänt, därför att man inte registrerat dylika symtom, troligen för att man betraktat dem som åldersfenomen. Det finns emellertid många rapporter från oberoende forskare som berättat att symtomen försvinner om patienterna slutar ta sina statintabletter.
I åtskilliga djurexperiment har man visat att kolesterolsänkande medicin resulterar i cancer och detta gäller även för människor. I tre statinexperiment ökade cancerfrekvensen således med statistisk säkerhet. Detta bortförklarades med argumentet att en sammanslagning av alla statinexperiment inte har funnit en ökad förekomst, inte ens efter tio år.
Tio års rökning räcker som bekant inte heller för att få lungcancer.
Det finns dessutom andra förklaringar till att de sammanslagna experimenten inte visade en ökad förekomst. Man har till exempel slutat rapportera antalet hudcancer sedan denna cancertyp hade ökat i de två första simvastatinstudierna. Detta är allvarligt, då hudcancer är just den cancertyp som man kan förvänta sig att se först, därför att den är lätt att upptäcka på ett tidigt stadium.
Många patienter slutar självmant att ta statinmedicinen och man får därför ett felaktigt intryck av antalet biverkningar. Japanska forskare har därför hittat på ett bättre sätt att studera cancerrisken. De ordinerade en liten dos simvastatin (Zocord) till mer än 40000 patienter, som följdes 5-6 år. Det visade sig att bland de vars kolesterol hade minskat allra mest var det fyra gånger fler, som hade dött i cancer jämfört med dem som fortfarande hade normalt eller högt kolesterol.

Vi förstår att forskare som under hela sin karriär har trott på en hypotes, har svårt erkänna att de tagit fel. Men deras misstag får allvarliga konsekvenser för folkhälsan, framför allt för den enskilda människan, som ordinerats en farlig medicin, som inte gör nytta.
Att 800000 svenskar varje år får recept på statiner gynnar inte folkhälsan, bara de industrier som kolesterolforskarna samarbetar med.

Uffe Ravnskov
med dr, docent, oberoende forskare, Lund

Av Yvonne Andersson - 6 februari 2012 08:00

Braatthainfo

(Bild hämtad i Kostdoktorns blog)

Här är en bild från Coop Forum i Umeå nyligen som höll på att bygga om.

Som synes kommer de att ha en egen hylla för LCHF-produkter

Detta utöver kött- och fiskdisken, grönsaksavdelningen, mejerihyllan och så vidare.

LCHF är ju Glutenfritt så det kan också vara därför som IBS, Magkatarr, Colon Irritable och Gaser inte längre är något som besvärar mig sedan jag började äta denna naturliga mat.



Sukrin får numera ersätta socker i min matlagning. Än så länge köper jag det från LCHF-butiken på nätet men ser fram emot den dag då det liksom andra kolhydratlåga tillbehör finns i alla livsmedelbutiker.


Vad är sukrin/sötin?
Sukrin och sötin är samma sak. De säljs bara under olika varumärken och av olika grossister.

De består av en 100% naturlig och ekologisk produkt, baserad på en sockeralkohol som kallas Erythritol. Erythritol finns naturligt i bland annat päron, meloner och svamp.


Sukrin och sötin görs genom fermentering (jäsning) av kolhydraterna (dextros/glukos) i frukten. Man tillsätter en bakteriekultur till glukosen, som sedan omvandlas till Erytritol. Det är samma process som vin, ost och yoghurt går igenom.


Fördelar med sukrin/sötin/erythritol:
- inga kalorier
- smakar och ser ut som socker
- bra för diabetiker, eller för dem som vill ha kontroll på sitt blodsocker, GI noll
- 100% naturlig, finns i frukt och svamp
- skadar inte tänderna
- fungerar som en antioxidant


Näringsinnehåll per 100 g sukrin/sötin/erythritol:
Energi: 0 kcal
Protein: 0 g
Kolhydrater totalt: 100 g
- varav socker: 0 g
- varav sockeralkoholer: 100 g
Fett: 0 g

Av Yvonne Andersson - 3 februari 2012 22:24



Klart att en hund också behöver tillskott om vitaminupptaget störs av någon anledning.


B-mix

Vitaminerna ska ges till hundar vid speciella tidsbegränsade behov.
Djurdoktorns B-mix innehåller alla 8 vitaminerna som ingår i B-komplexet. Dessa flytande vitaminer är koncentrerade och doseras droppvis.


Har hunden "påfrestningar" som ska täckas, ex stress, dräktighet, sjukdom, medicinering, fällning, löptikar, tävlingar, miljöombyte mm, så ökar behovet markant.

Populärvetenskapligt kallas de även för hudens vitaminer, eftersom hundar med hud- och pälsproblem blir bättre när de får tillskott av B-vitaminer. De är även aptitstimulerande.


De flesta djur har tarmbakterier som syntetiserar en liten mängd B-vitaminer under förutsättning att de är friska och äter rätt foder.
Vi ser att det ofta krävs mer B-vitamin än vad tarmens bakterier kan göra. Hos hundar som lever i fångenskap, och som huvudsakligen livnär sig på fastfood, som torrfoder och konserver, är det särskilt viktigt att tillföra B-vitaminer.


De flesta vildlevande hundar äter en helt annan kost, oftast bestående av färskt nydödat helkropps-kött och grönsaker, frukter, löv, örter, bär, rötter mm, direkt från moderplantan.

Självklart är näringsvärdet betydligt bättre i ett helt färskt foder än i foder som är plockat och transporterat till grönsaksdisken eller processat genom torkning och upphettning samt lagrat.

Så fort foder lagras - det räcker med några timmar så försvinner en stor del av näringsvärdet och vitaminerna. .


Bruksanvisning:
DJURDOKTORNS B-mix vitamindroppar är koncentrerade vitaminer som ges i dricksvattnet, på fodret, på något extra gott eller direkt i munnen.
Dosering: 1 droppe / kg kroppsvikt och dag.
För att ge din hund rätt mängd vitaminer, behöver du veta vad den väger.
Du ska ge 1 droppe / kilo kroppsvikt och dag.
Har du en hund som väger mindre än ett kilo, ex 250 gram så ger du 1 droppe var fjärde dag och väger den 500 gram, så ger du 1 droppe var annan dag.
På hund är det förmodligen enklast att ge vitaminerna i något nyttigt och gott, ex en bit leverpastej helst med låg fetthalt, eller i en bit kokt skinka, eller varför inte i en köttbulle.
Du kan även ge dropparna direkt i munnen, eller droppa dem på torr- eller våtfoder.
Är du osäker på hur du ska dosera, var vänlig kontakta vår webbveterinär.


Vitaminerna kan kompletteras med DJURDOKTORNS övriga vitaminsortiment ex.Special, Antioxidant , C-vitamin och Selen med vitamin E. Kontakta vår webbveterinär för rådgivning.


Innehåll: Flytande multi - B-vitamin åt hund.
Innehållsdeklaration / ml:

B1-tiamin 9 mg,

B2-riboflavin 16 mg,

B3-niacin 165 mg,

B5-pantotensyra 70 mg,

B6-pyridoxin 4 mg,

B9-folsyra 2 mg,

Biotin 0,25 mg,

B12-kobalamin 0,05 mg.

Hållbarhet/Förvaring: Bör förbrukas inom 6 månader från öppnandet.

Förvaras svalt och väl tillslutet och utom räckhåll för barn.


DJURDOKTORNS B-mix droppar används till alla djurslag, men i olika doser, och med olika sätt att ge vitaminerna på.

Har du andra djur än hund, går vitaminerna utmärkt att använda även till dessa, men du måste anpassa dosen. Klicka in dej på de andra djurslag du har och använd de doserinsanvisningarna.


På Djurdoktorns veterinärpraktik använder vi vitaminerna som behandling av misstänkta brister eller som komplement till behandlingarna.


Vid mag och tarmstörningar, samt vid medicineringar-särskilt långvariga sådana, rubbas microfloran som bildar kroppsegna B-vitaminer i tarmsystemet. Hunden får en brist på dessa vitaminer.


Vi rekommenderar därför att alltid ge tillskott av Djurdoktorns B-mix vid medicinering och mag och tarmstörningar ex. fodermedelsallergier eller andra långvariga störningar.


Ansvarig produktutvecklare och webbveterinär är legitimerad veterinär Ywon Roschat

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7
8
9
10 11 12
13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards