Direktlänk till inlägg 5 juni 2011
Brassica oleracea ssp. acephala v. gongylodes
Brassicaceae
Utseende och ursprung.
Kålrabbin odlas inte så mycket här i Sverige, men i Centraleuropa är det en allmän och uppskattad kålsort.
Kålrabbi är tvåårig och liknar mest en rova som växer ovan mark.
Det är den uppsvällda stammen som man använder.
Växtplats och jordmån.
Kålrabbi är inte så krävande men den måste växa jämnt och snabbt.
En lätt, mullrik och vattenhållande jord med ett relativt högt pH-värde ca 7,0.(kalka alltså)
Sådd och såtid.
Kålrabbin kan sås direkt på växtplatsen, men för en tidig skörd rekommenderas förkultivering.
För att utsträcka skördeperioden sår man i omgångar med början i maj. Sådjup 1 cm, 15-20 cm mellan plantorna och ett radavstånd på 30 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning, luckring och en jämn tillgång på vatten så att knölarna inte spricker.
Gödsling.
Kålrabbi har inte så stort näringsbehov.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Kålrabbi angrips av samma skadedjur och sjukdomar som andra kålväxter, men eftersom den är snabbväxande är det i regel aldrig några större problem.
Skörd.
Kålrabbi skördas efter hand som knölarna når en storlek på 5-8 cm. Tidiga sorter redan efter 40-50 dagar.
Näringsinnehåll.
100 g kålrabbi innehåller 25,7 kcal, 61 mg C-vitamin och 0,6 mg järn.
Förvaring.
Används färsk, tidiga sorter kan förvällas och frysas in.
Användningssätt.
Kokt och serverad med smör, i soppor, grytor, stuvningar och gratänger.
Sortval.
Det finns en del olika sorter, vissa med blå eller blåröda knölar andra med ljusgröna knölar
På landet fick jag rikliga skördar och i år har jag satt 18 plantor i pallkragen vid tvättstugefönstret.
Jag föredrar att äta den färsk och en favorit är att bara ta en riktigt god olivolja, lite citron, lite salt, svartpeppar och chili, (gärna torkad), som jag blandar ihop och vänder ner tunna skivor av kålrabbi i. Smaskens till det mesta.
Näringsvärden per 100 g färsk grönsak:
Användning: Kålrabbi skalas alltid och kan sedan skivas eller strimlas och kokas i lättsaltat vatten.
Späda exemplar kan strimlas eller skivas och ätas som råkost, blandas i sallader eller serveras till ost.
Försäljningsperiod: Hela året, svensk och importerad från olika håll i Europa.
Hållbarhet och förvaring: Kålrabbi förvaras bäst kallt, vid 2–4oC.
Olyckshändelse på Bro station Karin Sidén 2014-02-24 Bild:Tommy Sidén Strax efter sju på morgonen inträffade en olycka på Bro pendeltågsstation. Det är oklart vad som orsakade olyckshändelsen. All tågtrafik förbi Bro stati...
Fy sjutton för att bo bland knarkare och andra gangsters. Polispådrag i Bro Karin Sidén 2014-02-02 Bild:Tommy Sidén Insatsstyrkan har precis anlänt och får en lägesuppdatering. En polisinsats med ett flertal poliser ...
http://www.expressen.se/nyheter/sa-kapade-bolag-den-svenska-djurvarden/ ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 |
||||||
|