Alla inlägg den 15 januari 2012

Av Yvonne Andersson - 15 januari 2012 13:50

Nedanstående har jag klippt samman från olika platser på nätet, eftersom jag tycker det är intressant att ha i min blog så det är lätt att hitta.


Antioxidanter skyddar oss mot fria radikaler!

Men vi har även ett visst behov av fria radikaler. De bekämpar svampar, bakterier och virus och är bra för immunförsvaret, men i sin negativa form kan radikalerna angripa arvsmassan, DNA och anses även kunna skapa cancer. 

Radikalerna anses påskynda åldrandet och kunna ge en massa följdsjukdomar, skapa inflammationer, allergier, reumatism, ledinflammationer (artrit), diabetes, tidigt grått hår, MS, Parkinson mf.

Notera:

Oxidativ stress är ett kroppsligt tillstånd som innebär att fria radikaler bildas snabbare än att antioxidanterna kan neutralisera dem.

De fria radikalerna ökar kraftigt vid stress samt om man har toxiner i form av tungmetaller lagrade i kroppen.

Tungmetaller är mineraler som kroppen inte har något behov av och som finns som överskott i kroppen. Stor risk anses dessa ha när de inte är organiskt bundet i kroppen utan flödar fritt som joniska metaller. Exempel på tungmetaller är kvicksilver (finns i amalgam), bly men kan även vara järn, koppar och zink mfl. när dessa inte är organiskt bundna i kroppen utan flödar fritt som joniska metaller. 

Kunskapen om tungmetallernas negativa påverkan är ganska ny och inte helt accepterad av alla.


Friterad mat, alkohol, luftföroreningar, kemikalier av olika slag är även källor till fria radikaler.

Starkt klorerat vatten, avgaser samt tobak innehåller också höga halter av syreradikaler.

Allt för hård fysisk träning, för mycket UV-strålning och alkohol kan även skapa fria radikaler.

De fria radikalerna som har underskott på elektroner blir positivt laddade. Detta innebär också att de verkar försurande på kroppen när de fått ett lägre PH-värde.

Exempelvis atomen väte består av en elektron och en proton när den är i balans, den har då beteckningen H. Om den skulle mista sin negativt laddade elektron så skulle den få beteckningen H+ som är en positivt laddad vätejon. Denna är försurande och frätande för kroppen, och gör så att kroppen oxiderar, rostar inifrån.

Ju fler fria positiva vätejoner desto sämre. Elektroner har den förmågan att de vill verka i par kring en atom, och om obalans uppstår så försöker de ta en elektron från en annan atom eller molekylär förening, därvid uppstår obalans där istället. 

Detta kan leda till en lång kedjereaktion där fria radikaler bildas och i slutändand kan detta leda till att celler skadas och mutationer uppstår, vilket är en grogrund för cancer och andra elakartade sjukdomar.

Exempelvis den fria radikalen i joniserat järn får formen Fe++ när den saknar elektroner och 2 elektroner har lämnat järnet.

ORAC – När det gäller att mäta antioxidanter i olika livsmedel har många metoder föreslagits, men den metod som fått fäste och används mest kallas ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity).

Följande värden gäller för 100g livsmedel.

Tänk även på att det är väldigt stor skillnad i hur mycket energi det är i dessa livsmedel, i t.ex mörk choklad är det mer är tio gånger mer energi än vad det är i de flesta bären.

I genomsnitt behöver vi få i oss ca 3 000 – 5 000 ORAC per dag förutsatt att man äter varierat från den här listan, då det finns en mängd olika antioxidanter som fyller unika funktioner som vi behöver.

 

  

   

Att tänka på för oss som äter LCHF:

Kött i sig själv är inte farligt, om det äts rått, torkas, röks eller tillagas på låg temperatur (t.ex. kokning).
Det är tillsatserna av nitrater och nitritier samt upphettat animalskit fett som är riktiga ”dödare”. Kokosoljan är i en klass för sig.

Att laga mat med organisk kokosolja för inte in vätemolekyler till oljan eller härdar den.

Kokkosoljan är mycket stabil vid höga temperaturer.

Hursomhelst bör man inte tillreda mat över oljans röktemperatur ( ca 400 gr ) eftersom den då kan börja förändras och dessutom bli gulaktig.

Har den väl blivit mörkt gul skall den kastas och inte längre användas.



Om man ändå vill äta stekt LCHF mat är ett tips att krydda rikligt med rosmarin (eller andra kryddor med högt ORAC), som har visat sig neutralisera de fria radikalerna i stekt och grillat kött.
Rosmarin har ett ORAC värde på 165280/1000g, vilket kan jämföras med blåbär som har 9621 ORAC/1000g.


För er som inte vet vad ORAC är betyder det Oxygen Radical Absorption Capacity, dvs ett mått på hur många fria radikaler ett livsmedel  kan neutralisera.
En lång lista över ORAC värden i vanliga livsmedel finns på denna adress http://www.oracvalues.com. Eftersom frukt och bär, som är en naturlig källa till antioxidanter med högt ORAC,  ofta ratas av LCHF-are är intaget av grönsaker, kryddor och kosttillskott desto viktigare.



Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7 8
9 10
11
12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards