Alla inlägg den 9 april 2012

Av Yvonne Andersson - 9 april 2012 22:30

För 50 år sedan denna kväll satt jag och Inga Britt Karlsson och spelade Whist hemma i Mammas lägenhet i Vännäsby. Vi hade så roligt och vi skrattade och busade tills jag kissade på mig.

Jag var barnvakt åt lillebror Hans-Erik eftersom Mamma hade åkt in och opererat gallsten så hon skulle hinna bli frisk innan jag skulle föda den 14 maj.

Nu var det ju inte så att jag kissade ner mig, utan efter en stund förstod jag att det var vattnet som gått och då blev det bråttom att ordna barn-och-kattvakt och göra i ordning mat till dem för 5 dagar tills Mamma skulle skrivas ut från sjukhuset.

Jag hade inte fått några värkar ännu så jag kände mig helt lugn och ordnade det jag behövde.

När jag ringde och rådfrågade en barnmorska sa hon att jag skulle åka in genast så jag ringde efter Pappan och han kom med taxin klockan 22.15 som tog oss vidare de 3 milen till BB i Umeå.

Väl framme smet Lasse iväg innan jag hunnit protestera. Hissdörren vid förlossningen på 7:e våningen stängdes och han var borta.

På den tiden var det inte så vanligt att Pappan var med vid förlossningen men han hade lovat så jag var lite sur på honom.

Visserligen gjorde han lumpen vid LV7 i Luleå och skulle åka dit men om han velat hade han ju kunnat få  permission.

Hur som helst fick jag värkar strax innan midnatt och födde en dotter 9 minuter över 2, som var 45 cm lång och vägde 2020 gram.

Hon föddes i sätesbjudning eftersom vi skulle in på sjukhuset och vända henne den 12 april, vilket hon tydligen inte ville vara med om.

Efter födseln togs hon genast ifrån mig och fördes till barn 4 där hon lades i kuvös.

Jag var bara 18 år, chockad, ensam och rädd men inte van att klaga så det var bara att anpassa sig och allt blev ju bra till slut. Morgonen efteråt fick jag äntligen träffa henne.

Av Yvonne Andersson - 9 april 2012 14:15

Madonnas medicinbricka utökas för varje gång som vi besökt veterinären och jag som är så emot mediciner får lov att acceptera detta eftersom jag inte vet något alternativ för ett känsligt öga.

Hon får nu

Clomicalm TABLETT kl 07.00 och 19.00

Fucithalmic SALVA vet 1 % kl 07.00, 15.00 och 23.00 som vi nu bytt till

Chloromycetin DROPPAR att ta 3 ggr till på tisdag

Atropin DROPPAR kl 08.00, 16.00 och 24.00

Zilk Eye DROPPAR 7.30, 12.00, 16.30, 21.00 och 01.30

Dessutom tvätt med steril koksaltlösning

 

Då jag nu suttit så mycket i veterinärens väntrum har jag förvånats över hur otroligt mycket olika foder till hund och katt som det finns.

Fast det mesta är medicinska foder och otroligt många sorter för olika allergier.

Trots att fodren ska vara bra för olika livsmedelsallergier innehåller de spannmål.

Jag anser ju att just spannmålet är orsaken till allergierna likaväl hos hundar, som hos människor.

Har ni någonsin sett en hund eller katt gå omkring och beta på ängarna?

Bullar hittar Madonna utomhus hela tiden men det är knappast för vetets skull som hon äter dem utan det är nog det söta som lockar.

I år har min pollenallergi mot hassel och al varit väldigt lindrig hittills så det kanske är så att man till sist blir helt bra om man låter bli att förgifta sig med spannmål.

Läs länken om mjöl så förstår ni vad jag pratar om.   http://www.kostdoktorn.se/vetemjol-och-magi-i-tv4/

Värsta spannmålen är: Ris, Majs, Vete, Havre, Korn, Råg, Hirs, Rågvete, Riskli, Vetekli, Havrekli, Durra.

När jag började äta LCHF och blev frisk sökte jag ett foder till Madonna som inte innehöll spannmål.

Jag sökte även bland färskfoder men även de innehöll någon sorts spannmål.

Efter många foderbyten och blandningar bl.a Wolf gickjag till sist över till enbart Orijen åt henne (jag blandar Red och Light) och hennes artros i framhöften blev bra så vi kunde sluta att medicinera med dyrt Seraquin (artrosamin) som hon varit tvungen att äta i 3 år för att slippa halta.

http://www.orijen.se/produkter.html



Översatt av Anders Öhrn

Vi har inget behov av att äta växter.

Sammanfattning

Vi är inte duvor eller kor.

Vi har ingen kräva för att ta hand om spannmål och inte heller fyra magar för att stegvis smälta gräs och löv.

Sädesslagen och grönsaker innehåller många substanser som försvårar matsmältningen och upptaget av näringsämnen hos människor.

För att optimera näringen din kropp kan tillgodogöra sig, måste du konsumera rå mat som är enkel att ta hand om för matsmältningssystemet. Exempel på sådan mat är frukt och sashimi eller rå äggula (som kan blandas exempelvis med apelsinjuice eller avocado) - mat som innehåller alla de näringsämnen du behöver.

Det finns inte ett enda näringsämnen i grönsaker eller spannmål som du inte kan få i dig via frukt.

Om du vill undvika en uppsvullen mage, ät inte bönor, grönsaker eller spannmålsprodukter. Det finns dock vissa grönsaker som kan vara enkla att smälta för dig - ta en titt på våra dietförslag!

Detaljer

Pengar och makt

Det var först efter det att människan började med jordbruk som vi kunde börja försörja stora arméer. Logistiskt sett är det helt enkelt omöjligt att göra detta enbart med hjälp av frukt. Av samma skäl var jordbruket en förutsättning för storstadens framväxt, och för att kunna föda arbetarklassen med låga kostnader.

Hälsa var i dessa sammanhang inte av hög prioritet. Näringsmässigt finns det ingenting att hämta hos grönsaker, spannmål och bönor.

Frukt och rå, animalisk mat förser dig med alla vitaminer, mineraler och spårämnen du behöver, samt allt fett, kolesterol och protein.


Varför skulle vi behöva en kräva eller fyra magar för att smälta spannmål, bönor och grönsaker?

Det räcker med att titta på djur som äter enbart växter, såsom boskap, elefanter, hästar, koala-björnar, flodhästar, gorillor och så vidare - vad har de alla gemensamt?


Uppsvullna magar

Alla djur som enbart äter växter har uppsvullna magar, i och med att fibrer bara kan brytas ned med hjälp av bakterier, vilka genererar gaser.

Om du stoppar i dig mycket spannmål, grönsaker eller bönor, kan du räkna med att din mage kommer att svullna upp. Spannmål och bönor innehåller i genomsnitt ungefär sex gånger mer fibrer än frukt.

Dessa fibrer motverkar också upptaget av essentiellt kolesterol

(1), vilket i sin tur kan leda till depression och sömnlöshet.

Men det är inte bara en fråga om fibrer;

frukter innehåller fruktsocker och/eller fett (och vitaminer) för att locka djur till att äta dem, och på så sätt sprida deras frön.

I rak motsats till detta, innehåller grönsaker, spannmål och bönor substanser som skyddar dem från konsumtion (följande stycker är skrivet med reservation för vissa översättningar av kemiska begrepp):

-      Stärkelsen i spannmål kan inte helt och hållet omvandlas till glukos.

-      Spannmål och bönor innehåller phytinsyra, vilken motverkar upptaget av proteiner, mineraler och spårämnen.

-      Andra substanser i spannmål som försvårar matsmältningen är: pentosaner och lektiner i vete, arabinoxilaner och alkylresorciner i råg, glukaner och enzyminhibatorer i korn, dhiurrine i hirs (en cyanogen glukosid, som kan utveckla cyanid). Det spannmål som har minst enzymhämmande effekt är havregryn, i och med att de nästan alltid är värmebehandlade (även om de kallas för "råa").

-      Grönsaker innehåller mer pentosaner och hexosaner, vilka delvis bryts ned i tjocktarmen där de motverkar matsmältningsprocessen. Brysselkål, rödbeta, persilja, selleri, grönkål, broccoli och ärtor har högst koncentration av dessa särskilda kolhydrater.

-      Bönor (och vinbär) innehåller 4 till 140 gånger mer lignin (en icke-matsmältningsbar, aromatisk alkohol-polym) än frukt i genomsnitt. Lignin binder lätt kolesterol

(2), mineraler

(3) samt N-nitroso-föreningar.

(2)

-      Vissa grönsaker innehåller mycket oxalsyra, som lätt binds till mineraler. Mangold, rabarber, spinat, källört, bambuskott och rödbeta innehåller mest av dessa särskilda kolhydrater.

-      Sojabönan innehåller många olika substanser som försvårar matsmältningen, såsom phytinsyra, polyuron, arabinoxylan, giftiga lektiner samt phyto-estrogener. Ett överintag av enzym-inhibitorer och lektiner kan orsaka förstoring av bukspottskörteln.

(4)

-      Olika typer av kål (såsom broccoli och blomkål), rädisa samt smörgåskrasse innehåller glukosinolat, som kan bilda svagt giftigt thiocyanat.

-      Lök innehåller mycket mutageniskt quercetin (en flavonoid), och (precis som vitlök) dialkyloligosulphid som motverkar upptaget av jod.

-      Potatis, sötpotatis, kassava och bambuskott innehåller cyanogener, och dessa ger upphov till cyanider, vilka bildar svagt giftiga thiocyanater..

-      Svampar tar enkelt upp skadligt kadmium och arsenium, samt alkaloider som försvagar matsmältningen. Det finns dock många människor som inte upplever några problem alls då de konsumerar svamp.

-      Vissa bönor (vicia faba) innehåller isouramil och divicin, vilka orsakar frigörelse av radikala oxygener.

-      Azurärt (lathyrus sativus) innehåller pro-oxidativa nitriler och gifter.

-      Machesallad innehåller kaffesyra, som lätt binder näringsämnen.

-      Rabarber kan innehålla mutagent emodin.

-      Persilja, selleri, dill och fänkål kan innehålla små mängder furocoumarin (psoralen), som kan vara tumörstimulerande.

-      Kakao, muskotnöt, anis, svartpeppar och fänkål kan innehålla små mängder av det cancerogena ämnet safrol.


På grund av de substanser som diskuteras ovan, kunde människan börja äta växter i stor utsträckning först efter att hon upptäckt hur mat kan tillagas med hjälp av eld.

Olyckligtvis elimineras inte alla skadliga substanser vid upphettning:

-      Frukt, spannmål och grönsaker behandlas med mycket pesticider och herbicider.

De flesta frukter skalas dock innan konsumtion, vilket nästan helt eliminerar de skadliga ämnena.

Grönsaker och spannmål har dock inte detta smarta skydd, och upphettning hjälper inte till att eliminera ämnena.

(5)

-     Många gifter, såsom oxalsyra, glykosider, glykoalkaloider, aflatoxiner, sterigmatocystiner och quercetine förstörs inte vid uppvärmning. Saponiner, fibrer, phytinsyra

(6) och tanniner förstörs endast delvis.

-      5 till 20% av enzym-inhibatorerna i soja förstörs inte i prepareringsprocessen, och kan höja CCK-utsöndringen, vilket kan vara skadligt för bukspottskörteln.

(7)

-      Majoriteten av de substanser i växter som hämmar tillgodogörandet av proteiner, förstörs inte vid uppvärmning.

(8)

-      Giftigt solanin i potatisar förstörs inte vid tillagning.

-      Grönsaker innehåller mest nitrat, och ibland även nitrit

(9), i och med att vi använder alldeles för mycket gödningsmedel innehållande fosfat.

Nitrat kan hämma sköldkörtelfunktionen

(10) och minska fertiliteten.

(11) Uppvärmning hjälper i detta sammanhang inte alls, utan gör bara situationen värre genom att generera cancerogena N-nitroso-föreningar.

(12) Därmed kan nitrat indirekt orsaka cancer.

(13)

Följande lista visar den genomsnittliga och högsta mängden nitrat - samt nitrit, i de fall substansen förekommer - angivet i milligram per 100 gram ätlig mat. (Från: Souci, S.W et al, Food Composition and Nutrition Tabels. Medpharm Scientific Publishers Stuttgart 1994)

Mat
Nitrat
Nitrit
Källört
615 (898)
 
Mangold
487 (704)
 
Rädisa
259 (496)
 
Krasse
245 (463)
 
Selleri
223 (527)
 
Sallad
219 (661)
0.68
Machesallad
219 (661)
 
Rabarber
215 (545)
 
Persilja
212 (564)
 
Rödbeta
195 (536)
 
Kålrabbi
192 (438)
 
Rödbetsjuice
169 (217)
0.64 (1.8)
Spinat
166 (670)
 
Fänkål
127 (420)
 
Kinesiska blad
112 (261)
 
Endive
106 (259)
 
Grönkål
101 (174)
 
Rotselleri
98 (364)
 
Broccoli
71 (127)
 
Pumpa
68 (100)
 
Sparris
66 (70)
 
Purjolök
51 (448)
 
Morot
50 (110)
 
Savoykål
48 (165)
 
Blomkål
42 (103)
 
Vitkål
40 (323)
0.33
Svinrot
31 (40)
 
Rödkål
28 (268)
 
Franska bönor
25 (110)
 
Morotsjuice
23 (84)
0.04 (0.34)
Lök
20 (225)
 
Aubergine
20 (30)
 
Gurka
19 (56)
 
Cikoria
15 (21)
 
Brysselkål
12 (62)
 
Paprika
12 (35)
 
Potatis
8 (100)
0.41
Tomat
5 (17)
 
Ärtor
3 (11)
 
Äpple
3 (?)
0.28
Jordgubb
2 (?)
0.18
Tilsit-ost
1 (3)
 
Acerola
1 (?)
 
Camembert
0 (?)
 
Mjölk
0 (1)
 
Quark
0 (1)
 

EU tillåter officiellt 250 mg nitrat per 100 gram, i och med att det är ekonomiskt lönsamt att tillåta användning av stora mängder gödsel.


© 2000 Copyright Artists Cooperative Groove Union U.A

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< April 2012 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards