Direktlänk till inlägg 5 juni 2011

Kålrabbi

Av Yvonne Andersson - 5 juni 2011 16:50

Kålrabbi

 

Brassica oleracea ssp. acephala v. gongylodes
Brassicaceae


Utseende och ursprung.
Kålrabbin odlas inte så mycket här i Sverige, men i Centraleuropa är det en allmän och uppskattad kålsort.

Kålrabbi är tvåårig och liknar mest en rova som växer ovan mark.

Det är den uppsvällda stammen som man använder.


Växtplats och jordmån.
Kålrabbi är inte så krävande men den måste växa jämnt och snabbt.

En lätt, mullrik och vattenhållande jord med ett relativt högt pH-värde ca 7,0.(kalka alltså)


Sådd och såtid.
Kålrabbin kan sås direkt på växtplatsen, men för en tidig skörd rekommenderas förkultivering.

För att utsträcka skördeperioden sår man i omgångar med början i maj. Sådjup 1 cm, 15-20 cm mellan plantorna och ett radavstånd på 30 cm.


Allmän skötsel.
Ogräsrensning, luckring och en jämn tillgång på vatten så att knölarna inte spricker.


Gödsling.
Kålrabbi har inte så stort näringsbehov.


Skadeinsekter och sjukdomar.
Kålrabbi angrips av samma skadedjur och sjukdomar som andra kålväxter, men eftersom den är snabbväxande är det i regel aldrig några större problem.


Skörd.
Kålrabbi skördas efter hand som knölarna når en storlek på 5-8 cm. Tidiga sorter redan efter 40-50 dagar.


Näringsinnehåll.
100 g kålrabbi innehåller 25,7 kcal, 61 mg C-vitamin och 0,6 mg järn.


Förvaring.
Används färsk, tidiga sorter kan förvällas och frysas in.


Användningssätt.
Kokt och serverad med smör, i soppor, grytor, stuvningar och gratänger.


Sortval.
Det finns en del olika sorter, vissa med blå eller blåröda knölar andra med ljusgröna knölar


På landet fick jag rikliga skördar och i år har jag satt 18 plantor i pallkragen vid tvättstugefönstret.

Jag föredrar att äta den färsk och en favorit är att bara ta en riktigt god olivolja, lite citron, lite salt, svartpeppar och chili, (gärna torkad), som jag blandar ihop och vänder ner tunna skivor av kålrabbi i. Smaskens till det mesta.


Näringsvärden per 100 g färsk grönsak:

  • fibrer 1,8 g
  • energi 122 kJ/29 kcl
  • kolhydrater 4,4 g LCHF-kost
  • fett 0,1 g
  • C-vitamin 62 mg
  • järn 0,4 mg
  • vatten 91 g

Användning: Kålrabbi skalas alltid och kan sedan skivas eller strimlas och kokas i lättsaltat vatten.

Späda exemplar kan strimlas eller skivas och ätas som råkost, blandas i sallader eller serveras till ost.





Försäljningsperiod: Hela året, svensk och importerad från olika håll i Europa.



Hållbarhet och förvaring: Kålrabbi förvaras bäst kallt, vid 2–4oC.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Yvonne Andersson - 24 februari 2014 09:30

Olyckshändelse på Bro station Karin Sidén 2014-02-24   Bild:Tommy Sidén Strax efter sju på morgonen inträffade en olycka på Bro pendeltågsstation. Det är oklart vad som orsakade olyckshändelsen. All tågtrafik förbi Bro stati...

Av Yvonne Andersson - 23 februari 2014 18:30

Så här såg Du ut 2008 när vi träffades. Det var innan Din Gastric Bypass operation. Så mycket lidande som Du utsatte Din kropp för såg ingenting ut att påverka Dig för Du var alltid fräsch och sminkad.     Så här vill jag minnas Dig Ciz...

Av Yvonne Andersson - 17 februari 2014 13:14


  Skuggröna, Julros Snödroppar, Vintergäck Dessutom är det meteorologisk VÅR sedan några dagar.   Förra året hände detta inte förrän den 7 april ...

Av Yvonne Andersson - 2 februari 2014 11:51

Fy sjutton för att bo bland knarkare och andra gangsters. Polispådrag i Bro   Karin Sidén 2014-02-02   Bild:Tommy Sidén Insatsstyrkan har precis anlänt och får en lägesuppdatering. En polisinsats med ett flertal poliser ...

Av Yvonne Andersson - 26 december 2013 20:30

http://www.expressen.se/nyheter/sa-kapade-bolag-den-svenska-djurvarden/ ...

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16
17
18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29
30
<<< Juni 2011 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards