Alla inlägg den 22 juni 2011

Av Yvonne Andersson - 22 juni 2011 18:02

Så här ser min Gojibärsbuske ut trots att jag var tvungen att klippa vissa grenar i våras.

Hoppas den ger några bär i år.Den borde ha mera sol förståss, men den blommade förra året iaf.

Förra året torkade bären bort men nu vattnar jag den.

Nu är det 3 år sedan jag sådde frön ifrån köpta, torkade Gojibär från Himalaja.


Detta hittade jag på nätet i dag så det är fler än jag som lyckas med busken. 


ODLA HEMMA  I stället för att köpa goji juice och goji bär, varför inte odla dina egna?

Med begränsad tid och resurser så kan du få dina egen bär för en bråkdel av kostnaden, det här är ett bra alternativ för dig som är öppen för att testa.

Vad du behöver
Frön, växtplats utomhus eller inomhus, jord, vatten, tillgång till sol och ljus samt lite tid och tålamod.

Utsäde
Du kan plocka fröna direkt ur gojibär, men då kan du inte vara säker på vilken sort du får och om bären är soltorkade kan detta göra att frön inte kommer gro ordentligt.

Vart skall man odla ute eller inne?
I klimat som inte blir kallare än -26 C så går det bra att odla utomhus, i annat fall så rekommenderas inomhusodling i kruka.
Om du kan hitta bär som har torkat i skugga så kan det vara större chans till att de gror, men det är ingen garanti. I varje gojibär så finns det mellan 20 och 30 frön så om man försöker gro många frön samtidigt så är det förhoppningsvis något som kommer att börja gro.
Vid utplantering så skall man tänka på ett par saker när man bestämmer plats.
1. Se först till att du väljer en plats som har tillgång till mycket direkt solljus i söderläge utan träd eller byggnader som blockerar solens strålar. Försök också att välja en plats som är helt fri från kemikalier (använd inte bekämpningsmedel på gräsmattan där ni kommer att plantera plantorna eller ens i närheten av dem).

Se till att dina växter är så långt ifrån trafikerade vägar som möjligt eftersom föroreningar från vägen som avgaser och damm annars kommer att kontaminera dem.

Du bör plantera fröna efter årets sista frostnatt omkring 1,5 cm ner i marken. Se till att jorden ständigt är fuktig till dess fröna har grott, för att därefter minska på vattningen och låta jorden nästan helt torka upp mellan vattningarna.

Jord
Vid inomhusodling behöver du i princip bara planteringsjord. Vid utomhusplantering vilket rekommenderas om klimatet tillåter så behöver du förbereda en växtplats vilket redan har beskrivits. De följande jordtipsen kan användas både inom- och utomhusodling. Se till att jorden som används har bra dräneringsförmåga, innehåller mycket organiskt material (kompost, ruttnade gödsel eller annat organiskt material är väldigt gynnsamt).

Använd INGA kemiska gödselmedel såsom flytande mirakelväxtnäring för odling av gojibär.

Av Yvonne Andersson - 22 juni 2011 14:37


Eftersom Madonna blivit av med sin hälta nu behöver vi inte denna kärra längre så den är nu såld via Blocket.

Nu i dagarna har hon fått 1/2 kapsel Pharbo Omega3 om dagen  i ett år, vilket visat sig hjälpa även mot hennes artros.

Dessutom får hon ju liksom jag inte äta någon mat med säd i. Eftersom det hjälpt mot min värk tänkte jag att det även skulle hjälpa henne ,och det har det gjort.

Hennes dyra mediciner som hon skulle ta livet ut behövs inte längre utan det räcker med rätt sorts mat och Omega3.

Om man tänker efter så har jag aldrig sett eller hört att någon varg, räv eller annat hunddjur beta på ängar, (förutom Diezel då som käkar gräs) så det är konstigt att den mesta hundmaten innehåller mer säd än kött, och större del Omega6 än Omega3 vilket bevisats framkalla inflammationer.

Jag misstänker att det är pga den billiga hundmaten som så många hundar fått allergier, diabetes, mm.

Det blir inte dyrare att ge bättre mat eftersom de behöver mycket mindre.

Man måste köpa 3 påsar av den billiga maten för att få samma näringsinnehåll som finns i den som är litet dyrare i inköp.

Hon som köpte kärran av mig hade 4 små hundar som också fick samma mat som Madonna för hon hade samma teori som jag angående hundar och mat.

Av Yvonne Andersson - 22 juni 2011 13:50


 
Nadja uttryckte sin obeskrivliga glädje över att se Diezel, men när jag äntligen kom på att filma hade han nästan blivit lite rädd, men också litet nyfiken på vilka otroliga ljud den lilla människan kan uppbringa. Den tjejen är ett stort charmtroll.

Av Yvonne Andersson - 22 juni 2011 11:10

http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kukkakasvit/jungfrulin

    

Jungfrulin

Polygala vulgaris

  • Familj: Jungfrulinsväxter – Polygalaceae
  • Växtform: Flerårig ört. Jordstammen förgrenad.
  • Höjd: 10–25 cm. Flera stjälkar. Stjälken uppåtstigande-nästan upprätt, i regel oförgrenad, något träaktig vid basen, hårig.
  • Blomma: Zygomorf, 6-8 mm lång. Kronan i regel blå, sällan blåviolett, rosenröd eller vit, sambladig vid basen, rörlik, 3-flikig; de översta flikarna rundspetsade, den nedersta köllik, flerflikig i spetsen. 5 foderblad, de inre 2 stora, klart längre än kapseln, kronbladslika, nätnerviga, de yttre 3 blåskiftande-gröna, korta, smala. 8 ståndare i två grupper. Pistillen sambladig, 1 stift, 2 märken. Blomställningen en rätt gles toppklase med 10-30 blommor, förblad faller av tidigt.
  • Blad: Strödda. Bladskivan lansettlik-avlång, helbräddad, hårig. Under blomningen är stjälkens nedre del bladlös.
  • Frukt: Hjärtformad, platt, 2-delad kapsel, hinnkantad på bredden.
  • Växtplats: Åkrar, ängar, betesmark, vägrenar, steniga kullar.
  • Blomning: Juni-juli.

Jungfrulin är hotad och fridlyst i hela landet förutom Åland.

Jungfrulin som växer på torra åkrar och ängar väcker uppseende med sina vackra blå blommor. Botanikern kan komma att tänka på ärtväxternas blommor, även om släktskap inte föreligger. De fungerar ändå på samma sätt – bara en stor och tung insekt – som en humla eller ett bi – kan böja ner den rännliknande spetsen hos det nedersta kronbladet så att rutten till nektarn öppnas. Samtidigt kommer den åt ståndarna och pistillerna, och pollinering kan ske. Jungfrulin har två andra helt små kronblad, och de stora kronbladsliknande sidoflikarna är i själva verket foderblad. I regel skyddar foderbladen knoppen och kronbladen lockar till sig pollinerare, men hos jungfrulin är arbetsfördelningen delvis en annan.

Hos oss växer jungfrulin på Åland. Den finns också i Åbo skärgård, men fastlandets förekomster torde redan ha försvunnit. Växten finns också i Sordavala bakom östgränsen, men åtminstone tillsvidare har den inte påträffats på ängar i östra Finland. På fastlandet finns ännu en del förekomster av den nära släktingen rosettjungfrulin (P. amarella), vars blommor är mindre och som har en tydlig bladrosett vid basen. På Åland kan jungfrulin också förväxlas med toppjungfrulin (P. comosa), vars blommors förblad sitter kvar länge, de kronbladslika foderbladen är i regel högst så långa som kapseln och oftast klart blåröda.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Senaste inläggen

Presentation


På bilden är Madonna, Dvärgschnauzer, BIV=bäst i världen. Alla kategorier.

Fråga mig

5 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16
17
18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29
30
<<< Juni 2011 >>>

Länkar

Arkiv

Gästbok

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards